信用卡討論區(108)走先啦係咁先啦

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
懷疑個交易,落左下一個月結單
有無收到風citi 搭車15% 仲會唔會繼續
各位碌完卡係咪即刻找哂啲卡數?定係會還款日前一次過清?
我戶口會keep 住CR balance
等月結單黎左先找數,月結單未黎就找數=無用過
只有出月結單後找數,先會郁(改善)到TU
原來係咁,師兄介唔介意講多少少?係咪姐係等到佢顯示要還minpay就係代表出咗月結單?
開頭遞完scb smart card application即reject
轉申請simply cash 仲用緊添就突然話批左我smart card
Citi 八達通15%車費回贈,加左落Apple Pay唔洗再登記?

Citi Rewards 卡積分有冇上限?
依加岩岩好30萬分
係,但5%你ID名下所有卡共用額
而家d銀行出左月結單都會send email同你講架啦
又或者你自己查單果時見到有新既咪即係出左新一期單
驚既其實autopay咪算,我自己都係全autopay
用左信用卡十幾年期期有check單真係未試過收錯錢
只要記得去waive年費就得
都仲係驚既直頭淨係用永久免年費既卡
少出街食飯就真係一張HSBC RED可以走天涯
Red同SCSC 懶鬼必備
3. 如果我想兩張信用卡都能使用同一個優惠,我需要登記兩次嗎?

不需要,完成一次登記後,您所有的滙豐信用卡(包括由您申請的主卡和附屬卡)都可自動使用已登記的優惠,毋須再次登記。

另外有啲新野
一眾巴絲都未必清楚 (例如citi張smart octopus 不過我冇打算加佢入手機就懶得查資料)

最好都係去問chat room cs
既快捷又準確
SCSC岩岩出果時就好,以前換錢無限制
而家已經無咩優勢
除非你成日有幾萬蚊野要買咁佢無上限係好既
同埋渣打d推廣好廢
張卡又要去waive年費

RED平時咁用只係比SCSC少0.5%
但超市多0.5% 網購多2.5%
仲要年年有一次額外多5%
另外HSBC本身做推廣進取好多
RED仲可以玩埋Mastercard網購回贈平台

要搭我寧願RED搭MOX
MOX d 5% 10%既地方都實用
又一樣可以玩Mastercard網購回贈平台

VISA呢幾年真係食屎,完全放棄香港市場咁款
Visa只需躺平都大把人申請啦,你知唔知visa市場佔有率幾高?以前銀行出卡九成有V同M兩款卡面,大部分人都揀V,所以後來M就玩獨特卡,或同細銀行財仔合作做獨家,近年好多聯營卡都已經無得揀V定M,好似大學聯營卡新申請只有V,最多俾多張銀聯揀,咁你話點解M個marketing 唔做得咁多咁好?唔做佢喺香港連命都無埋呀!

曾經有銀行信用卡marketing 大員講過,香港人鍾意Visa多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞