LIHKG 箍牙集中討論區 42

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
上左隱適美箍第4日
個嘴周圍生左幾粒飛滋日日都飲完一啖水又口乾 乾到好似沙漠咁 一日飲左4,5L 水
每朝起身個口都勁勁勁臭

仲有想問下可唔可以用假牙清潔錠 保麗淨果啲 清潔牙箍?
唔錯
可以食下維他命b丸 會冇咁易生痱滋
口乾口臭呢啲好快慣架喇~

可以用嗰啲洗 但我好懶 用牙刷刷下啲漬就算 反正你戴上口唔會聞到浸口水味
我宜家都係用牙刷刷 但都係仲有啲潰
我牙箍虎牙果啲位有啲𠝹嘴一陣約左醫生睇
值得!
我買部入門級幾百蚊嘅
係屋企食完飯就用水牙線沖走攝係牙箍嘅食物碎屑
有效過就咁浪口/用嘢去撩

不過水牙線唔可以代替牙線
呢樣要注意返
可惜係梁醫生實在太太太太full
見到醫生時間係非常短

至於姑娘態度
房入面姑娘/reception姑娘都好好人態度好nice!
但係佢地同樣非常非常忙
例如打電話去問嘢,(除非係好簡單問題例如問consultation 幾錢呢啲)
有時只能夠先留言
等過咗佢地應診時間,姑娘有時間先call back
利申: 試過夜晚7點半收到姑娘電話

如果想有事就獲安排見醫生/想即時有醫生回應的話
一係調整調整心態,一係就另請高明會比較好
搵梁醫生要有呢個心理準備
可以whatsapp搵佢地都得
不過我無乜野要問 所以都無試過用
冇事要問係最好!
上咗箍兩個星期就甩咗下排牙右邊第一大臼齒粒箍
懷疑係用得多嗰邊嚟咬嘢
依家都係乖乖哋剪碎啲嘢食唔咬直接吞算
有冇人知通常上左銀色戒指圈 要戴幾耐時間先上到鋼箍?
yes!damon其中一個好處就係唔使成日覆診,通常8-10個星期~

兩個月先見一次
眨吓眼都就黎箍咗一年!
(但仲有兩年
咩情況
有冇人試過上箍前生智慧齒 我9月頭上箍啱啱發現佢生左少少出黎如果要剝搵返本身跟緊個牙醫定搵連登神醫鄧xx好?
可以 乾淨好多
我箍箍吓生本身隻智慧齒仲係骨入邊,但突然之間就生咗出嚟
原來我都箍咗一年啦真係完全唔覺咁耐又唔痛唔刮又唔洗點覆診
想知個名單嘅牙醫係點得黎嘅
參考價值高唔高
買咗個ultrasonic cleaner, 早晚加半粒retainer brite加水去清潔
擦都唔駛擦
想問上箍頭幾日痛到瞓唔到嘅話大家通常有冇咩舒緩方法
唔刮其實係因為醫生手勢定係damon特性?
銀色定陶瓷?
Q&A個個?註冊牙醫名單黎嫁喎
因為damon呀,鋼粒粒都唔會刮~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞