脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 32

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
近來有RGA 囉
真係好多廣告,十年巴有無研究
成日見signal wong賣廣告做代言就知係伏黎
RGA俾啲鳩嗡廣告搞到我對佢有啲負面
最開始喺新加坡個陣玩先,都期待下多啲數據。
唔知做乜嚟到香港,變咗啲騙局產品咁,或者本身RGA間vendor都知舊嘢唔多work。
同埋我覺得佢好晒毛囊,想留返嚟植髮用多啲
我會試PRP先,如果真係想玩依啲嘢

反而我唔明Breezula(Clascoterone 7.5%)做乜卡住咁耐唔開phase 3,明明Clascoterone 1%已經過埋FDA上市approve,應該唔大問題掛...
有冇巴打用陪健支噴 個噴頭成日結晶噴唔到
十年巴,我想查詢一下

https://t.me/kkff558
有冇人試過後腦脫髮 係後面某個位開咗個窿然後慢慢擴大 之前一路有頭皮敏感問題 換咗洗頭水之後呢排頭皮已經好好多 但呢兩三個月又突然後腦另一個位開始脫髮 有冇巴打有類似經驗分享
班禿(鬼剃頭)?
應該係 第一撻已經有咗起碼兩年呢排 但位置係後腦左下角一路冇點理佢 呢排突然起咗第二撻係後腦中間位真係識驚
斑禿有一半人會自己好翻,
不過如果維持一段長時間都未好就去睇皮膚科醫生。
應該會開類固醇畀你。
已經book咗醫生過兩日去睇 佢係咪多數會叫你類固醇 自己有少少concern
西醫係,認為都係一種免疫系統失調。
聽聞有啲會開少量Minoxidil配合,因為基本上Minoxidil乜類型脫髮都啱(或者醫學界根本唔知Minoxidil機制)

我知近年多咗人用 生物製劑 醫 濕疹,但就未聽過用落 班禿 啦
2x歲絲打頭髮分界越嚟越明顯
因為屋企人遺傳多白頭髮搞到染髮同電髮都多
係咪食2%就ok啦?
我見網上話停咗就會甩番
係咪要一直食㗎?
巴打好詳盡唔該晒 另外見有fd介紹用davines洗頭水 巴打有冇聽聞過?
絲打可以留意下有冇 多囊性卵巢綜合症 ,女性常見脫髮原因。
Minoxidil approval係搽唔係食,有2%同5% (5% for female係一日一次)
Minoxidil都可以食嘅,如果你想,不過就唔係FDA approval for hairloss囉
無研究,太多聲稱生髮功能洗頭水,好難隻隻都研究。
你唔介意可以post個成份上嚟一齊研究下
我估成份多數都係 鋸棕櫚,鋅,biotin,咖啡因,再加啲唔知乜乜果油咁。
不過洗頭水其實無乜有質量嘅paper research,你覺得舒服唔敏感就可以。

我自己都係見有 鋸棕櫚 成份就用,無乜特別揀。
女性係搽架 唔係食

我未加你 你係咪清楚呢樣野先?
我又唔介意露樣喎 HAHA
咁先比你地睇到我醫頭髮既進度呀嘛..
咁係因為你每次用完之後唔用紙巾抹一抹..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞