【世紀帝國互動故事、獨立建國】 《你穿越到世紀帝國的世界那些事》

993 回覆
36 Like 113 Dislike
但係遊戲入面係會變咗爛肉
以主角而家知道越來越多有關世界嘅秘密,光子人似係敵人多過隊友
比較似係唔完整嘅記憶多啲,可能因為技能級數未夠高
主角係variant?
下集預告:

有為:「小李飛刀!」

真實視界升到等級三嘅話,基本上成個遊戲所有數值都可以睇到,例如係後台嘅額外攻擊修正值。

如果使用得當,你可以發現衝撞車兩下就撞死灰狼柯魯,因為柯魯沒有基本護甲,所以攻城攻擊會對佢造成真實傷害。

如果升級到等級四...?再配合埋屬性修改器?(例如幫自己新增皇家騎士屬性攻擊力,有為就會變咗遠距離嘅破甲單位)

所以理論上如果佢太屈機,影響太多時間線嘅話,管理局係會出手干預。

目前預測第一次相見會係喺火刑台救貞德嘅時候。(不過都要睇吓大家嘅選擇,劇情走向會唔會提早或者改變之類)

[第十一章:營火晚會]分歧點

正評:前往齊農
劇情導向:主角會前往齊農,結束這一個區域的回合
劇情獎勵:無
真實視界:無

負評:再次進攻勃根地城堡
劇情導向:主角會進攻勃根地城堡
劇情獎勵:佔領勃根地城堡
真實視界:貞德好感度+10、法蘭克關係+10勃根地關係-20

本次沒有第三選項
截止投票時間:8月30日晚上11:59
有投石車今次得喇掛
主角死太多次數會唔會有後果?
投石車唔夠range,攻城應該係用嗰4架紙皮箱
1*
暫時可見係有一啲非永久性嘅後遺症

例如發燒同埋痛覺殘留

至於會唔會有其他影響,可能死多幾次先知
紙皮箱登場

呢個故係係講故台其中一個參與度最高,最得意嘅故
其實我個人都好鍾意蛇夫子寫嘅Elsa故

法蘭克關係已達到等級1

你可以選擇一項法蘭克的文明加成套用在你的村莊之中,而且這些加成亦會無條件應用於所有戰役之中,無論你為那一個文明效力

正評:經濟加成

糧草徵收員(果樹)工作效率+25%

負評:軍事加成

從封建時代開始,馬廄單位生命值+20%

[第十二章:征服者有為]分歧點

正評:和貞德道別之後再離開,回到綠色阿拉伯
劇情導向:主角堅持和貞德道別,但會被皇太子的禁軍追捕
真實視界:貞德好感度+5法蘭克關係-10

負評:就這樣離開,回到綠色阿拉伯
劇情導向:主角沒有和貞德道別,就這樣暗然然離開
真實視界:貞德好感度-5法蘭克關係+10

本次沒有第三選項
截止投票時間:8月30日晚上11:59
補圖:有為進攻勃根地城堡

城堡納入有為的領土之一。

有為奪回的漁業重鎮。

上船前往齊農。

到達齊農。

皇太子只召見貞德一人。
下一章,《一個不太可能的彌賽亞》篇即將結束

會視乎讀者的選擇開啟《統一各部》篇或者《上帝之鞭》

貞德將會在《奧爾良的少女》篇回歸
我想問下,咁得到左呢個文明加成,但之後同法國關係下降會唔會被無效
不會受影響
下一章預告:貞德參見皇太子

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞