我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊(2)//《不懂愛的青梅竹馬們》

224 回覆
183 Like 1 Dislike
甜呢
多謝清
推推推,我要文啊
Push
【終章】

之後,我同阿敏拍咗一個月拖。

我哋提早離開hall搬咗返屋企住,佢每日都會係我屋企過夜,但要準備考試所以我哋都唔係成日出去玩,大部分時間都係屋入面。

煮飯、溫書、睇電視,重覆但係唔沉悶。

最舒適嘅相處,最安心嘅地方。

終於到咗阿敏要遠走他國嘅一日,我同佢並無多言。

「一年後見啦。」我道別。

「一個禮拜最少打5次facetime俾我呀!」我女朋友阿敏咁要求。

「一星期打夠7次又點話!」我拍曬心口咁誇下海口。

「衰人!做到先好!」阿敏打一打我胸口再攬實我。

我都攬返住佢。

「我愛你。」

「我都愛你。」

「我返嚟之後你又繼續做我男朋友。」

「你都要繼續做我女朋友。」

過咗一陣,一個蜻蜓點水嘅吻之後我哋就分開了,阿敏嘅身影消失係禁區之中。

離開時嘅阿敏臉上掛住笑容,雖然有一絲不捨,但係我仍然感覺到佢嘅安心。

無修飾嘅說辭,無浮誇嘅告別,簡單嘅一吻過後我哋就分開。

係機場送別阿敏之後,我開始得返一個人嘅生活,身邊無女伴嘅日子。

我本來有諗過同佢一齊去澳洲,但係我要教班,所以唯有留係到。
同一日兩個追緊既故都完 好空虛
我心中嘅傻仔腎似毒撚版ian
完?
可以搵返小璇扑野
小璇色誘男主
生日快樂
可換耳唔好完
唸到個故要完 好空虛
之後嘅一年,我除咗學校之外又接咗幾份私人補習,加埋要讀大學,每日都係忙碌中渡過。

亦因為咁,我儲起咗一筆錢。

鐘意咗教書嘅我就用嗰筆錢,係阿敏離開半年後,聯同傻仔腎係屋村商場夾租開咗一間小型嘅補習社,都叫搵到幾個錢,足夠生活開支。

一邊讀書一邊教書。

題外話,小學生補習好搵過中學好多倍,特別係真係好多公屋家長會當補習社係日校放學過嘅托兒所,我同傻仔腎可以話係賺到笑。

傻仔腎都開始有女埋身,不過呢個係另一個故事。

一年後,阿敏要返嚟嘅呢日,因為要教班所以我無去接佢,但係我都期待返屋企見到佢。

今日教嘅係小學生,有幾個小學生好早就到咗,其中一個小男孩悶悶不樂咁望住窗外。

我問佢:「做咩咁嘅樣呀?唔開心?」

「糖果唔知去咗邊到?」

糖果係另一個女學生。

「佢陣間會嚟架啦。」

「佢住我隔離,但係我今朝要學鋼琴,所以無同佢一齊出嚟,我怕佢蕩失路。」小男孩講。

「放心,佢好快會到。」

「鈴⋯⋯」補習社嘅門打開咗,一抹陽光係門罅射入嚟,一個小女孩同一個拖住佢嘅年青女子走入嚟。

「糖果!」小男孩大喊。
--------------阿敏視覺--------------

八個小時後我就會飛到返香港,終於可以見番晒所有我熟悉嘅人。

一年之前我決定離開屋企,走到澳洲留學交流。離開前嘅一個月,我終於同一個糾纏咗好耐嘅男仔開始交往。我哋真係兜咗好大、好大個圈先喺埋到一齊。

分隔兩地之後我哋都會保持聯絡,雖然冇面對面拍拖咁好,但係就係因為分開咗,我哋同對方講嘅嘢都越來越多同埋深入。

以前嘅佢真係比唔到安全感我,去咗外國有好擔心佢會出軌,雖然我都係一個曾經引誘佢出軌嘅女人所以冇乜資格講。

可能佢隱藏得好,但我相信佢呢一年真係冇出過軌。另外,我覺得佢個人穩重咗,可能因為佢係半年前同另一個朋友夾錢開咗間補習社,喺香港呢個極度精英主義嘅社會,又比佢咁好彩呃到一大班小學生入嚟送錢比佢。 就係佢開始做呢盤生意之後,佢個人真係唔同咗。至少我知道依家同佢一齊嘅話,佢係有能力比到安全感我。同埋因為呢盤生意,佢做人好似圓滑咗同成熟咗,可能因為面對香港啲怪獸家長多咗,處世成熟咗,透過同佢傾偈我都感受到佢冇咗以往嗰種唔嗲唔吊。

點都好,我好期待聽日可以見到佢。我好想要一個擁抱。

個衰仔因為要教班所以無嚟接我機,老實講係我有少少失望同唔開心,但係見到佢係為事業打拼而做呢個決定時我又覺得有啲欣慰。無論如何,我都想盡快見到佢,所以我已經決定咗落機返屋企擺好行李之後就直接去補習社搵佢。

上咗一班係夜晚9點嘅機之後,我大概會係香港時間六點或者七點落機。同喺澳洲嘅朋友告別之後,我終於要返去屋企。
就到終點
今晚8點開始完結佢,敬請期待
推爆
重甜ending
個年青女子似係小璇
然後阿敏撞正入門口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞