信用卡討論區(108)走先啦係咁先啦

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
下?! 出街用實卡有OTP咁on9?
HSBC 咭無特定準則
例如大家樂app買飯,只會收到sms 話有幾錢交易
上百佳網頁買野就會收到 sms otp
其實正路間間行都有 估唔到hsbc 咁撚廢
唔係實卡啦 我喺佢個 App 度用 Coupon 買嘢飲,尾數要用卡俾
其實可以唔用既時候
入HSBC app暫時鎖咭
鎖同解鎖中間要等幾耐
見過個制 但驚禁完unlock要成日
幾秒內
thanks 即刻鎖先 下次用先unlock
unlock唔到可以用其他卡頂一頂
唔好鎖多過60日
因為多過就會鎖死
要打去開䢬張新咭
但係啱啱有個pending transaction
都係入埋數先鎖
係咪一早儲左張卡入app?有啲授權拎一次就用好耐
我無入儲咭資料係百佳戶口
基本上我啲信用卡唔會儲係任何網/app
除咗Apple pay
無OTP真係好危險,所以而加唔用都盡量cut卡。留返幾張常用就算
我only 鎖左海外spending limit to 1hkd per month. 但咁樣好似都擋唔到overseas online spending right?
hktvmall 唔問你直接偷左擺database
遲早leak
可以係佢個app delete 返
唔係掛,我買完野de 卡,佢都會留底?
真係睇佢點handle 要問返hktvmall 人先
但問都唔問就save人肯定係幾廢既IT狗寫

我都寫過website 正常唔會亂咁delete record
理論上係佢server係encrypt左 有機會係lazy delete (人話即係hide左唔比你睇 但可以recover)
講開otp 題外話
好多垃圾IT狗唔識寫app
打信用卡號碼+CVV 唔撚會switch 去safe keyboard

如果本身用緊swiftkey 之類識Learn pattern既keyboard又係好易leak出街
最好ensure set 左incognito mode 或者用返系統原生keyboard
Keyboard 我用緊iPhone 原裝既
打倉頡廢撚到仆街
錯一個碼完全估唔撚到 swiftkey 容錯好高
申請渣打張sc卡 佢send左email話初步批核左同有個估計既額
其實係咪代表會批定點?
下,我用緊google lol
初步批核=批左啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞