香港男歌手唱功排行榜 (2021年)

323 回覆
21 Like 369 Dislike
洪卓立起馬都C
小肥應該有A
live唔太突出
曾比特(Mike)則是在《全民造星II》,被當時評審Eric Kwok大力提攜而簽約唱片公司。「我由一入行便講,沒有Eric便沒有我,他是一個很樂觀的人,常教我不要鑽牛角尖,要學懂釋懷,以前我會好介意評論,現在會較看得開。」Mike現時全職做歌手,亦有教唱歌幫補收入。

Mike憶道:「媽媽說我是天生愛唱歌,小時候就愛表演電視劇主題曲,好記得唱《真情》和《包青天》,長大了也常參加比賽,會選唱Mika等黑人元素歌曲,也曾去學習唱歌。」
同意
艾力起評價leon時
好岩依家既歌手聽.亦都比果班一直負評既人聽
佢話黎明一直大部份人標榜偶像派
什至有人話佢係唱功唔好
但若果唱功先天唔好.就更加要後天努力
一個成10年無開演唱會既人.唱得仲好過佢以前既cd
佢所講就係黎明已經真正步入超實力派
若果無長期練歌根本唔會有呢個效果
佢話咁係因為黎明係保養自己聲線同埋練習
咁多年黎從來冇停止過

亦好岩eason同依家mirror聽
eason近年唱歌真係hea左.什至連聲都出現左問題
https://www.youtube.com/watch?v=mOSKiy3mGHM
艾力係乜水.咪就係其中一個評審cctvb既電台dj
leon同王傑就係2個例子
一個出道比人笑走音.但到依家佢既live功力仲係進步緊
王傑一出道就已經係天才.因為當時無電腦執音呢樣野
佢一出道就顛峰.比張學友仲要顛.但到左老後連把聲都爛聲
其實由入英皇之後.都睇到佢把聲開始沙.話比人害
王傑就真係個例子.我真係好鍾意王傑.覺得佢把聲有種浪子
同全世界都欠左佢既feel.呢種感染力真係唔係一般歌手有
咁多人上釣
佢近年走下波,事業同把聲
顛峰接近A級,依首係台灣比賽你不在
https://youtu.be/rHkVOFKyAd4
原po係我年頭出,樓主玩膠加左anson lo
真係不太突出,比起其它歌唱比賽出身歌手
漏左洪嘉豪
不過唔排上去係因為佢有上連燈
費事佢傷心
王傑好似成日飲酒爛聲????
小肥同6號應該有A級啦
邊個知
佢話比人毒到把聲爛
不過睇王傑既性格.佢從來睇唔起四大天王
佢最顛峰時期正正就彈出左四大天王.一返黎香港就已經收皮
一時間佢既地位無晒.同一個例子仲有beyond
之後就移民.00年簽英皇
beyond都係因為四大迫住要去日本
送禮勤就更加慘.出左首紅日.但之後就更加收皮
直到張學友.黎明.郭富城全部退晒休
call star 拆開再排,6號上A 級
我frd話
黃凱芹去左加拿大後,事業都走下波
王傑都係去加拿大.但佢唔好彩
d天王退晒休.都去唔到樂壇最頂地位
當時佢炒同公司既mk鋒唔知幾多倍
佢首不浪漫罪名到依家我仲係聽緊
之後佢開始連台灣樂壇都容納唔到佢
因為當時周杰偶都開始彈起佢

相反香港樂壇.李克勤就復活
周杰倫
https://www.youtube.com/watch?v=OCyT3WgkWQI&t=290s
佢把聲93年live果時已經有少少問題
00先岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞