ROCK哥被捕!!!!!!

1001 回覆
95 Like 328 Dislike
有冇人有BACKUP
企係後面眼超超
如果後續係有報到狗 可能有啲轉機如果無再加放走就仆街
之後原來係做媒 完
起條街都有得非法禁錮?
應該報警啦 報警就可能係當捉犯處理
我估係冇報到
都估到警察會做野
鬼王開心到
精人出口笨人出手
冇執法權??
落咗班狗面咪睇唔順眼再拉正義既rock gor囉
酌情處理
佢撚鄉黑喎
#粗重野都係交番比驚方做啦😂
肯定兩樣都有搞
支持Rock哥
其實最大問題係拍片擺上網
佢冇要人跪 係果條友自己跪
真啊
rock哥唔抵幫啊
果隻戀童支那仔搞下細路姐 犯法咩 點解要咁對佢
唔好放佢 捉佢去見官咪冇事囉
拿,按道理黎講呢,普通市民要拘捕人就要根據《刑事訴訟程序條例》101同101A嘅條文黎做嘅。
要點包括
(第一 - 101(1))要係有合理懷疑(大致上要係當場斷正)先可以逮捕。即係你唔可以斷估對方犯罪就逮捕,譬如課室入面有人唔見野你就即刻鎖起所有人唔比走。呢單新聞入面rock係靠放蛇捉到人,所以應該算係滿足第一點。
(第二 - 101(1)) 果個罪行要係可逮捕罪行,呢單都應該滿足到第二點。
(第三 - 101(5)) 逮捕人之後要將犯人交比警務人員,"以便在合理的範圍內盡快將該人帶到裁判官席前"。呢句意思即係要拉人之後盡快報警。咁呢單新聞入面rock既冇盡快,亦冇報警,而係拍片逼供之後就放人。所以好可能就唔可以用101黎做非法禁錮嘅抗辯理由。
(第四 - 101A) 逮捕過程係可以使用合理武力,但呢個權力只到成功拘捕就完結。呢單入面rock係制伏對方之後有冇再郁手唔清楚有冇(我冇睇片),但搶手機呢個行為好有可能已經構成左非法武力 - 因為當時疑犯已被制伏,而且要逮捕一個人並冇需要搶手機。
所以只睇樓主post嘅內容rock好有可能會被告非法禁錮,同埋普通襲擊。其他刑事恐嚇呀,盜竊呀,私隱相關嘅罪行呀(睇手機內容)個d我唔評論。
呢d按道理就應該唔會真係點重判嘅,畢竟佢係真係有合理理由去防止罪惡。不過今時今日以香港嘅法治就好撚難講嘅。
takeaway: 如果真係有人犯罪首先應該報狗,但若果迫不得已要記住(1)儘量唔好掂到對方、(2)明確比對方知道你因咩原因懷疑佢犯罪、(3)同時報狗、(4)唔好講/做d同逮捕無關嘅野(譬如搜身)
片pls
重點咪就係條後續片 保唔保障到自己就個個條 如果rock哥真係放走佢 我就唔信連登仔會撐佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞