覺唔覺香港啲barber好低賤?

399 回覆
339 Like 38 Dislike
咬我有乜用
又唔係我設計既個文化
有人講上海鋪
啲師傅都有返咁上下年紀
個審美已經同你完全兩樣嘢
真係點會放心去 你話剃下鬚都得嘅
我覺得還好
雖然年代隔咗好遠但起碼唔會剪柒個頭
最多都係復古啲
反而依家啲barber shop 真係亂9咁嚟
brian間野最好笑就係
講到自己幾熟幾熟barber個文化
又不停講barber shop唔單單係一個haircut既地方 仲係男人吹水呀chill既勝地但係請埋請埋勁多女barber
自打嘴巴

大把學左幾個月就係barber架啦 反正都係用個剷剷青 之後拍片上ig話自己個fade剷得點靚法
消失的微笑
so true分分鐘都剪個班都唔撚識咩係barber
見你收幾舊水又紋晒身咁 好似唔錯就一車車人入去剪
你見一間完全唔尊重barber文化既barber shop都可以開到有6-7間分店就知
我冇bk喎 星期六就咁撞上去
記得全套幫你剃埋鬚都只係百五
咁都要有人剪先會有嘅有供有求
自問就唔會搵女剪囉
真係咁差咩我覺得剪完好睇左喎
都係等市場淘汰
其實個熱潮退晒
啲人返去剪返啲基佬韓仔頭
最少執返一半都嫌多
你去一次就知啦
講真呢d頭你一個月又要再剪 衰一次唔會柒好耐
咁當然啦 我自己剪開個個都係女師傅(非barber shop)
不嬲都覺得女仔剪頭髮都無問題 係人夾人
只不過我想講既係香港個班barber 只係一班打住barber名號去呃你比多幾舊水既mk 分分鐘真係連屋村個啲都剪得好過佢地
大把半路出師人地真係做barber既唔同fade有唔同既剷 香港個啲就一個搞掂晒 又唔會幫你用毛巾膚下先 好多好多野都唔跟
純粹係拎個名同裝修令大家比多幾舊水又唔跟翻人地個文化 又係到講咩vibe 講咩barber文化
其實外國都有
其實一樣
但你要知自己想剪咩頭
佢哋技術係做到
唔止幾十蚊
純粹見到香港啲barber 佬10個入面9 個都有紋身
雖然barber 外國一向有,
其實外國四年年到忽然興過一輪……
當然而家已經唔興

係香港近年真係周街系……

而家香港男人基本上得兩款頭
1.逗號頭
2.barbe頭
覺,所以去開上海理髮店,七十幾蚊。洗剪吹加剃鬚修眉
我依家都係去開上海鋪剪
唔洗頭七十有找
洗埋一百一
建議洗埋頭
好正
我都去過一次香港巴巴shop
唔係話唔得
但落雨收柴
成面頭髮碎
但有次係廣州剪嗰個barber wave又唔錯
剪咗一個鐘
剪QB house 算
其實barber文化/barber呢樣野本身無問題

係香港人見到個trend彈起左有錢搵 就開到成行成市
真係有料既分分鐘一半都無
係大部分亞洲人嘅面形carry唔起呢啲髮型
依個就係師傅值錢嘅地方囉
你形容得好/唔好 什至無要求
佢都俾到你想要嘅你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞