LIHKG 箍牙集中討論區 42

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
上箍前兩日甩左橡筋 大唔大件事
好奇點解冇人講過佢
每次都係講番一樣嘅嘢
我聽咗成年同一番說話

講完 攞新牙套 約期 走
成程五分鐘都冇 但係朝早去冇人都要我等至少半粒鐘
一約就要約四個月後 full撚到
errhhhhhh 我有邊句表達左我覺得貴?
唔見左固定器想配返 邊度配平
我本身cool過牙
因為懶冇帶固定器而家上排牙側邊有兩條牙縫
夾埋應該有半隻牙咁闊

本身諗住invisalign go搞得掂
點知咨詢左兩個醫生就同我講go一定唔得
話要full/傳統 45000up

但係其實我又唔使剝牙
D牙都齊正
純粹係補返兩條

大家點睇
真係要見多幾個醫生
我暫時consult 左2個醫生

第一個係尖沙咀美麗華匡x
個醫生同我講go得十幾set點都整唔到架啦
你一定要full/傳統
過程係開燈照我d牙1.2分鐘左右 望下就同我傾方案

我心入面已經有問號

諗住consult第2間對比下
呢間就荃灣千色泓x
佢又係同我講同一番說話
咁我咪問下佢如果full/傳統要大約幾耐
佢答我7-9個月左右
不過呢間好d有scan有3d圖望下
其實成品都無乜特別only拍番埋2條牙縫

其實我上年有send過相去zenyum
不過見好多負評就無去見醫生

而家搞到我都唔想再去go consult la
可能搵番之前cool個醫生再上番傳統cool
我就係咁諗
所以我諗極都諗唔明點解我要用full package
唯一解釋就好似你咁講
醫生根本就唔想做go
你黎consult做就做 唔做就算

所以我約左下星期去之前醫生度問下價
Budget 希望$35000~傳統cool
如果out budget 我真係可能博zenyum
前幾日我幫我fd問 佢老婆話而家唔接新症
你幾時開始箍?
想問吓有冇人知點解梁醫生中環診所電話點解打唔入
打咗2日都係call failed
身邊有2個朋友箍普通牙醫,一個箍到deep bite一個箍到整齊哨牙,你考慮清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞