喺意大利生活過一排,你問我盡答

195 回覆
13 Like 7 Dislike
佛羅倫絲牛扒
btw點解要負評我
佛羅倫絲牛扒

嗰陣冇錢冇機會試
我覺得法國文化, 德國文化比較多人鍾意
相反, 鍾意意大利文化就比較少

如果將你個文化轉做語文成件事先至Make Sense
而家喺意大利去緊grad trip
米蘭好悶
Genova 幾靚
但有一晚住嘅hotel樓下有勁多人隊草
Cinque Terre好值得去 靚到痴線
而家喺Firenze 又係令人驚嘆
我覺得個view仲靚過布拉格 好似係 不過風格唔同嘅
聽日落去羅馬
遲下都會去威尼斯

Napoli都有諗過去 但睇人地啲遊記又有啲驚
去Napoli有咩睇同注意?
南部又有冇啲咩城市值得去?
西西里係咪好正?
佛羅倫絲牛扒

嗰陣冇錢冇機會試

好撚好食架
十幾歐 300gram 我覺得都合理嘅
不過食一餐好喇
真心鐘意意大利
但想問意大利生活同普通歐洲生活比較係點?
係旅行個陣去民區行
覺得好污衊
平時生活都係咁?
我岩岩都來左南意一個月,同我想像嘅意大利好唔同,包括人同環境

絲打去旅行定?

下個月先正式旅行,依加stay 左係個town 度,呢度算好安全,無遊客,得幾個中國人,都係開鋪頭,呢一個月都有去過附近嘅旅遊景點,例如trani 同trulli ,來緊會去poligna a male 同lecce , 希望到時會遇到啲香港人啦
我都係Italy生活過1年
我就住南部
住過意大利四個月 啲治安
旅行必去 長住不了

巴打住邊
我除咗喺Napoli差啲被人偷嘢
其餘時間安全到爆炸

其實我都覺意大利好安全
個d 咩影相黨, 手蠅黨, 賣假手袋既人
你唔理佢, 根本佢唔會搞你

Yes
同佢講句No thank you甚或你識嘅No Grazie就得
聽過有人驚黑手黨我真係得啖笑
都係講句,保持返戒心,財物唔露眼就玩得安心又放心

不過真係咁唔好彩搞到要同警察打交道我就真係恭喜你啊

好hea?其實南意係咪係好亂好雜?
如果Rome Florence Venice係咪都係撘eurorail ?

hea,慢,最重要係雞同鴨講
其實亂如果你去旅行幾日表面係唔會睇到
雜就小心Napoli貧民區
我喺南意唔係stay過好耐唔係好敢搭你
Eurorail係for歐洲誇國travel嘅冇記錯
國內一般會搭Trenitalia,因為中短途你唔一定要上網買定

買Trenitalia 上網一早買定係好嘅(講緊係好似機票咁早一二三個月買)
因為到時買會同你買機票一樣貴唔少
同埋要轉車嘅時候最好預鬆啲兩架車之間嘅時間
利申試過玩命淨係預半個鐘以內
結果搭咁多次火車淨係得嗰次誤點
去到都走撚咗架火車
米蘭好悶
Genova 幾靚
聽日落去羅馬
遲下都會去威尼斯

西西里係咪好正?

Genova有冇去boccadasse
有人隊草咪落去癡下囉
我就住南部

好葡萄

香港生活精神好多,唔洗葡萄
我就住南部

好葡萄

香港生活精好多,唔洗葡萄
有無比人話你係china big
米蘭好悶
Genova 幾靚
聽日落去羅馬
遲下都會去威尼斯

西西里係咪好正?

巴打未定行程?
西西里同你目前所見嘅意大利係兩回事
火山啊食物啊甚或口音
北意嘅人成日笑南意人係非洲人
種族歧視之嚴重
食左幾多女女
識唔識人係意大利讀master?
難唔難?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞