我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊(2)//《不懂愛的青梅竹馬們》

224 回覆
183 Like 1 Dislike
新po留名
我褲都除埋都仲未食早餐
Lm
文呢
快啲
就係等待阿敏開門嘅短短幾秒中,我腦海快速諗起過往嘅自己。

我以前一直話唔知自己想點、唔想同小璇分手之類嘅藉口去逃避同小璇與阿敏嘅關係,但係我心入面其實一早有答案。

我一直都只係愛自己,同送到上門嘅小璇雖然因為唔同佢上床而爭吵過,不過而家諗返其實當時我已經知道自己鐘意阿敏,所以我先對同小璇上床咁有抵觸。

心意一直都係到,只係我唔願意承認。

點解我以前唔肯承認對阿敏嘅愛?

因為承認咗就會失去小璇?

唔係。

我由始至終都無care過小璇嘅感受,我同佢嘅關係從來只有佢係付出嘅一方。

因為我怕表白失敗會令我哋嘅關係會變質?

唔係。

我同阿敏床都上過,雙方又互表過心意,我哋同拍拖只有一步之遙。

因為我怕追唔到阿敏,我就會連手邊可以隨時用嚟開餐嘅小璇都失去埋。

我係因為自私而唔敢承認,我害怕我承認之後會一無所有。

當我哋互相告白之後,我又因為佢唔肯同我一齊而無同小璇分手,再去追求阿敏。

一切嘅原因係我自私,我怕乜都食唔到。

用唔知去做掩飾,我根本唔係唔知自己諗乜,我只係唔想對感情認真先會扭扭擰擰,我為咗確保自己唔會寂寞先至用拖字訣。

無對所有感情關係認真嘅係我。

今次無再留退路俾自己,除咗間接幫自己下定咗決心,更令我不得不認真面對我同阿敏嘅感情、關係。

我唔會再唔知,唔會再用唔知去掩飾自己嘅仆街。

我承認,我就係仆街。

唔會再搵藉口,唔會再為自己嘅缺點粉飾,我接受咗自己嘅劣根性。

我改緊,第一步就係追到阿敏,認真地面對我哋嘅關係。
依家計起每多20正皮就放一個外傳,依家有傻仔腎、小璇同蝦滑外傳

現在正評為30
仲未食
阿文呢條契弟應該要打飛機終老 仲衰過我去叫雞
敲門都諗到咁多嘢
即係阿敏已經執埋行李走𨶙咗
木門慢慢向屋內,我隔住鐵閘見到屋內嘅阿敏。

阿敏唔似啱啱瞓醒,髮型set好咗,衫又換好咗,又好似化咗個淡妝。

條女睇嚟有啲期待。

佢開咗門之後又用手梳梳頭髮,不時揼低頭又望向我,但又唔講嘢。

「過嚟食嘢啦。」我講。

「吓⋯⋯」阿敏失望地講。

「得啦,你今日好靚呀。髮型好睇,衫好睇。」我機械式咁答佢。我知佢想我讚佢,所以我先特登唔讚佢。

「頂你!hea我!」阿敏紅都臉曬咁狂打我手臂。

「真係靚呀。行啦!」我拖住佢隻手唔俾佢再打我,然後拉佢入我間屋。

阿敏隻手都仲係咁軟。

佢係飯檯坐底之後,我就去廚房拎啲食物同飲品出嚟。

「沙嗲牛肉麵配凍奶茶多冰!」我用茶記待應嘅語氣講,同時擺低兩碗麵同兩杯奶茶係飯檯。

「嘩!你幾時學識架!」阿敏好興奮咁問。

公仔麵其實唔難整,奶茶都係啦。沙嗲牛肉就跟住Youtube整,我醃咗15分鐘就算,但我試過啲牛肉都算入味嘅。

我同阿敏以前每次去茶餐廳都會食常餐,而且每次都會係呢個餐。

阿敏有個奇怪嘅飲食習慣,就係佢飲凍嘢一定要多冰。

除咗我之外,應該無人知阿敏呢個小眾習慣。

呢個我哋之間嘅小秘密。

我同透過食物佢講,我記得你嘅所有嘢。
呢個計劃係傻仔腎建議,佢話要用我同阿敏之間嘅回憶,再加埋做啲我平時唔會做嘅嘢去感動佢。

//

「第一,你可以話到俾佢知,有啲嘢只係屬於你哋兩個嘅,無人可以取代到。第二,你可以證明到你對作嘅事係上心嘅。第三,你可以令佢睇到你肯為佢付出。」傻仔腎逐點好處數出嚟。

「做得一次半次都叫肯付出?好兒戲姐。」我唔同意傻仔腎呢個計劃。

「啲女人唔會諗到咁多。係你感動到佢嗰一刻,佢就唔會諗到咁多,佢只會聚焦係當下嘅感動。你睇下幾多人拍拖前搞幾多浪漫嘢去氹女,一齊咗之後又幾hea鳩鳩。重點係你要感動佢,當下成功就可以,唔洗理長遠。」傻仔腎解釋。

「你又有啲道理。」傻仔腎又幾叻仔,我續道:「咁我信你架啦,第一步就咁做啦。」

「信我就多多女都有得屌。」傻仔腎好有自信咁講。

「咁你條女去咗邊到?」

「屌你老母!」無女嘅A0傻仔腎怒氣沖沖咁對我使出千年殺,正中目標。

//
最強support傻仔腎
頂真係 嗰下感動到邊得閒諗咁多
皮已正
【番外 入咗港大嘅蝦滑】

重讀咗一年,我終於入到Kong U。

Kong U space唔係Kong U?

雖然DSE夠分直接入八大,但係我真係好想入港大,所以我揀咗Kong u space,都叫港大呀嘛。

咁真正嘅原因係做太空人會有大啲機會升返上港大degree,依家嘅我對現實多咗啲妥協,就算唔係醫科,只要入到港大就可以。

點解咁執著要入到港大?因為好多我欣賞嘅人都係港大出嚟。

七一立法會內嘅梁繼平、因為堅守理念而受緊牢獄之苦嘅梁天琦、贏咗民主派初選但係要流亡海外嘅張崑陽等等,呢啲咁出色、咁愛香港嘅人都係港大畢業生,所以我好想入去了解下,究竟港大呢個地方點樣將佢哋塑造出嚟。如果有機會嘅話,我都想令自己成為一個出色嘅人。

我問過自己,到底係出色嘅人會入港大,定係入咗港人嘅人會變得出色。但當我知道特首都係港大畢業時我就有咗答案。

雖然依家嘅港大已經禮崩樂壞到無可救藥嘅地步,但係佢假假哋都仲叫做香港第一學府,同埋佢仲係我夢想嘅地方,所以我好想踏入呢個殿堂。

經過一年重讀,我收斂咗好多,無咁暴躁,無咁直腸直讀,個人圓滑咗同磨走咗好多凌角。因為重讀呢一年我發現我好需要好多人嘅幫助,我麻煩咗好多人,亦到低聲下氣咗好多次,更要家人默默咁容忍我嘅任性,終於知道唔好意思嘅我就學識咗改變。

收下口唔講粗口,三思而後行,再顧及下他人感受,總之就係要令同我相處嘅人舒服。

個人變得虛偽?係。但係呢個世界唔係淨係得我,世界唔係圍住我轉。

或者又一開始我就應該要顧他人感受,只係因為我係女人同埋又幾分姿色先無俾人教訓過。

我唔係一個聰明嘅人,我只係一個隨處可見、平凡不過嘅香港人,就算我突然消失咗都唔會有人覺得奇怪。所以我需要裝備自己,令自己變好。

隨住我長大,社會又或者係我自己加諸係自己身上嘅掣肘愈嚟愈多,我愈嚟愈唔似自己,但係我竟然習慣咗呢種變化。

我就連自身嘅改變都無力阻止,更遑論呢個社會同世界?

但係我係想改變,我想令自己變得更加好,所以我先繼續努力緊讀書去爆入港大。

呢個腐敗嘅世界我無能力去改變,我做到嘅只有係機會來臨前令自己變得更加好。

崩壞嘅社會成為咗我想考入港大嘅第二原因。

以往不知天高地厚、用真性情去掩飾唔尊重人嘅自己已經逃逸無蹤,學懂現實困憂嘅我已經返到羊群之中裝備自己,寄望他朝有日可以成為出眾嘅羊咩。

但願兩年後我能夠考入港大,還希望未來嘅港大會係香港人嘅港大,而我盼望未來嘅我唔會忘記考入港大嘅初心。

【番外 入咗港大嘅蝦滑 完】
傻仔腎、小璇外傳完故再post,可能有劇透
1正評=1支持
入得最後直路未呀
直路有啲長,入咗架啦
樓主加油
睇睇吓諗起西樓好耐之前嘅故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞