脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 32

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我遲你一個星期做
我預等三個月先有效果
都做左就咪擔心咁多
Pyrilutamide (KX-826) 同 Breezula (Clascoterone 7.5%)/RU58841 一樣係AR (androgen receptor) Antagonist,即係透過同DHT競爭阻止DHT同AR結合。

以時間上嚟講,兩者都踩緊入phase 3階段 (分別喺中國同美國),我諗係睇Pyrilutamide同Breezula邊個鬥快拎到approval出市場。至於數據我唔見有Pyrilutamide消息。

反而我覺得同屬 開拓藥業 嘅 GT20029 (phase 1緊) 更值得留意,佢係AR Degrader而唔係Antagonist,
對於近年頭髮以AR Antagonist為研究方向最擔心嘅係 耐藥性 問題,之前Breezula phase 2都有人提出過數據無預期咁好,而且當年RU58841無咗進一步研究嘅原因一直無人知。所以一直有人認為會唔會Antagonist喺耐藥性上無咁好?

而AR Degrader係以deplete AR蛋白質做mechanisms,所以可以解決耐藥性嘅問題。
https://youtu.be/a5gUwObyDk0

Foam條片係落手
用緊個陣生出黎既頭髮

你一停用就好快甩+埋平時甩既頭髮

所以睇落好多

keep住用la 不過建議食保記算 最方便
個髮轉我相信細咗
但佢髮型都唔同咗,右手邊個頭髮唔係順時針向右後方吹,變咗向嗰轉內吹
不過有多咗都係好事嚟嘅...
如果肯定自己(或將來)無雄禿,你後生去植都無所謂,而且唔使用藥。
一般唔想太後生植係因為驚你脫髮未穩定,植完後原生頭髮繼續甩搞到同移植嘅頭髮分開,會好奇怪。
斑禿有一半人會自己好翻,
不過如果維持一段長時間都未好就去睇皮膚科醫生。
應該會開類固醇畀你。
有冇人試過micro needling 係咪真係有用
其實正正常常打份工...一個月畀三四百食個藥好平姐....
如果一個月幾百文都畀唔到,我諗有頭髮都未必媾到女...
學生仔先話左揾右揾...
皮膚病 同 性病 好多嘅病徵係相似,所以好多醫生係同時做晒兩科,好正常。
我都好想知可以係邊睇 想知係咪女性雄禿
定可以直接入普通診所睇
如果確認係雄禿,
西醫公認有效而且通過FDA就係 食Finasteride 同 搽Minoxidil
不過有少量機會有副作用

可以齋用Minoxidil,不過搽Minoxidil效果比食Finasteride差,而且官方只講對頭頂有用,有少量paper話對前額有用,但唔好太高期望。
Minoxidil你搽邊都得,只要有皮膚有毛囊都有機會生毛
有機會,因為會透過血管擴散去相近嘅位置,曾經有巴打話眉毛都粗咗
如果係雄禿,長用。否則再次脫髮
其他脫髮原因可以按情況減量停用。
我睇過一個皮膚科 好似都出名
尖沙咀亞太中心 姓陳
覺得佢好係因為我個時覺得自己甩
打去診所約佢睇 要等成個月
後黎唔知點樣搵到whatsapp電話查詢
原來係直接搵到醫生
醫生話年紀愈細
脫髮問題愈早面對愈好
之後就比我打左尖 第2日即有得睇
過程中都傾左成10幾分鐘
都算耐心解答我既問題
建議大家唔好浪費時間去搵洗頭水/去生髮中心做頭髮清潔
男性脫髮99.9999%
都係雄禿
雄禿就要食藥/植髮
就係咁簡單

我夠膽講
香港人既頭髮係全球最乾淨
大部份人每日最少沖一次/兩次涼
呢個世界好多地方既人都唔會日日沖涼
就算歐洲d 鬼佬都唔會日日沖

d 印度佬 非洲人
一年都沖唔到一次涼
佢地d 頭髮咪一樣咁濃密

有d 第三世界國家既人
成個頭生曬頭虱
d 頭髮仲多過你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞