喺意大利生活過一排,你問我盡答

195 回覆
13 Like 7 Dislike
有冇上過Milano Dummo既朋友分享下值唔值得上屋頂?
我諗住佢要收錢既都唔睇 剩係上個頂就算
1) 意大利人係咪個個都出到 r (erre) 音? 樓主點練呢個?
2) 會多唔多人學埋拉丁文
3) 意大利菜嗰salad係main course 前定main course之後先食?
4) ragù alla bolognese 其實應該跟邊隻pasta最好?

利申: 自學緊意文 最初原因係想睇意文版神曲

你叫啲遊客影會穩陣啲
特別係亞洲人會安全啲
so far黎左個幾禮拜只係見過一個人set腳架

白人影相係好垃圾

叫佢影張相,crop走個景,得我同男朋友個人

你叫啲遊客影會穩陣啲
特別係亞洲人會安全啲
so far黎左個幾禮拜只係見過一個人set腳架

白人影相係好垃圾

叫佢影張相,crop走個景,得我同男朋友個人

如果係啲主要景點應該冇人搶你

巴打點睇?有無咩較冷門既景點可以去?
Palermo 想去木乃伊博物館
同去cefalu
Napoli 會去Amalfi
同龐具
羅馬同佛羅倫斯都係大路野
佛羅倫斯 想去聖馬力諾或者Assisi
La spezia分兩日去哂五個村同比薩
Padova會去 威尼斯 去哂啲島
Aosta就想去南針峰或者馬特洪峰
米蘭想去盧加諾同coma

同去cefalu
同龐具

見到你有排Bologna同Padova即刻wow咗
呢位巴打有啲料到
應間細睇再覆
祖記今晚贏唔贏到歐聯?

Finger cross

同去cefalu
同龐具

見到你有排Bologna同Padova即刻wow咗
呢位巴打有啲料到
應間細睇再覆

Padova 因為威尼斯太貴 所以住呢到
Bologna 有咩特別?

想去呢個天然溫泉
但真係太夾涉 好似無車到
種族歧視嚴唔嚴重?
黃皮膚係果邊難唔難生活?
樓主當初點樣學意大利文?
真心鐘意意大利
但想問意大利生活同普通歐洲生活比較係點?
係旅行個陣去民區行
覺得好污衊
平時生活都係咁?

未喺其他歐洲地區生活,所以好難好accurate咁答你
不過我覺得意大利(中北部)嘅特別之處係
佢地係rules-free但同時好嚴謹咁follow佢地嘅tradition

如果係大城市嘅民區係真係幾污穢嘅 我住小鎮又覺得好ok
真心鐘意意大利
但想問意大利生活同普通歐洲生活比較係點?
係旅行個陣去民區行
覺得好污衊
平時生活都係咁?

未喺其他歐洲地區生活,所以好難好accurate咁答你
不過我覺得意大利(中北部)嘅特別之處係
佢地係rules-free但同時好嚴謹咁follow佢地嘅tradition

如果係大城市嘅民區係真係幾污穢嘅 我住小鎮又覺得好ok

天主教國家都叫安心d
我岩岩都來左南意一個月,同我想像嘅意大利好唔同,包括人同環境

絲打去旅行定?

下個月先正式旅行,依加stay 左係個town 度,呢度算好安全,無遊客,得幾個中國人,都係開鋪頭,呢一個月都有去過附近嘅旅遊景點,例如trani 同trulli ,來緊會去poligna a male 同lecce , 希望到時會遇到啲香港人啦

我試過遇到香港人埋去say hi佢嚇到跑走
可能係驚我係騙子
不過南部應該仲少香港人去
我都係Italy生活過1年
我就住南部

巴打住邊
呢幾日好似係意大利國慶

好似琴日
識唔識人係意大利讀master?
難唔難?

意大利好似冇咩course係用英文讀(發過夢去讀) Fashion design, Economics 呢啲科會比較熱門
但點都require啲意文嘅我諗(即係好似德國要at least A2)
support打遊記

你問我答好玩啲
不過我應該會整合再出個post
Btw我遲覆啫但都好用心覆咖點解要負皮我
我大概1日rome
2日Florence
2日Venice
1日milan
Florence 應唔應該去五漁村/Pisa ?
想去西西里好耐,成個意粉國剩係對呢到有興趣
曾經係hostel識過個西西里出世既意仔,佢話係best part of italy,不過亦都係最貴

五漁村我覺得應該係靚版大澳?
因為都睇過唔少靚景所以覺得可skip,但又想去下沙灘,有諗過去Rimini

巴打我黎緊有一日會由Roma->Pisa->Firenze,
如果唔計呢日,再留兩日full day第三日6pm火車去venezia夠唔夠玩?
係會留時間認真睇uffizi既前提之下?

http://buscenter.it係咪好高中伏率?

最後 我係雪糕撚黎 樓主係呢幾個城市有冇咩推介
唔該晒巴打

Yes 一般街邊都可以好高汁
我聽日返屋企喺harddisk到抄返一間好撚正嘅介紹比大家
順便share下啲相 畀返個真相大家
我大概1日rome
2日Florence
2日Venice
1日milan

絲打中意藝術定自然?
我大概1日rome
2日Florence
2日Venice
1日milan

絲打中意藝術定自然?

自然
但係驚去五漁麻煩又貴同趕
睇下係咪真係值得去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞