信用卡討論區(108)走先啦係咁先啦

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
Cross border fee跨境港幣好多間收1%
係#110一個咋,唔係佢地
我打去cut enjoy個陣個cs同我講唔洗年費架喎
我答佢銀包冇位
之前冇戶口秒reject
開左citi plus後放左錢再申請,大約兩三日收到sms話批
citi bank個app廢到仆街又慢又窒
好多人話through app申請acc都攪唔掂要落行

但我就好好彩用app攪掂左,但收到卡後又另一樣野煩
#107, #108, #109, #119
#107即#110
#108同#109明顯係笑柒佢
都唔知你講乜鳩
好心啦 唔想答就唔好答
唔好跣人好無?
DCC簡單嚟講,係去外國簽卡,卡機即時用港紙結算!實際上喺機上有得揀,正常係俾客去揀,但店舖自己揀咗,你唔願意就好多麻煩事,尤其返大陸添!DCC個問題在於結算個兌換率,係簽帳當地收單行兌,唔關香港銀行事,所以香港銀行食唔到外地簽帳手續費,因此絕大部份呢類簽帳係無積分兼唔計迎新,而最大問題係,好多時DCC咗個rate比直接簽當地貨幣簽個rate更加唔抵!而近年部分銀行對於DCC簽帳,會另加手續費,填補漏洞,變相更加唔抵!除咗當地簽,問題引申到網上簽帳,大型國際網站,可能有本地版網頁,以港紙結算,但實際簽帳處理位於外國,因此又引起DCC問題,簽咗唔抵又無着數

不過以前面對類似問題,一係問清楚結算地點,唔係香港用外幣例如美金俾,一係用AE銀聯無DCC嘅卡去俾
咁叫咩"最好"呢
LM
讀書個時整左張enjoy同埋科大銀聯
而家諗住兩張剪曬佢 換張好D既
btw 想問下年薪240k係計未扣mpf既年薪嗎?
仲有邊間收緊
睇你都係唔想煩
整一張red算數
係唔想煩但都要煩一煩既
你知唔知mpf佢計唔計thanks
包本地網上
想問想匯豐信用卡係咪PayMe 都chok到 fg得學生金卡
而家反而EU charge 有好多間都收
中銀(淘寶卡除外) 大新 渣打(smart卡除外) 富邦 中信
另有D唔收但無回贈如DBS citi,即係變相收左
咁啱全部都冇用仲以為冇人再收
好耐無入信用卡post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞