LIHKG 箍牙集中討論區 42

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
以家係屋企附近啲診所箍緊牙 自己覺得好似出左事啦 就搵左連登兩個都算幾出名嘅牙醫consultation 拎下意見睇下轉唔轉牙醫好

我以家嘅情況:箍緊傳統陶瓷粒粒Damon
上排牙有小小突 同中線有小小小小歪 唔齊(以家嗰牙醫話因為唔齊嘅幅度太細 好難adjust)
下排牙:以家嗰牙醫箍到中間有6粒牙同一隻大牙升高左
但上下排牙排列都整齊 佢6月開始有落到補牙物料係上排牙 話幫我將升高嗰6粒牙咬返落去 而情況亦都比2個月前好左好多 佢係6月覆診嘅時候有話如果咁做冇用 佢嘅終極手法會落骨釘幫我拉返下排牙升高左嘅6粒牙去原位

第一個(10/8): 九龍灣李淳嘉 consultation+ X-ray $600
一瞓落張床到睇完我排牙 就講左好多代號比隔離護士聽 佢再問我有咩問題啦 我講完排牙有幾粒升高左 佢冇講啲咩 但照完x-ray之後就話 排牙真係升高左 但佢話唔落骨釘都可以解決到下排牙6粒牙升高嘅問題
比我嘅方案係上排牙可能要mock一隻(唔mock就磨牙) 同落1-2粒骨釘 令我上下排牙中線可以對齊+上下排牙可以卡啦卡啦咁 有個靚嘅咬合
唔mock牙都要箍兩年 mock牙要再耐啲
x-ray連傾 問左~45分鐘
傳統鋼牙:$34000 傳統陶瓷粒粒:$37000 (兩隻都係要上橡筋嗰款 非Damon)

第二個(16/8):荃灣韓雋疇 consultation $200
同佢講完我嘅顧慮後 佢承認係有出現到我講嘅問題 但佢話其實呢啲問題佢以家箍嘅客入面都可能會出現 純粹係啲粒粒痴得唔好(痴高左/低左) 好容易解決 重新痴過啲粒粒就得 我亦都有同佢講以家嗰牙醫係排牙升高左之後點處理 佢話正常處理嘅方法 所以佢話其實唔轉牙醫都得 慳返啲錢 叫我留返係以家嗰牙醫到都可以 如果真係唔放心 可以差唔多箍完再返黎搵佢比下意見 都係比小小consultation嘅錢 佢話我上排牙突佢處理都係會磨牙 磨完我覺得仲係突就mock兩粒牙(佢都有講過或者我直接搵專科都得 如果我想上唇膏0突) 同埋我有問佢 會唔會淨係上排mock一粒牙(李醫生嘅做法)而唔係兩粒 佢話會唔對稱 唔會咁做 同埋都係話唔落骨釘已經可以解決下排6粒牙升高嘅問題
唔記得左問要箍幾耐
Consultation左~15分鐘
傳統鋼牙:$30000 傳統陶瓷粒粒:$32000/33000(聽唔清係加2000定3000)(兩隻都係要上橡筋嗰款 非Damon)

因為我呢兩個星期三要覆診啦(本身箍緊嗰個)未必有時間consult第三個牙醫 而因為我未比齊錢 覆診要比多1800
Base on呢兩個牙醫嘅consultation 我諗緊應唔應該換牙醫 如果換嘅話咁我星期三就唔去覆診啦 慳返1800

唔想換牙醫嘅原因:
①已經比左好多錢 爭7000幾就比曬成條數
②排牙比起兩個月前嘅情況真係好左
③以家呢個牙醫預箍一年 以家已經箍左半年 唔想再等
④近屋企 但佢一個星期得一日半會係呢間診所

如果係我你哋會點揀
我本來冇fixed
但箍完只用透明有少少移位
所以聽醫生建議裝fixed
連透明都要重新整過

咁fixed就只係前面幾隻牙
食嘢冇咁方便
不能大大啖用門口咬
要切細
一陣整彎/鬆條wire又要搵醫生

同埋用牙線都麻煩d

但冇計啦,好過移位嘛
上左鐵圈發現一啲都唔刮係咪關醫生手勢事不過唔知點解有一隻特別痕 有少少酸軟 勁想除左個圈R佢係咪正常?
thanks
請問一下你本身係咩問題?我醫生都有問過我整唔整fix,不過我最後都係揀整透明retainer就算聽你咁講驚會移位𠻹
有冇巴打試過一路箍牙一路外國留學?
唸住今年開始箍牙,但係下年就去外國留學
呢間如果做傳統箍牙大概幾錢?
本身棚牙唔係特別多嚴重(自己只係少少唔齊+上牙少少哨),係咪其實唔使搵專科?
箍之前有牙周病
可能咁牙比較易走位
,唔係唸
唔會,到時你有燦爛嘅笑容就唔會後悔
想請問帶隱式美飲啤酒,紅酒,咖啡茶 嗰啲使唔使箍?
使唔使除箍
睇你介唔介意個箍有漬
Thanks
轉眼就箍左成年幾隱適美
今年有望箍完
諗返一開始都係好猶豫又怕麻煩
但而家諗返好彩有箍
same
本身又唔係特別亂
係嘴凸先想箍
但係又可能要剝total 4隻
拆咗箍兩個星期
想請教下係咪蘋果、梨嗰啲可以原個照咬,成日覺得食完之後啲牙走咗位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞