ROCK哥被捕!!!!!!

1001 回覆
95 Like 328 Dislike
酷刑
(1)公務人員或以公職身分行事的人,無論屬何國籍或公民身分,如在執行公務或本意是執行公務時,在香港或其他地方蓄意使他人受到劇烈疼痛或痛苦,即犯施行酷刑罪。
(2)第(1)款不適用的人,無論屬何國籍或公民身分,如有以下情形,即犯施行酷刑罪 —— (由2013年第28號法律公告修訂)
(a)在以下人士的唆使、同意或默許下,在香港或其他地方蓄意使他人受到劇烈疼痛或痛苦 ——
(i)公務人員;或
(ii)以公職身分行事的其他人;以及
(b)該公務人員或其他人在唆使、同意或默許他人犯施行酷刑罪時,正在執行公務或本意是執行公務。
(3)就本條例來說,不論疼痛或痛苦是肉體上的或精神上的,或是因任何作為或不作為而引致的,均無關重要。
(4)任何人因其行為而被控以本條所訂罪行,如證明該人對作出該行為有合法權限、理由或解釋,即可以此作為免責辯護。 (由2013年第28號法律公告修訂)
(5)
就本條來說,合法權限、理由或解釋 (lawful authority,justification or excuse) ——
(a)如是關於在香港使他人受到疼痛或痛苦的,指香港法律下的合法權限、理由或解釋;
(b)如是關於在香港以外地方使他人受到疼痛或痛苦的 ——
(i)而疼痛或痛苦是由公務人員根據香港法律行事時所造成,或由任何人根據香港法律以公職身分行事時所造成,則指香港法律下的合法權限、理由或解釋;
(ii)在其他情況下,則指在使他人受到疼痛或痛苦事件發生的地方的法律下的合法權限、理由或解釋。
(6)任何人犯施行酷刑罪,循公訴程序定罪後,可處終身監禁。 (由2013年第28號法律公告修訂)
你講得完全正確,明明佢係為views為likes為英雄主義為型,邊個話拍呢啲片一定係完全正義,佢拍呢條片又唔係有教育目的係為社會好,叫父母唔好俾小朋友上網周圍識人呢啲,佢純粹俾你地觀眾睇得爽掙名氣咋嘛屌佢根本做人已經冇原則,你地叫佢做乜佢都肯做㗎,佢係有心出片唔會上完水又拍麻辣米線啦。
我估係rock gor叫佢跪低出事
角安🤡
我係講緊一般見到變態佬情況
rock哥緊係錯啦
但現實邊有咁多路人咁好心捉住
假設你身邊人/女朋友被人非禮
放個變態佬定捉住佢等警察?

屌 你唔係信有法律呀
選擇性執法都唔係第一日嘅事
鬼師傅又有得笑個傻仔
佢拍呢個主題嘅片都有兩次,佢仲要扮小朋友同啲玩jer男傾偈吊蛇佢自己手機都肯定好撚多戀童video
batman
之前都紅過, 但衰左工商昆錢app, 之後變過街老鼠
件事淡左, 諗住出黎黎做, 諗住要爆, 真係想畀機會, 又點會拍片出街
Rock 哥刪咗條片
傻系
抽水抽到水塘乾涸
問題係佢根本冇諗過報狗佢原意係想似住自己有道德高地企,可以對呢啲人為所欲為,咁爆嘅話題咪多人睇,原理就好似dark web咁有殺手捉人然後開live俾觀眾投票點虐待個人好,講到尾都係為掙錢
真係只可以當場放走 再等狗
希望可以用咗事例,祝福Rock Gor
(1)在不抵觸第(2)及(5)款的條文下,任何人被裁定犯了一項可公訴罪行,而除此處外,並無任何條例訂定該罪的刑罰,則可處監禁7年及罰款。 (由1986年第12號第2條修訂;由1991年第50號第4(1)條修訂;由1996年第49號第6條修訂;由2008年第10號第15條修訂)

上限7年喎 6個月走唔甩啦
道理係哂rock哥度 條孌童狗唔會敢出聲 佢報狗係贏撚硬 不過係佢無做到 然後拍片進行私刑依下鳩屎點幫得落手 你要用私刑 威嚇佢 要脅佢都得 但唔係公眾地方拍片做
On9 先係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞