我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊(2)//《不懂愛的青梅竹馬們》

224 回覆
183 Like 1 Dislike
4p
兩女磨豆腐

搶我條仔?!
攞假狗插爆妳
多謝
依家係台灣呀讀大學打波
我一上機就瞓着咗,直到飛機差唔多飛到香港空域,我就畀窗外嘅陽光整醒。我係窗外望落去,香港真係好靚。

我見都係一縷輕煙喺某個山頭升起,會唔會係山火?但係認真啲睇,嗰度地理位置好似香港中文大學。

點解一個大學嘅校園會有烽煙升起?不過飛機好快就飛過左,嗰一絲白煙都好快消失咗。

可能只係幻覺,大學點會有烽煙?

臨落機嘅時候,我開始有啲緊張,我同佢到底可唔可以走落去?

無論如何,我都做過佢上一段感情嘅第三者,我係喺其他女人手上搶返嚟。我會唔會有報應?

如果我喺佢同佢前女朋友一齊之前就同佢表白,或者答應同佢一齊,我哋嘅故事又會唔會變到截然不同?

不過世界冇如果,我過往嘅唔成熟已經令佢,唔係,應該話我哋兩個一齊傷害咗一個無辜嘅女仔。所以就算有報應係我身上都無可厚非。

但係呢個世界真係無惡有惡報,惡人可以繼續作惡,善人只會俾人欺負得越嚟越勁。最少,呢一刻我同香港警察都未有報應。
飛機降落,心急如焚嘅我決定唔坐巴士,決定洗多少少錢用app叫黃的士車的趕返屋企。

入到屋擺低行李,同老豆講咗幾句再沖個涼之後,我就化個妝同換件衫去見嗰個人。

佢間補習社喺將軍澳嘅一個屋村商場入邊,有時候你都估唔到啲公屋仔竟然會咁肯幫自己嘅仔女洗錢去補習,明明唔生佢哋出嚟會比較好。唔知點解我會諗到咁都唔關事嘅嘢,可能係為咗幫自己分心。

行到去個屋村入邊,見到有個小妹妹喺度喊緊。

「妹妹,做咩事呀?」 我行過去打探一下。

「嗚……媽媽叫我自己一個去補習社,但係我蕩失路。」小妹妹喊住咁講。

「咁樣你幾點上堂㗎?」

「10點鐘。」依家係九點十,如果間補習社附近可能仲講得切。話唔定佢就係喺嗰個衰仔嘅補習上堂。

「間補習社叫咩名呀,可唔可以同姐姐講?」我痞低同佢傾偈。

「叫做敏文教育。」妹妹答。

我摸摸小妹妹個頭,再企返起身拖住佢隻小手:「我哋一齊去啊,姐姐都要去嗰度。」

「但係媽媽話唔可以跟陌生人走。」

我喺衫袋度拎咗盒易極出嚟,分咗一粒西瓜味嘅糖俾佢。

「糖你就食完啦,同姐姐行吓好冇?」

小妹妹點頭, 原來用一粒糖就可以呃走佢,睇嚟真係要教佢小心陌生人。
樓上唔記得斜體
然後,我就拖住呢個小朋友去咗個衰仔開嘅補習社。

「鈴……」我推開補習社嘅門。

「糖果!」係補習社入面給一個小男孩大叫。佢衝過來我呢一邊,再攬住我拖住嘅小女孩。

個衰仔對住我笑,我都用笑容回敬佢。

小男孩拖住小女孩,衰人都拖住我。

我哋眼前呢一對小生物都係一對青梅竹馬,但如果佢哋對對方有愛情嘅話,唔好好似我哋咁兜咗一個咁大嘅圈。

「好耐無見。」佢講完之後就攬住我,我都攬返住佢。

未來嘅事我諗唔到咁多,但係呢一刻我非常之享受。

久別重逢嘅快樂令我差啲流出幾行眼淚。兜兜轉轉,我哋終於可以好似以前咁相處,而且未來嘅日子亦都會繼續有對方喺身邊。

透過擁抱,我感受到佢嘅體溫,真係好溫暖。呢份溫暖,我想一直都將佢保留,我以後都唔會將佢讓畀其他人,我會好好咁捉緊佢。

我愛你。

--------------------------------------------------------------------------------
「鈴⋯⋯」補習社嘅門打開咗,一抹陽光係門罅射入嚟,一個小女孩同一個拖住佢嘅年青女子走入嚟。

「糖果!」小男孩大喊。

年青女子對我微笑,我都以笑回應佢。

小男孩牽住糖果嘅手,我就拖住年青女子嘅手。

陽光回來了。

「好耐無見。」女子講。

我用擁抱嚟代替說話,如果無小朋友係到我已經錫咗佢。

「你可唔可以做我女朋友?」我係佢耳邊問。

「我幾時變咗唔係你女朋友?」佢笑住反問。

「女朋友。」

「男朋友。你去上堂先啦,我等你。」

「你返屋企等我啦。」

「咁陣間見。」

「每日都會見。」

陽光已經返到嚟,世界嘅一切又變得閃亮起嚟。

「我愛你。」

未來嘅日子,我都會一直係佢身邊,唔會再鬆手。

----------------------------完----------------------------
大團圓結局
4p呢
簡單直接 唔需要有咩波折了 good

期待其他外傳
【番外 傻仔腎嘅住hall插曲】

我叫周敦賢,我嘅中學同學們因為成日將個賢寫做腎,加上佢哋妒忌我聰明才智所以叫我做傻仔腎。

入到大學之後我同中學其中一個兄弟做咗室友,佢好好彩咁做咗幸福賓周,我就波皮都掂唔到。

有時我都唔明點解世界會咁唔公平,我咁靚仔竟然會無女,條仆街仔竟然可以食咁多女。

明明上網睇親人哋講住hall都係瘋狂做愛,我就瘋狂幫兄弟諗方法同唔同女做愛。

公平咩?呢個世界公平咩!!

「幾時到我有女呀?」我係宿舍外面嘅垃圾桶前面食煙,同層嘅幾個煙剷都一齊享受新鮮空氣。

宿期得返一個月,但係我室友提早搬咗返屋企同條女瘋狂做愛,所以我而家只能夠長期係房自己一個打飛機。

「腎仔,你有冇睇啱hall入面邊條女呀,我幫你溝溝佢啦。」一個住咗三年hall嘅老鬼講。

「條條女我都想屌!我唔洗話身材好突出,樣唔洗太靚,正正常常我就可以架啦。」

我交出一個標準嘅處男答案,我想只係想破處。

「你知唔知hall入面,男層同女層可以自己組織啲活動一齊玩,從而去認識認識。」老鬼個樣好猥瑣。

「叫咩聯層呀嘛,就係叫曬啲人出嚟,每個遊戲都一男一女咁玩,唔同遊戲換下partner,睇啱邊件就留個電話等之後再發展,你叻仔嘅可以即刻帶人返房。總之就係一個大型擇偶交配活動,再美其名為聯誼。」另一個住咗兩年嘅老鬼講。

「係呀。基本上啲女都係想食仔先玩呢個活動,好多人有另一半都會參加,大家都係當食下快餐咁玩。」三年老鬼講。

「咁撚爽嘅嘢點解今年唔搞?」我問。

我頂佢哋,呢啲咁嘅活動點解唔搞?

有搞嘅我一定破到處!

但係我要將呢份醜惡嘅諗法收埋。

「今年社運年,大家都無心機。」三年老鬼答。

「咁我咪呢世都破唔到處。」

想喊。

我明白大義比兒女私情重要,但係喺呢個唔知幾時會畀人拉去坐監嘅時代,我真係想享受下。

我有冇出去?

當然唔會講啦,我唔想坐監。

「你仲有下年。」三年老鬼講。

「邊住到下年呀我,我又唔係話特別高hall分,又住得近。」對比起天水圍元朗屯門呢啲大西北地方,將軍澳嘅地區分真係好低。

重新住宿嘅分就係由你屋企嘅地區分加埋你對hall嘅貢獻分去計,但係我又唔係特別有貢獻,啲老鬼點會揀我返嚟。

hall係好玩嘅,我都想住多年hall,但係我嘅情況有啲難。

一日有hall住,一日都仲有破處嘅希望。

「你住到,我講嘅。」三年老鬼講。

「咁肯定?」我反問,我唔太相信。

「因為我哋已經揀咗你返嚟。」兩年老鬼爆料。

「我哋覺得你適合住多年,所以已經揀咗你返嚟。」三年老鬼講。

「但係我對呢個hall無乜貢獻。」明明我都只係行行企企。

「就算你真係無貢獻,我哋話你有你就係有。」三年老鬼講。

咁黑暗嘅咩,你話有就有,咁主觀都有嘅。

「同埋你只係睇唔到自己嘅頁獻姐,我哋都見到嘅係係成日唔介意幫層友做牛做馬,買下外賣咁。玩層嘅活動你又好投人,同埋都叫識做人,就係因為呢啲原因我哋先揀你。」兩年老鬼咁講。

聽完嘅我覺得有啲心寒,原來一齊生活、一齊玩嘅人原來一直都係到觀察緊我,唔止我,佢哋仲有觀察其他freshmen。唔單止咁,佢哋仲要為每一個人去評分,再去決定佢哋有冇資格再住多一年hall。

我覺得有啲恐怖,但係知道自己俾人揀中嘅時候又有啲開心。

「多謝你。」禮貌下我點都要講。

煙就食完,扔走枝煙之後我哋又上返樓。

「下年加油啦。」兩個老鬼同我打氣。

住多年hall有乜好打氣?

但係我確係要打氣。

另外,當時嘅我唔知道,住hall嘅第二年,我終於可以同女女們瘋狂做愛。同埋,終於識到女朋友s。

呢個故事不日上架。

【番外 傻仔腎嘅住hall插曲 完】
咁小璇有冇外傳?
我覺得佢既經歷都值得有個句號??
諗起糖果女孩同我被陽光照耀的日子
【番外 那一年嘅小璇 】

我係小璇,樂文出軌再同我分手之後,我知道叫阿敏嘅嗰條八婆已經離開咗香港去咗exchange,所以樂文身邊依家應該無女人。

我真係放唔低佢,無錯,佢完全係個仆街,對我又唔係特別好,但係我就係仍然好鐘意佢。

依家係sem break,去佢屋企附近應該會搵到佢。

我試過whatsapp或者ig message搵佢,但係佢已經block咗我,應該係阿敏條八婆叫佢咁做。

聯絡唔到佢嘅我唯有去佢屋企附近徘徊嘅話就有可能見到佢。

佢返佢有冇諗過做乜?

做乜都得。我想再佔有佢。

佢出得一次軌就之後都會出。

以前我版綠,今次我要綠返人。

最重要係我真係忍唔住,好想見佢。

係屋企喊咗咁耐,傷心嘅感覺都無一絲減退。

將軍澳每一個地方都充滿我同佢嘅回憶,所以每次返屋企我都諗起嗰段路上我哋做過嘅事。

佢屋企樓下,第一日,唔見。

佢屋企樓下,第二日,唔見。

佢屋企樓下,第三日,終於見到。

見到佢嗰一刻我好激動,心跳加速到好似同佢表白嗰陣一樣咁快。

我壓抑住呢種心動,偷偷地走到佢後面,再輕輕拍一拍佢膊頭。

佢擰轉頭見到的之後,佢個樣就好似撞鬼咁,仲退後咗幾步。

我唔會咁易俾佢走,所以我即刻上前攬住佢再講:「好耐無見。」

「小璇,我哋分咗手架啦。」佢無情咁講。

「我知道,但係我仲對你有感覺。」我更用力咁抱實佢。

「但係我無。」

「真係一啲都無?」我無咁用力咁攬佢。

「無。」佢講完,我就推開佢。

佢真係對我無曬感覺。不過,我只係想係佢身邊,就算係咩形式都好。

「我對已經唔鐘意你。」我講咗個大話,我即將要提出一個扭曲嘅形式令我哋係返埋一齊:「但係我掛住你嘅身體,你有冇?」我將佢隻手放到我胸口前面。

佢無縮開,幾好。

「無。」

「但係你無縮手。」我講完佢就想縮手,但係我捉返住佢。

「我有女朋友啦。」好un耳。

「但係佢唔係香港。」

「點解你會知道?」

「唔重要。我只係想你知道,佢唔係到呢段時間,我可以代替佢。」代替品都可以,返到去你身邊就可以。

「即係點?」

「我可以做你SP。」

「都話我有女朋友。」

「做到佢返嚟為止。」條八婆返到嚟之後嘅事就等未來嘅我去諗,我依家一定要成功。

「XXXXX。」樂文如此回答。

之後嘅事我就唔講啦,答案係乜就視乎大家相唔相信人係會改變。

後來我係社交媒體見到八婆返咗香港,仲同樂文好開心咁生活。

朋友話新嘅戀情係放低一個人嘅最好方法,但係UST嘅男仔都非常醜樣,又毒,我根本搵唔到一個值得發展嘅對象。

於是,我下載咗唔同嘅交友app同埋開始落club,自此我嘅人生有咗極大嘅轉變。

或者我就係咁成為咗連登仔口中嘅臭雞。

不過我好享受呢種生活。

【番外 那一年嘅小璇 完】
其實樓主真人係腎仔
小璇好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞