前日搭的士 個的士佬俾說話我聽

382 回覆
6782 Like 159 Dislike
如果知道目的地好近
可以既話應該係街截
但又唔係話必要既
落雨就梗係的士站啦
都係個句每個人都會係自己方面諗
唯有對自己好d咁解囉
下下要諗埋人好慘
我自己都遇到過
我叫佢車我去目的地
一係就差館
結果咪又係死死地氣去咗目的地
是旦搭下嗲,話你地都幾慘,咁短程都無得揀客,應該立法最低消費$100,反正鳩up唔洗錢
自己鳩喺的士站呆等 抵佢得廿蚊
邊忽尷尬
On9佢單打佢自己柒咋
見佢谷氣我仲撚爽
包鐘係果個鐘入面做幾多張單都同一個數
做得少變相賺得多
落大雨都要排隊等客?!

遠唔車
無客返唔車
條路會塞唔車
近又唔車

最好我一上車比張一千蚊唔洗找然後即刻落車自己行過去
想多啲長途去揸飛機囉dc9
我都有差不多經歷
有晚落機搭的士番屋企, 由機場去荃灣
一開車個司機就同個朋友講電話係咁呻自己排左好耐點知係去荃灣
夜麻麻都要拒載真係好撚躁
Dc9死撚晒都唔抵可憐
揸的士班大哥税又唔交,福利又攞盡,做政府真係蝕住做
又叫我
機場客去愉景灣 的士司機炒車亡

本報訊】聖誕夜赤鱲角機場對開發生奪命車禍,一名在的士站排隊逾兩小時市區的士,年逾六旬司機在接載遊客上車時,疑因目的地為愉景灣路程太短,他與遊客及保安員發生爭執後,負氣駕車載客駛離機場至一條隧道時,失控猛撼隧道牆壁車頭損毀,司機及車上4名乘客全受傷,其中司機重傷昏迷,送院搶救不治。
66歲死者的士司機姓梁,據悉患心臟病、糖尿病、高血壓及肝癌,由於隧道落斜路面並無煞車痕跡,警方不排除有人突病發暈倒釀車禍。4名受傷馬來西亞遊客,包括一對夫婦(42歲及41歲)、10歲兒子及1歲女兒。
排隊逾兩小時 事發昨晚6時47分,8名馬來西亞遊客在機場的士站,分乘兩輛市區的士,其中由梁駕駛之的士接載一家四口遊客,據事後到場了解之的士司機從業員總會理事鄭許倫稱,從當時在場的行家口中獲悉,梁排了逾兩小時才排至頭位,當乘客上車告知司機要去愉景灣後(車資約100元),有人不滿去愉景灣何不坐大嶼山的士,梁與乘客爭執,驚動保安員干涉,並催促梁駕車載客離去。
梁駕車駛離的士站逾100米,駛至暢航路一條行車隧道落斜轉彎時,的士卻沒轉彎,反而恍如炮彈般直撞隧道牆身,據隧道內閉路電視片段顯示,的士落斜時無煞掣,猛撼牆身後車頭損毀冒白煙。司機重傷被困由消防員救出,送院不治,4名乘客受輕傷。警方封鎖現場調查事故,不排除有人為目的地問題與乘客爭吵後,突病發暈倒肇禍。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20151226/19427306
以前搭的士同個司機傾過,佢話短途搵隊尾就啱
點解班DC9成日覺得自己係應該包賺
讀中學嗰陣,試過有一日遲起身唯有搭的士返學,司機又開得慢,硬住頭皮問佢可唔可以開快少少,點知佢話我趕時間就早啲出門口啦!
dc9識搵一定同時收幾個的士台搵客
甚至85折搶長途客

到站前5分鐘就識得接定下一個客

on99的士站等運到
有客咪好 怨乜鬼
以前放學日日搭返屋企12個半

有時約d同學返屋企打機仲坐足5個人
拒載法犯
即係話如果我知自己短途
街頭有的士站有車,我都要係街等係街截?
落車開門個下串佢,抵啦。唔鍾意咪撚做囉
你依家有得揀咩?
唔跳錶根本係的士賺
唔跳錶嘅車程正常交通公具5蚊唔洗
抵撚死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞