喺意大利生活過一排,你問我盡答

195 回覆
13 Like 7 Dislike
真心鐘意意大利
但想問意大利生活同普通歐洲生活比較係點?
係旅行個陣去民區行
覺得好污衊
平時生活都係咁?

真心鐘意意大利
但想問意大利生活同普通歐洲生活比較係點?
係旅行個陣去民區行
覺得好污衊
平時生活都係咁?

以我暫時所見,有人會係街隨便扔垃圾,小朋友仲會隨街痾尿
學義大利文有咩要注意?香港有無邊度學比較好?
而家喺意大利去緊grad trip
米蘭好悶
Genova 幾靚
但有一晚住嘅hotel樓下有勁多人隊草
Cinque Terre好值得去 靚到痴線
而家喺Firenze 又係令人驚嘆
我覺得個view仲靚過布拉格 好似係 不過風格唔同嘅
聽日落去羅馬
遲下都會去威尼斯

Napoli都有諗過去 但睇人地啲遊記又有啲驚
去Napoli有咩睇同注意?
南部又有冇啲咩城市值得去?
西西里係咪好正?

Genova有冇去boccadasse
有人隊草咪落去癡下囉

冇呀ching
但睇相同Cinque Terre差不多

痴線啦全部黑人 又有肥女人做雞 我呆左
又嘈住我訓覺 半夜喺度唱歌
想問下Florence 去pisa再去五漁村既火車飛洗唔洗一早上買
有d人話上網買定,
但有d人話算中短程,到時買都一樣價錢

我覺得主要係個條線都幾多人搭, 買定穩陣d
Florence 去 Chinque Terre 都要兩個幾鐘

建議早一日買
因為試過上app睇明明有嗰班車
但第二日落到火車站就冇得賣 焗住要買下一兩班車
特別係城市去城市
最平嗰班車一定要早啲買

去到Cinque Terre 要買one day pass
可以無限次搭由Lavento到La Spinsia嘅火車
但要16歐 同埋冇人check飛
利申 有買飛
而家喺意大利去緊grad trip
米蘭好悶
Genova 幾靚
但有一晚住嘅hotel樓下有勁多人隊草
Cinque Terre好值得去 靚到痴線
而家喺Firenze 又係令人驚嘆
我覺得個view仲靚過布拉格 好似係 不過風格唔同嘅
聽日落去羅馬
遲下都會去威尼斯

Napoli都有諗過去 但睇人地啲遊記又有啲驚
去Napoli有咩睇同注意?
南部又有冇啲咩城市值得去?
西西里係咪好正?

巴打未定行程?
西西里同你目前所見嘅意大利係兩回事
火山啊食物啊甚或口音
北意嘅人成日笑南意人係非洲人

我由米蘭出發南下到靴底兜一圈上返威尼斯

西西里會去 但想知可以stay幾耐同係咪安全
喺米蘭試過畀人拉開個袋條拉鏈
好彩冇擺野入去
仲有想問Sicily真係好危險
個陣問意粉佬,佢講到北意人如非必要都唔會去
仲有想問Sicily係咪真係好危險

我都好想知

我都好想知

哇好開心啊你地討論得咁熱烈
今日好忙未一一細覆 聽日再覆

答返上面,西西里雖然出名黑手黨,但就好似香港啲古惑仔咁,你估真係銅鑼灣佢睇哂咩
大家紋晒身都知咩事啦

所以都係嗰句,保持返戒心,財物唔露眼,就玩得安心又放心

仲有買保險,backup定啲相
btw我有聽講過依家咁多大陸人,啲賊都會專向佢地下手,所以你唔好著到成個暴發户都係有保護色作用
btwbtw我嗰陣都有朋友係南部近西西里(Puglia) 都冇聽講過有咩大事發生

頭盔:我未親身經歷過我都係講我知嘅嘢

我都好想知

安全到爆 hea到嘔...
西西里前幾個月去完
但佢地真係會好奇望住你 因為少見華人掛
準備去意大利十日
去米蘭 pisa florence roma sorrento capri napoli
準備去意大利十日
去米蘭 pisa florence roma sorrento capri napoli

有啲趕喎ching
建議米蘭一日
佛羅倫斯兩日 (真係好撚靚)
Pisa day trip
其他未去 畀唔到意見

我都好想知

答返上面,西西里雖然出名黑手黨,但就好似香港啲古惑仔咁,你估真係銅鑼灣佢睇哂咩
大家紋晒身都知咩事啦

btw我有聽講過依家咁多大陸人,啲賊都會專向佢地下手,所以你唔好著到成個暴發户都係有保護色作用
btwbtw我嗰陣都有朋友係南部近西西里(Puglia) 都冇聽講過有咩大事發生

咁好似唔係太差
起碼我係意大利旅行都無事

好想睇西西里個神殿群
準備去意大利十日

有啲趕喎ching
建議米蘭一日
佛羅倫斯兩日 (真係好撚靚)
Pisa day trip
其他未去 畀唔到意見

米蘭真係麻麻地 又多乞衣又多痴線佬
五漁村我都覺得值得一去 當時pisa同五漁我二揀一去左五漁村
岩岩去左歐遊grad trip
覺得意大利係最差
去左威尼斯同羅馬
覺得羅馬好惡劣 好污糟 治安又唔好
交通唔方便
係咪淨係羅馬先係咁
黎緊同個同事去旅行
羅緊有咩平靚正食野介紹?
治安方面 我地會咩任部單反邊行邊影 會唔會引人搶?
佢地最多都係偷野姐下話?
另外去9日8夜
有咩特別野要注意?

我都好想知

大家紋晒身都知咩事啦

咁好似唔係太差
起碼我係意大利旅行都無事

好想睇西西里個神殿群

依個好正 真係要去
覺得意大利係最差
去左威尼斯同羅馬
交通唔方便
係咪淨係羅馬先係咁

巴打我想問你當時見到邊一類治安問題?
黎緊同個同事去旅行
另外去9日8夜
有咩特別野要注意?

d 錢分開放係基本
前排去完(羅馬 西西里 米蘭)掛住部相機四圍走都無野(當然係d 主要景點)
我一蚊都無比人偷 可能個背囊拉鏈位夠實
黎緊同個同事去旅行
另外去9日8夜
有咩特別野要注意?

d 錢分開放係基本
前排去完(羅馬 西西里 米蘭)掛住部相機四圍走都無野(當然係d 主要景點)
我一蚊都無比人偷 可能個背囊拉鏈位夠實

我地會分開放同背狠咩前面
但大鄉里出城 比較擔心
覺得意大利係最差
去左威尼斯同羅馬
交通唔方便
係咪淨係羅馬先係咁

搭緊火車去羅馬
希望冇乜特別野

你叫啲遊客影會穩陣啲
特別係亞洲人會安全啲
so far黎左個幾禮拜只係見過一個人set腳架勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞