脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 32

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
去台灣做 平好多
驚買到假藥姐

無謂貪小失大 幾百蚊都計住

香港正保最安全
唔洗啦 好求其就買到
佢唔係話處方藥,淘寶買,要醫生紙咩
你買就知唔洗架啦
我買過一次淘寶
不過我依家唔係淘寶買
有無人推薦吓皮膚科醫生
定求其一間都可以?
我見好多都係做性病
食完印保會試下 多謝你
想問多個問題。其實撇除偏見,大陸植髮嘅環境會唔會成熟過香港?
食落肚真係唔敢淘寶買
咁又唔好咁講 有啲淘寶店舖好出名 都係正品貨
總好過有時買左啲印保 係假貨

我聽完都想試下中國版正保
有女士版
FDA喺2014年approve咗5% minoxidil for woman once daily use
https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/appletter/2014/021812orig1s009ltr.pdf
有人以女性研究過唔同季節嘅女性頭髮量

Results: After exclusion of patients with a disease or on drugs known to cause hair loss, 823 women remained. Analysis of trichograms demonstrated annual periodicity in the growth and shedding of hair, manifested by a maximal proportion of telogen hairs in summer. A second peak seems to exist, though it is less pronounced, in spring. The telogen rates were lowest in late winter.
Kunz, M., Seifert, B., & Trüeb, R. M. (2009). Seasonality of hair shedding in healthy women complaining of hair loss. Dermatology (Basel, Switzerland), 219(2), 105–110. https://doi.org/10.1159/000216832

夏季係最多頭髮進入休止期,冬季則相反。
不過兩者數量相差其實不大
食印保個期完全唔知自己有冇效
反而轉左韓保之後明顯感覺到頭油係少左好多
點解男一日用兩次,女一日用一次就要價錢除2?
而唔係睇容量比...?
因為女用會加入專利女性生髮技術
所以會貴少少.
好過你買印保or其他
我比左我台灣既植髮醫生睇
無問題先keep住買
加上我食完無惡化到
即係隻藥都Work
師兄點知買咗假印保?
初黎報到
請問m額就咁用生髮水 唔食藥得唔得

追過post 係咪話生髮水用Minoxidil最好
大陸唔洗處方?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞