香港男歌手唱功排行榜 (2021年)

323 回覆
21 Like 369 Dislike
黃??
有興趣知冇生病會點
Jer竟然差過Anson Lo
咪玩啦
唔係果個係樓主玩膠加anson lo入去串佢
本人為原排行榜po主,依家已經update排到h級
ps劉德華 郭富城有爭議可能仲會再排

R級: 羅文 張學友 林子祥 周華健

S級: 陳奕迅 李克勤 黃家駒 譚詠麟 黎明 張敬軒

A級: 側田 鄭中基 陳百強 盧冠廷 c all star 四子

B級: 張崇德 許冠傑 古巨基 劉德華 林峯 小肥 6號

C級: 陳柏宇 鄭俊弘 梁漢文 許廷鏗 羅力威 jer 馮允謙 胡鴻均 林奕匡 方大同 郭富城 吳浩康

D級: 周柏豪 麥浚龍 張致恆 關楚耀 蕭正楠 林家謙 吳業坤 謝霆鋒 王祖藍 sunny(supper moment), 陳展鵬

E: ian 姜濤 徐天佑 洪卓立 manson eagle

f ansonlo 黃宗澤 吳卓羲 李日朗 jeremy ak ansonbean 關智斌 陳偉霆

g tiger frankie lokman 保錡 涂旭鱗

h 193
弱智?劉華同小肥 6號同級?
你個6號係咪肥媽嗰個
我咪藍字打左有爭議
因為本人係97後無咁熟
其他應該無排錯,大致上
冇TL???
邊忽黃
洪卓立 坤哥underrated
另外我覺得林家謙 坤哥 謝霆鋒 sunny都值得上C級
ian 姜濤起碼要上D級
AK上E啦
保琦應該可以上F 其實唱得唔差過G級嘅其他人
黎明 林峰應該低一個grade(歌嘅難度問題)
拆開四個嚟排啦
不過佢哋擅長嘅嘢唔同,最好聽埋佢哋solo時期嘅live+今次演唱會嘅表現再去評會好啲
R級要加晒所有mirror人上去啦
佢地無病果陣唱功屌打張學友
e以下嗰啲不如unclassified 算,唔應該唱歌
姜濤喺叱咤唱係穩嘅,不過嗰次係自己歌,度身訂做就少啲機會出意外 (我估佢自己&公司都知說佢唔係實力唱將,唔會比太難/音域太廣嘅歌佢唱)
佢唱其他歌穩唔穩先?唔穩的話唔值上D
佢唱其他都算穩陣 音準到囉
林家謙 唱歌唔夠氣,同上一級歌手live比差好遠
佢主要創作勁
張敬軒 overrated
Dear Jane 咩級
張國榮呢?
見到193 笑左
大家對一個(歌手)唱功定義係咩先
我覺得係
擁有最多嘅變化唱出嘅音域
即係要多板斧得嚟音域廣 識唔同技巧同演繹方式
例如識咽音 撕裂音 海豚音 氣泡音 死腔等等
各類嘅裝飾音識越多越好
然後音域唔可以話太窄 低音冇得練 但高音一定可以練習
音域解釋點解咁少人唱到酷愛14年 黑夜不再來03
而兩首歌嘅歌手 都係大家嘅S級 所以音域同唱功掛鉤

如果去到(唱一首歌好唔好聽)嘅定義又有啲唔同
我認為係音準拍子樂感咬字(唱商於翻唱人地啲歌適用)
因為淨係演繹一首歌 係未必需要咁多其他技巧
例如唱不如不見 你識海豚音係幫唔到手
所以淨係評歌手嘅某一兩首歌
其實只可以討論音準 拍子 樂感 咬字呢啲

sorryfor1999
唔覺佢同上一級歌手live差好遠
你咁講 上面嘅阿fred jer 框都不時唔夠氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞