喺意大利生活過一排,你問我盡答

195 回覆
13 Like 7 Dislike
有唔多騙子

大城市旅遊景點就實有
歐洲冇咩邊個大城市冇

有冇玩意大利妹
不如你自己介紹下先啦
點解會過去?
有咩體會係唔去過都唔會知?

小弟正宗香港仔
細個因為屋企人同睇得多紀錄片,一直都嚮往歐洲嘅生活,同埋最主要係嗰陣好唔中意香港
體會真係好多,尤其我喺思想未定型嘅時候去,
其中一樣比較特別嘅反而係對身分認同 同 對香港嘅睇法
有過比較先會明香港嘅好/唔好
更甚嘅係對廣東話呢個語言體會深咗
從未諗體廣東話係幾咁貼切,幾咁特別
不過覺得自己嘅一啲價值觀,好似愛情觀,家庭觀都受到呢次經歷影響
諗到再講

住過意大利四個月 啲治安
旅行必去 長住不了

巴打住邊
我除咗喺Napoli差啲被人偷嘢
其餘時間安全到爆炸

我個意大利同事成日話Napoli好差
講到狗都唔屌咁款
意大利生活節奏如何?
有冇番工
番咩工
旅行必去 長住不了

巴打住邊
其餘時間安全到爆炸

講到狗都唔屌咁款

除咗隊波同有世界最舊嘅pizzeria之外 已經冇咩好嘢
(Pompei唔計 )
你幾高
意大利生活節奏如何?

慢 超慢 超級慢
以一個獨立小店為例 一般都係10點開門,1,2點午休到3點,6點就收工
所以都幾煩下
你幾高

關事咩
不過我喺班同覺入面算幾高
全班第三高
比著喺香港我算中上only
我岩岩都來左南意一個月,同我想像嘅意大利好唔同,包括人同環境
旅行必去 長住不了

巴打住邊
其餘時間安全到爆炸

其實我都覺意大利好安全
個d 咩影相黨, 手蠅黨, 賣假手袋既人
你唔理佢, 根本佢唔會搞你

Yes
同佢講句No thank you甚或你識嘅No Grazie就得
聽過有人驚黑手黨我真係得啖笑
都係講句,保持返戒心,財物唔露眼就玩得安心又放心

不過真係咁唔好彩搞到要同警察打交道我就真係恭喜你啊
我岩岩都來左南意一個月,同我想像嘅意大利好唔同,包括人同環境

絲打去旅行定?
旅行必去 長住不了

巴打住邊
其餘時間安全到爆炸

其實我都覺意大利好安全

Yes
同佢講句No thank you甚或你識嘅No Grazie就得

好hea?其實南意係咪係好亂好雜?
如果Rome Florence Venice係咪都係撘eurorail ?
有冇比人偷野或去偷人野
有冇比人偷野或去偷人野

Sor冇追到
咁你係意大利有冇係咁食女
有冇入場睇意假
Ciao 好想食餃子pizza
旅行必去 長住不了

巴打住邊
其餘時間安全到爆炸

講到狗都唔屌咁款

我啱啱去完拿玻里 又唔覺有咩大問題
小心啲就ok
旅行必去 長住不了

巴打住邊
其餘時間安全到爆炸

其實我都覺意大利好安全

Yes

好hea?其實南意係咪係好亂好雜?
如果Rome Florence Venice係咪都係撘eurorail ?

hea,慢,最重要係雞同鴨講
其實亂如果你去旅行幾日表面係唔會睇到
雜就小心Napoli貧民區
我喺南意唔係stay過好耐唔係好敢搭你
Eurorail係for歐洲誇國travel嘅冇記錯
國內一般會搭Trenitalia,因為中短途你唔一定要上網買定
有冇入場睇意假

有!
睇咗仲喺意甲嘅Parma對Lazio
仲見到Klose
有冇比人偷野或去偷人野

Sor冇追到
咁你係意大利有冇係咁食女

點解我要偷人嘢
點先算係咁食女先
巴打意大利文如何?
我學極都唔入腦

你又會學意文?
你用咩學啊

我依家學緊另一種語言,佢時不時走出嚟混淆我但你要我講我又唔記得哂咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞