脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 32

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
想問各位師兄想控油要用邊隻洗頭水
平時標榜油性嘅洗頭水都係洗完好乾第二日就好油
我都M額淨用5%
3個月由好難睇到既汗毛變到BB毛
唔知算唔算有用
有錢就食正保
唔想比咁多錢就韓保/印保.
大概一個月左右.
有興趣可以睇下

A total of 33 articles including 28 topical finasteride related articles and five AGA related articles were included in this review. Multiple studies on topical finasteride as the treatment for male AGA and FPHL showed positive results with a favorable safety profile.
Suchonwanit P, Iamsumang W, Leerunyakul K. Topical finasteride for the treatment of male androgenetic alopecia and female pattern hair loss: a review of the current literature. J Dermatolog Treat. 2020 Jun 26:1-6. doi: https://doi.org/10.1080/09546634.2020.1782324.
首先唔好對RGA有太高期望,我相信佢係PRP之類嘅作用。
其二,RGA唔係幹細胞
依一兩年RGA嘅廣告好多,但好多內容都誇大失實,有錢可以試下,但唔好盡信廣告。
如果係雄禿,需要食藥
因為防止原生頭髮繼續甩
每日甩一百條內係正常,最緊要頭髮無變幼。
植完都係要食,點解唔一早食?
驗血係為咗排除其他病理原因脫髮
例如 營養不良,甲狀腺問題

不過脫髮大部份都係因為 雄禿,係無得驗。
可以試埋 搽Minoxidil,不過 Minoxidil官方係話 幫助頭頂,唔係M額。
但有少量paper話對m額有用。

或者試non-FDA approve藥物,如果你想。
美絲其實係預你做埋留下次
絕對可以啦
影相
你樣都出晒
正解
言重言重
切記摷自己個頭會甩到天荒地老
來來去去都個幾個啦
有啲新人入嚟攞料問野囉
其實耐唔耐想入嚟睇下有冇乜新科技更新。
但啲藥廠永遠係欺騙我哋,個陣吹到2020年勁多新嘢,點知2021都過咗一半有多,phase 3都未開始玩,耐唔耐出啲某某某科學家加入,某某某入股合作嘅廢話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞