覺唔覺香港啲barber好低賤?

399 回覆
339 Like 38 Dislike
你叫飛髮佬做爸爸?
剪男人唔用較剪?!你都幾撚on9
男人得剷青頭?!
唔講邊個國家啦,近近地張敬軒已經唔係鳩剷啦
無 長小小已經唔到barber接手
Barber頭主打清爽 簡單 打理快
韓頭 日頭 興返 啲barber就真係收得皮
因為唔係佢地個範
我正想覆類似既野既時候已經見到你個post
睇唔過眼啲on9仔
其實又無話咩興唔興既,主辰都係睇面型同髮線
我會咁睇,去stylist 度佢地都剪到一樣既野,唔會係咪都同你剷,而且平dd
點解唔去番salon
其實正常啦 唔係點交租
stylish同barber已經兩個層次啦
stylish唔淨係講緊剪頭髮
而barber 可能其他地方/香港真係有好既 我自己都試過
但overall香港barber真係
普通出名小小既剪頭髮由jun開始都真係幫人剪我諗都唔係一年內既事
依家大把barber由0開始都出師都係一年唔夠有咩說服力
有啲放上ig既可以連fading都做唔靚就叫自己做師傳之後再收你3-4舊
真係得啖笑
barber文化無問題呀
有問題係香港既barber文化咋嘛
咁其實明眼人都睇到 段片介紹緊barber文化
咁緊係剪返啲barber頭既
問題係點解要搵個髮線咁高既做model 姐
同埋個barber就堅廢既 人地咁高髮線都整個咁既頭比人 我相信會有其他barber style既頭係岩佢多啲囉
你啱,barber要剃埋鬚
剪男人唔係用較剪我想講出名個班
even係剷青位都係用較剪先真係相對技術無咁高先全用剷做fading
比你講左先條友真係唔識架喎
喂大佬介紹barber 文化唔等於要鳩剷架?
你介紹既時候講個model 唔適合再同佢分析點剪都係技術黎架
應該話佢要去salon搵個適合佢嘅頭
緊係唔係得剷青 剪頭頂正路都係用較剪啦緊係
我想講平時salon剷青佢係垂直剷個青
但我剪barber啲青真係有技巧 唔係垂直咁簡單
出到黎感覺真係有分別
所以我咪話個barber唔掂
係佢既責任黎
搞到個客7頭咁 仲要比人笑咁耐😂
我有時睇外國啲好出名barber 教人 都一9用個剷搞掂曬 手法唔同姐
分析點剪先適合你個客咪就係barber無既野囉
香港最common一定係side part/crew cut
結果咪搞到條片咁囉有料有技術就一定會跟你頭形各樣同你講
你堅持咁剪佢都會幫你做 但佢會提左你未必好睇先囉
香港大部分barber一個剷走天涯
淨係做fading已經唔會單係用死用一個剷啦香港啲barber有幾多真係會用幾個再慢慢幫你做個fade
條片個間handsome會既市面上我諗超過一半都係單剷走天捱
自己都見唔小
洗乜咁貴啊,salon好多都係百幾蚊咋喎
去開selvedge barber 真jeng
拿 我唔識剪頭髮
但我見過啲人講個剷係可以較唔同長度 姐係一個剷等於幾個剷
我相信一個靚fade無可能一個剷做得靚
我係葵芳 普通salon都230 岩岩上星期先比完

Barber最靚都係fading

其他salon師傅就算多年經驗
啲fading都未必有真barber咁好

大家專精同skill tree都唔同
其實都難比較
真係,我剪開既stylist 夾左咁多年,每次我想試新野都會同我講講點就會剪到,點整會好d
要佢剷青都唔會一鳩野剷到盡,會慢慢試個青度啦
都係講緊250 洗剪吹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞