香港男歌手唱功排行榜 (2021年)

323 回覆
21 Like 369 Dislike
R級: 羅文 張學友 林子祥 周華健

S級: 陳奕迅 李克勤 黃家駒 譚詠麟 黎明 張敬軒

A級: 側田 鄭中基 陳百強 盧冠廷 c all star 四子

B級: 張崇德 許冠傑 古巨基 劉德華 林峯 小肥 6號

C級: 陳柏宇 鄭俊弘 梁漢文 許廷鏗 羅力威 jer 馮允謙 胡鴻均 林奕匡 方大同 郭富城 吳浩康

D級: 周柏豪 麥浚龍 張致恆 關楚耀 蕭正楠 林家謙 吳業坤 謝霆鋒 王祖藍 sunny(supper moment), 陳展鵬

E: ian 姜濤 徐天佑 洪卓立 manson eagle

f ansonlo 黃宗澤 吳卓羲 李日朗 jeremy ak ansonbean 關智斌 陳偉霆

g tiger frankie lokman 保錡 涂旭鱗

h 193

趁lunch加翻,新人加左入去
講緊呢個post個榜 唔係話有冇上台…
其實我純粹想講姜濤唱歌冇想像中差
我有抵毀其他歌手意思
我年初排個榜
就算依家姜b頂多排高一級
但不可能同jay fung, jason ,牙醫同lv平均表現計

我仲有mike同MC未入排去
咁就唔係你所講嘅咁高啦
eason 係一般嘅歌都有去到呢個音

有時啲歌手都係誇獎前輩啫 唔係真係咁難唱
我睇你個榜
覺得ian應該高過姜濤
你睇ian edan anson lo聯合個live
就知ian真係好過其餘兩個

吒咤當晚jay fung同阿佛最好
黎明90年代初曾經live幾次走音
好似
之後練唱歌大進步

利申 本人係97後未出世 但老一輩成日話係
立立好過c 級入面好多人
其實係ian明顯好d,我係怕姜糖鬧我姐

ian尋日live
https://lihkg.com/thread/2674261/page/1
反正都係玩膠
咪放姜入R級
寫「姜濤(吒吒2020當晚)」
例如?
佢偶像係張學友
點解佢又會提佢唱唔到
佢仲要係8級英國聲樂出身
因為黎明個tone係美聲tone

黎明後生時係跟北京國樂大師學唱歌
後生時你會覺得佢唱功廢.到左老後你會開始feel到佢唱功出黎
而佢既歌係好難唱.奶共校長試過快歌.唔得
https://www.bilibili.com/video/BV1AV411v7Wz?from=search&seid=6119886814258798872
肥仔,Mike ,MC
依三個明顯今年新人唱功最好三個,係暫時唔知點排,等今星期出完新歌唱左live再諗
驚咩呀
你個post又唔係少負皮
我又怕心難 ~死~
30年後仲係笑緊佢走音
比你聽下佢30年後既live係點
https://www.youtube.com/watch?v=MaFh33Eyi1c
依個榜我覺得都算齊,大家點睇
有爭議幾個未排,例如mr alan dearjane tim同kolor sammy
因為啲歌太難

佢啲live基本上玩死自己
今年演唱會睇黎明又真係幾勁
因為佢地好耐冇聽過leon唱歌
話晒一個天王掃晒香港所有獎項
4台大滿貫.4個金曲金
9798年掃晒金馬金像獎最佳歌曲
之後退出唔囉獎

因為所有音樂獎都比佢囉晒
佢同張學友唔退休其他歌手點生存
https://www.youtube.com/watch?v=fsiRYfb4nDE
我全部用live黎比較
cd有得執.現場無得執
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞