覺唔覺香港啲barber好低賤?

399 回覆
339 Like 38 Dislike
呢個都好日本武士風呀
Fox and the barber:erkan erdem
Cut & co:zephon(怕講英文嘅巴打可以去呢間,老細香港人)
Handsome去過一次,好撚柒唔掂,成班道友咁
我去淨修鬚,條友好似high撚咗嘢咁
上海鋪啲髮型好老土喎
仲會攞個風筒勁熱咁哄落頭皮到造型
老實講barber都唔淨係剪復古油頭,髮型、技術一直都有進步,由以前all back到而家skin fade、side part,上海鋪一早過咗時,阿叔先會剪

sammy其實幾夾呢個髮型 有型佬味先好剪呢種
日日整咁多promade去髮根頭皮,禿頭都好撚快
Pomade
見過Tom boy 去剪
pomade唔同髮泥喎
個個吹奏上海鋪有幾多個真係去過剪

雖然剪出黎fading 唔錯 但就係有陣老土味
同埋唔係想像中禁平
歐洲國家禿頭比例相較亞洲為多,油頭係呢啲人比較流行,當然禿頭好多因素。但不論你話pomade係咩天然野又好乜水份野又好,你一pat野撻去髮根頭皮就已經塞住啲毛孔,每日都增加禿髮風險
去barber唔剷青係咪會比師傅屌??
明星
亞洲人唔興barber之前
咪又係日日jel頭
百鳩幾蚊pomade點都靚過幾十蚊啲髮泥啦
日韓風果啲大把人去電/染啦
果啲咪仲傷
數字最簡單直接,就係睇到歐美人禿頭多過亞洲人。就好似爭論食煙嘅人係咪一般短命啲,數據說明一切。
Pomade你要梳到髮根,你唔到位個頭就唔貼服。髮泥、wax唔需要插到去髮根頭皮,係由頭髮中部開始造型
咁點証明同pomade有關,都9唔撘8
好明顯係人種DNA問題啦
數據話歐美人大隻過亞洲人
肯定係用得多pomade咁大隻啦
咁其實咁計 佢有6年洗頭電染經驗
剪都只係得一兩年

咁其實barber專心做剪 其實剪功唔會比stylish 差
講緊頭髮造型用品用喺頭度有可能影響禿頭,你就走去講乜撚野體格身型,再同你討論都on撚99
唔明點解成日話barber無技術 利申返我唔係barber 我只係中意呢種文化 只係諗唔明點解所有人一面倒都屌9barber
Stylish 學電染洗頭 都搞成3年先學剪
剪都係學多一至兩年 其實剪個part同做一個barber時間差唔多

但barber專做剪 正常黎講應該剪既技術唔會差得過個stylish 但個個都話barber技術差我就覺得好搞笑

講真兩樣我都有剪過
兩樣都有師傅剪完其實唔岩我心水
所以我覺得應該公平返小小
同埋呢家去salon 剪個頭閒閒地都230蚊一個
其實邊到剪都咁貴 一係真係去速剪
仲有見到上面有人話無剃鬚
咁既環境比你剃都唔敢啦 要除口罩喎
笑咗
一個淨係剪男人
一個剪哂男女,仲要剪裁配合電染造型
Barber 剪得好過stylist?!
剪個女仔短頭髮或男仔中長髮已經企咗喺度
再話自己係barber , 唔會剪呢啲
識剪或暫剪得好根本唔會比個風格局限
係睇住個客嘅特性嚟剪
睇下剪咩囉男仔長少少大部分barber 都搞唔掂
如果你覺得一個stylist 既功架只係落剪果下,我會覺得你好on9
上面俾個barber 撚果個男人,如果去番搵個stylist,同佢做下treatment 理順番d 頭髮,已經好過俾d barber 剪到光頭咁
咁人地係專剪男人頭 關女人咩事
剪女人用較剪剪多
剪男人唔係用較剪 用剷嫁
兩樣野黎
我應該話 barber用剷,整outline ,fade 真係會好過stylish
你話要造型百變玩colour 咁一定係stylish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞