我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊(2)//《不懂愛的青梅竹馬們》

224 回覆
183 Like 1 Dislike
樓主係咪用開語音輸入 由頭到尾都好多同音錯別字 忍唔住問
上天台先用
支持唔用!奉子承婚
推爆終於大結局
好好睇咁樣溝女 好難唔冧 贏哂
最後一站,天台。

我係阿敏睇信嘅時候已經走咗入天台,呢個小璇同我表白嘅地方。

阿敏推開走入天台嘅門。

「歡迎你。」我講。

我身後有三個大嘅英文字汽球,man,敏嘅粵語拼音。另外仲有一個透明嘅心型汽球,汽球入面有本相簿。

我遞咗一枝玫瑰花俾阿敏:「本來想送多幾枝,但我哋屋企無位擺,送住一枝頂住當。」

其實係我唔夠錢。

阿敏將我俾佢嘅信同花都收入校裙嘅袋到,再行到去汽球心前面:「個心係想點呀!」

「驚喜嚟架。」我叫阿敏拎張個汽球,再用迅雷不及掩耳嘅速度篤爆個汽球。

「彭!」汽球爆裂嘅聲音都幾大,我同阿敏都嚇咗一跳。

汽球爆咗之後,本相簿就跌咗落阿敏手中。

「頂你!好大聲呀!」阿敏踢我一腳。

「快啲睇啦!」為咗掩飾驚喜計劃有啲柒咗,我就轉移視線。

呢本相簿,有齊我同阿敏由細到大嘅合照,只係屬於我哋兩個嘅回憶。

阿敏一邊睇,一邊流淚,又一邊笑,好似精神分裂咁。

蝦滑偷偷地咁係門口影咗我哋幾張相,我俾個手指公佢就再用手勢示意叫佢離開。

之後要問佢拎返啲相,順便找埋啲尾數。

我本來以為阿敏今日會搵好多藉口去推搪我,但係佢出奇地順攤,當時我唔知道有一個好人係背後幫咗我好多。
文呀 我要文呀
好sweet
找埋啲尾數
---------------阿敏視覺---------------

聽日,樂文話要同我約會。

我諗佢係想同我正式咁表白,再同我一齊。

到底去唔去好?

我係有啲想放飛機,得返一個月仲拍咩拖?

同埋,佢揀咗我而唔要小璇,對佢嚟講又係咪好嘅選擇?

我好迷惘。

當係hall嘅我準備返屋企時,突然有個人打電話嚟話想同我講兩句。

所以我去咗一間hall入面我第二常去嘅房,入面有個男仔坐咗係到等我。

「咩事呀?」我問。

「我知道你鐘意樂文。樂文都鐘意你。」樂文嘅室友加中同傻仔腎講。

「吓?」我有啲跟唔上。

「佢乜都同我講曬。只係我有啲嘢好想同你講。」傻仔腎講。

「請。」

「可唔可以認真面對樂文對你嘅感情?唔好再話要推佢俾小璇,佢眼入面由以前到依家都係只有你,唔好再諗啲襯唔襯得起,佢鐘意你嗰一下你就就襯得去佢。你唔會比小璇差,你係一個獨立嘅個體,你就係你。如果你肯認真面對你哋嘅關係,你應該一早就明白呢樣嘢。」佢嘅眼神好認真,完全係出自對朋友嘅關心佢似有咗感情,有啲憤怒又有啲唔甘心。

「我一直都好認真對待我哋嘅感情!」我講完就有啲心虛,點解?

或者我俾傻仔腎講中。

「好好面對自己嘅內心,你問下自己你最渴望嘅係乜嘢。」傻仔腎續。

「即係點?」我惘然。

「如果你自己唔改變,佢點樣努力都係枉然。我唔想兄弟嘅感情唔俾人認真對待。依家個衰仔已經踏出咗第一步去改變,係時候到你啦。」傻仔腎好認真咁講。

返到屋企之後我不斷咀嚼傻仔腎講嘅嘢。

或者佢講得啱,一直唔認真面對呢段感情嘅係我。

因為害怕開始拍拖會扭曲我哋嘅關係而將樂文推俾小璇,明知樂文鐘意我,我都無試過好好咁面對佢嘅感情。

一直逃避嘅係我。

心入面一早有答案,但係佢嘅重量令我唔夠膽拎起佢。

但係依家,係時候拎起佢啦。

樂文已經一往無前,就好好咁面對呢份感情啦。

最強助功,傻仔腎!樂文真係有個好兄弟。

------------------------------
傻仔腎為咗證明自己條橋ok
所以背後爆曬比阿敏聽個plan
阿敏先會咁順灘
打之前未睇樓上架
傻仔腎真兄弟 果然A0 最叻教人溝女
離開學校之後,我將抽鎖匙還返曬俾蝦滑,再坐上佢預先為我準備嘅單車。

「坐上嚟。」我叫阿敏坐下單車嘅後座,我哋去兜圈,走一轉海傍再返屋企。

兜圈,就好似我哋兩個咁。

將軍澳海傍嘅單車徑唔係好多人,阿敏挨住我嘅背脊,我哋慢慢經過唔同地方。

阿敏嘅體溫同心跳,透過背脊嘅觸感一一傳到過嚟。

我特登放慢節奏,慢慢係海旁享受只有我哋兩個嘅時光。

不過,阿敏好似重咗,我踩我有啲辛苦。

單車浴住海旁嘅單車徑慢慢駛過,迎面吹嚟嘅海風有啲冰涼,但係背後嘅阿敏卻為我送暖。

世界好似得返我哋兩個,風為我哋而吹,太陽為我哋而亮,地球為我哋而轉。

最後,我哋返到屋企,我哋最熟悉嘅地方。

最後一個驚喜。
本來應該係學校天台嘅man汽球棟咗係我個廳到。

推咗阿敏入屋之後,我就單膝跪地,然後係褲袋到拎出一個黑色盒仔,打開個盒,入面有一隻銀色嘅戒子。

「我知道你就嚟要去外國exchange,我唔會阻止你,因為呢件事對你嚟講係好事。我想俾一個承諾你,呢一年我會努力生活再等你返嚟。我哋嘅感情唔會因為分隔兩地而中斷,呢隻戒指就當係我哋嘅定情信物。一年long d唔算係啲咩,反正我哋都走咗好多遠路,多少少都唔算得啲咩。」我講。

都浪費過咁多時間,只係一年,我等到。

阿敏拎起隻戒指望,一臉不可思議。

我幫佢戴上呢隻戒指,再問:「敏,可唔可以做我女朋友。」

好好咁表達到自己嘅心意。

呢個係我對佢嘅承諾,為咗令佢安心。

阿敏雙眼通紅,一手掩住個嘴,淚水慢慢咁流出嚟。

一個燦爛嘅笑容掛咗係阿敏臉上:「請你多多指教啦。」

然後,相擁。

時間好似靜止咗,我兩個分開,然後接吻,一個長吻。

所有感情嘅悸動都好似透過呢個吻傳遞出去阿敏到,阿敏嘅愛都好似透過嘴唇傳咗過嚟。

兜兜轉轉,牽連同傷害咗幾個人之後,我哋終於係埋一齊。

一切嘅回憶好似快播咁係腦海中閃過,我同阿敏相處嘅片段就好似幻燈片咁閃過。

對於阿敏好欣然咁接受我,無再話要將我推俾小璇,我覺得有啲奇怪,但又無太上心。

後尾我先知道,原來係我搞呢場大龍鳳嘅前一日,傻仔腎已經搵咗阿敏做心理輔導,佢成功令阿敏唔再有嗰種自己比小璇差嘅諗法。我真係要多謝傻仔腎,真係好兄弟嚟。

嗰晚,係學校俾阿敏嘅condom當然有用到,嘻。
明日終章
push
生日有happy ending睇
生日快樂
推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞