信用卡討論區(108)走先啦係咁先啦

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
想問vs申請完等幾耐先有消息
你老母申請citi cash back
交撚曬文件兩個星期都冇消息
咁應該似係張visa卡太濕鳩
巴打平時係咪八達通同visa好近放埋一齊? 好耐都冇事?

可以係我張visa卡太廢
匯豐學生卡有冇得提高個credit limit?
有part or full time job的話
好似係fix死一萬
其實張卡預咗有一定嘅存取次數,依家啲機乜都讀到,有機會每次都有溝通,但應該唔會因為兩張卡拍埋就燒卡,讀唔到係兩張卡資料同時存取,讀卡機俾error code出嚟,再讀時俾返一張卡讀就讀到啦

當然出卡晶片廠QC唔得,有機會壞,但個比率應該唔高,反而如果拗張卡,有機會斷天線咪讀唔到囉,另外就係壞晶片

不過依家啲卡大陸廠做,好容易爛就真
見moneyhero有個優惠話申請citi cash back跟住簽$300就送sennheiser耳機,係咪真架?簽$300就有....
lm
想問下個中銀56日免息還款期係點?
假切9號截數
係由呢個月9/10 起+56日?
我自己例子
12號出單
7號(月大) 或8號(月小) 到期,撞正紅日另計
因為我唔係幾明個56日果邊日起計?
新一期月結日開始計56日 定係 由簽帳日起56日??
同埋 呢56日是咪都唔會收charge?
12/8簽卡,12/9出單,7/10找數,前後56日
11/9先簽卡,12/9出單,7/10找數,恭喜你得返25日
間間銀行都係咁計
截數日開始,去到下一期結單到期日,有56日
其實呢個數無乜意思,佢只係話你知到期日會set係出單之後約(56-31=25)日
每月固定,唔係斷每筆數計
因為我以前都係即月找
呢個清晰哂
即係我10/8-9/9 呢期簽既
可以5-7/10 找數?
而家渣打simply cash 有premium户口係咪都冇得免年費?
岩岩打去個語音話之前幫我豁免過
係,你睇返月結單實際幾多號due
咁條款不嬲都可以改架啦
邊有野係一世
唔waive就cut冇所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞