喺意大利生活過一排,你問我盡答

195 回覆
13 Like 7 Dislike
種族歧視嚴唔嚴重?
黃皮膚係果邊難唔難生活?

好似有三四個巴打問咗呢條問題
喺到一次過答
如無意外 意大利有可能係歐洲入面最少歧視嘅國家之一
意大利本身有好多對外嘅移民,
而喺難民潮之前(即係我喺嗰到嗰陣)
即使係北部,都有唔少黑人
中國人都有唔少
係講緊已經有第二代
而啲第二代都同年輕一代get along得幾好

黃皮膚嘅好多時都係開店,上面講嘅café bar,中超,kebab都有見過,佢地普遍低學歷,所以可以想像其實麻麻

我有一次試過行行下街,有架車喺我隔離經過嘅時候條友嗌我做nigger
呢次係我唯一一次有類似經歷
我大概1日rome
2日Florence
2日Venice
1日milan
Florence 應唔應該去五漁村/Pisa ?

絲打中意藝術定自然?

自然
但係驚去五漁麻煩又貴同趕
睇下係咪真係值得去

最主要睇你住邊,
講真Milano唔係鍾意足球,或者喺嗰度飛就真係唔使去
而五漁村要去其實最好住番一晚
我大概1日rome
2日Florence
2日Venice
1日milan

絲打中意藝術定自然?

自然
睇下係咪真係值得去

最主要睇你住邊,

*如果唔係即日來回的確有啲麻煩
五漁村住其實要貴有貴要平有平
因為佢有五條村俾你揀
我大概1日rome
2日Florence
2日Venice
1日milan

絲打中意藝術定自然?

自然
睇下係咪真係值得去

最主要睇你住邊,

*如果唔係即日來回的確有啲麻煩
五漁村住其實要貴有貴要平有平
因為佢有五條村俾你揀

其實有諗過rome直接去五漁村 但d火車飛一係唔靚時間一係貴到嘔 我太遲搞
我係milan搭機走所以
我岩岩都來左南意一個月,同我想像嘅意大利好唔同,包括人同環境

絲打去旅行定?

下個月先正式旅行,依加stay 左係個town 度,呢度算好安全,無遊客,得幾個中國人,都係開鋪頭,呢一個月都有去過附近嘅旅遊景點,例如trani 同trulli ,來緊會去poligna a male 同lecce , 希望到時會遇到啲香港人啦

我試過遇到香港人埋去say hi佢嚇到跑走
可能係驚我係騙子
不過南部應該仲少香港人去

Say hi 😱我又未做到
行左幾日,淨係見到兩個日本女人,
同埋如果有好多時間,唔知去邊先好去lecce 同Bari
想去西西里好耐,成個意粉國剩係對呢到有興趣
曾經係hostel識過個西西里出世既意仔,佢話係best part of italy,不過亦都係最貴

五漁村我覺得應該係靚版大澳?
因為都睇過唔少靚景所以覺得可skip,但又想去下沙灘,有諗過去Rimini

巴打我黎緊有一日會由Roma->Pisa->Firenze,
如果唔計呢日,再留兩日full day第三日6pm火車去venezia夠唔夠玩?
係會留時間認真睇uffizi既前提之下?

http://buscenter.it係咪好高中伏率?

最後 我係雪糕撚黎 樓主係呢幾個城市有冇咩推介
唔該晒巴打

Yes 一般街邊都可以好高汁
我聽日返屋企喺harddisk到抄返一間好撚正嘅介紹比大家
順便share下啲相 畀返個真相大家

巴打 可否順面解答埋我其他問題
謝謝

你叫啲遊客影會穩陣啲
特別係亞洲人會安全啲
so far黎左個幾禮拜只係見過一個人set腳架

白人影相係好垃圾

叫佢影張相,crop走個景,得我同男朋友個人

如果係啲主要景點應該冇人搶你

有冇上過Milano Dummo既朋友分享下值唔值得上屋頂?
我諗住佢要收錢既都唔睇 剩係上個頂就算

點解會去Milano?
因為聽講唔值,我嗰時又冇咩閒錢所以都冇上,
如果真係咁唔好彩要去Milano
一場去到都起碼要花少少入去主教堂啊
有冇上過Milano Dummo既朋友分享下值唔值得上屋頂?

點解會去Milano?

純粹為左睇個show
入教堂好似唔洗錢呀 係入面有d section先要錢?

應該會上屋頂呀

點解會去Milano?

純粹為左睇個show
入教堂好似唔洗錢呀 係入面有d section先要錢?

應該會上屋頂呀

我記得要兩歐咖好似?
樓主點學意大利文架?
曾經係hostel識過個西西里出世既意仔,佢話係best part of italy,不過亦都係最貴

因為都睇過唔少靚景所以覺得可skip,但又想去下沙灘,有諗過去Rimini

巴打我黎緊有一日會由Roma->Pisa->Firenze,
如果唔計呢日,再留兩日full day第三日6pm火車去venezia夠唔夠玩?

唔該晒巴打

謝謝

Best part of Italy就真係吹大咗
我有frd住過Rimini有咩可以問下佢
紅字唔太明,留兩日係指喺Firenze?
咁第三日係指?
sor中文有啲差
樓主點學意大利文架?

我都見過有幾位巴絲有問過呢個問題
喺呢到一次過答下
我無論喺學校定當地社區中心都有上過Course
自學app就有用Rosetta Stone(收費嘅垃圾 )
Duolingo(免費app幾高汁 )
Host Family亦都有幫我唔少
不過老實講我大部份都係生活應用浸返嚟,而自己亦都冇話好用功好撚後悔 所以我唔算話好高level

意大利文喺其他歐洲大語言入面係最少入講,所以都相對少人學,但其實同時意文我覺得係當中最易學嘅

唔該晒巴打

謝謝

Best part of Italy就真係吹大咗
我有frd住過Rimini有咩可以問下佢
紅字唔太明,留兩日係指喺Firenze?
咁第三日係指?
sor中文有啲差

即是唔計到步嗰日 3N2D
Rimini睇睇下又覺得伏伏地
威尼斯真係嚴重overrate
臨上火車前2,3個鐘寧願喺火車站吽

巴打點睇?有無咩較冷門既景點可以去?
Palermo 想去木乃伊博物館
同去cefalu
Napoli 會去Amalfi
同龐具
羅馬同佛羅倫斯都係大路野
佛羅倫斯 想去聖馬力諾或者Assisi
La spezia分兩日去哂五個村同比薩
Padova會去 威尼斯 去哂啲島
Aosta就想去南針峰或者馬特洪峰
米蘭想去盧加諾同coma

見到你有排Bologna同Padova即刻wow咗
呢位巴打有啲料到
應間細睇再覆

Padova 因為威尼斯太貴 所以住呢到
Bologna 有咩特別?

如果想去San Marino喺Bologna嗰邊上去會方便啲,
我嗰時喺Rimini揸車上
btw懇求巴打幫手買San Marino國旗
而Bologna附近有唔同小城幾有趣
Parma睇Parmazian,Modena買醋同賽車博物館,反而你話Bologna本身其實又唔係話有咩特意嘢,我印象中都係得個古塔可以睇哂全境(行到死不過一定要去)
而且有間雪糕店係公認全意第二好食
叫Venchi 不過我未搵到張相
啱search發現原來依家除咗Bologna,Firenze,Rome 原來連香港都有分店了
住過意大利四個月 啲治安
旅行必去 長住不了

巴打住邊
我除咗喺Napoli差啲被人偷嘢
其餘時間安全到爆炸

其實我都覺意大利好安全
個d 咩影相黨, 手蠅黨, 賣假手袋既人
你唔理佢, 根本佢唔會搞你

Yes
同佢講句No thank you甚或你識嘅No Grazie就得
聽過有人驚黑手黨我真係得啖笑
都係講句,保持返戒心,財物唔露眼就玩得安心又放心

不過真係咁唔好彩搞到要同警察打交道我就真係恭喜你啊

好hea?其實南意係咪係好亂好雜?
如果Rome Florence Venice係咪都係撘eurorail ?

hea,慢,最重要係雞同鴨講
其實亂如果你去旅行幾日表面係唔會睇到
雜就小心Napoli貧民區
我喺南意唔係stay過好耐唔係好敢搭你
Eurorail係for歐洲誇國travel嘅冇記錯
國內一般會搭Trenitalia,因為中短途你唔一定要上網買定

買Trenitalia 上網一早買定係好嘅(講緊係好似機票咁早一二三個月買)
因為到時買會同你買機票一樣貴唔少
同埋要轉車嘅時候最好預鬆啲兩架車之間嘅時間
利申試過玩命淨係預半個鐘以內
結果搭咁多次火車淨係得嗰次誤點
去到都走撚咗架火車

火車好唔準時??
買咗飛去Cinque Terre,轉車時間得十零分鐘

巴打點睇?有無咩較冷門既景點可以去?
Palermo 想去木乃伊博物館
同去cefalu
Napoli 會去Amalfi
同龐具
羅馬同佛羅倫斯都係大路野
佛羅倫斯 想去聖馬力諾或者Assisi
La spezia分兩日去哂五個村同比薩
Padova會去 威尼斯 去哂啲島
Aosta就想去南針峰或者馬特洪峰
米蘭想去盧加諾同coma

見到你有排Bologna同Padova即刻wow咗
呢位巴打有啲料到
應間細睇再覆

Padova 因為威尼斯太貴 所以住呢到
Bologna 有咩特別?

如果想去San Marino喺Bologna嗰邊上去會方便啲,
我嗰時喺Rimini揸車上
btw懇求巴打幫手買San Marino國旗
而Bologna附近有唔同小城幾有趣
Parma睇Parmazian,Modena買醋同賽車博物館,反而你話Bologna本身其實又唔係話有咩特意嘢,我印象中都係得個古塔可以睇哂全境(行到死不過一定要去)
而且有間雪糕店係公認全意第二好食
叫Venchi 不過我未搵到張相
啱search發現原來依家除咗Bologna,Firenze,Rome 原來連香港都有分店了

btw Florence附近有個叫Siena嘅古城好值得去,而Padova去Milan條路,Bologna上面又有個叫Verona嘅古城都應該去下,係Romeo and Juliet嘅源地

巴打住邊
其餘時間安全到爆炸

其實我都覺意大利好安全

Yes
同佢講句No thank you甚或你識嘅No Grazie就得

如果Rome Florence Venice係咪都係撘eurorail ?

國內一般會搭Trenitalia,因為中短途你唔一定要上網買定

買Trenitalia 上網一早買定係好嘅(講緊係好似機票咁早一二三個月買)
去到都走撚咗架火車

火車好唔準時??

巴打你最好睇定下班
不過亦都有機會轉嗰班都遲,話唔定高啱啱好

巴打住邊
其餘時間安全到爆炸

其實我都覺意大利好安全

Yes

去到都走撚咗架火車

火車好唔準時??

巴打你最好睇定下班
不過亦都有機會轉嗰班都遲,話唔定高啱啱好

如果因為咁miss咗班車,會唔會比你免費搭翻下都班?
張平飛冇得改時間/cancel
由細到大都對威尼斯情有獨鍾,但暫時仲未有財力去 想問下巴打如果想去一轉威尼斯(一星期左右)洗費大唔大呀?可能因為遊客區,見佢啲房都幾貴下 (定係我唔識搵 ) 食個方面我鳩食唔食都可以,搭車搭船都可以盡少,行路撚嚟

可唔可以請下turin係一個點既地方?順遂係juventus fans 想知多d呢個地方
另外 意大利人識唔識講英文嫁? 去意大利旅行 係咪普通英文溝通都ok?
星期二飛羅馬 有咩要注意
可唔可以請下turin係一個點既地方?順遂係juventus fans 想知多d呢個地方
另外 意大利人識唔識講英文嫁? 去意大利旅行 係咪普通英文溝通都ok?

意大利人英文係有限公司
但你親切嘅笑容加上身體語言
佢地都會幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞