覺唔覺香港啲barber好低賤?

399 回覆
339 Like 38 Dislike
你平時幫客剪開呢啲?
其實咩生意都係啦
所謂做大個餅
其實外國barber等於最垃圾既髮型師既俗稱
係有人醒睇得出香港人係唔識英文咁都可以將barber捧成pro既一種,真係笑撚死人
好難退潮 因為呢個頭比起基佬韓仔頭更加適合成套老西返工
係中環10個有9個都剪呢類頭 所以有排都唔會退潮
咁係嗰班人本身都係咁剪
係退咗好多㗎啦 條街已經少咗好多會展頭
上海鋪其實都係剪同一種髮型

唔好見人old school就睇小
有冇人評論下屯門個間港燦?飛開個度又唔覺得有咁差
唔垃圾嘅髮型師係咪去salon做
咁抵
有冇得book?
冇booking好難fit schedule
戇鳩
無撚睇小過 只不過我唔會去揀
同一個款出嚟都可以好唔一樣
正宗去gentlemen's tonic hk 啦
之前有個出名倫敦barber 註場
香港做咩都係求撚其
連呃錢都係
又或者咁講啦
佢barber shop無咗電/染
好專咁做一類嘢 「好似」係會水準高咗嘅
真係人夾人

但論手藝,上海鋪平均點都好過收幾舊水嗰啲barber

Barber一定有好嘢,但太參差,當你是但walk in barber中伏機會高過搵上海鋪
不嬲都覺啲barbie好撚柒
香港嗰啲95%只係hair cutter / 飛髮佬
得5%有資格叫barber / hair stylist / 髮型師
係外國係調返轉其實係太廢唔識做電染or做得好差所以齋做剪
但剪既技術都差所以比人叫barber
正常人地係叫stylist
就好似你廣東話叫飛髮佬同髮型師既分別咁
係上海舖同19速剪果啲咪飛髮佬囉
係tony and guy果啲咪叫髮型師囉
係唔知點解香港啲傻鳩當人地barber係好勁既野咋嘛
拿我無話香港果啲技術廢,但barber e個名本身就係垃圾咁解
有見過有人打去book 不過好少可爆到咁
同埋 佢地gel頭果d野浸味好勁
我通常剪完唔會出街 唔會叫佢gel埋
係英國去過一次barber
會同你有傾有講 討論點整好
成個過程都幾舒服

香港個啲睇到都無興趣去
條友剪完塊面黑撚到
剃鬚應該幾舒服,不過怕污糟
同意依樣應該係平民嘢嚟
介乎速剪同salon之間
價錢應該要平過宜家好撚多
香港啲barber咪中環salon價
速剪水平囉
尊重下香港嘅hairdresser好冇 好多都好專業㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞