LIHKG 箍牙集中討論區 42

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
me too,越箍越懶,而家去到食完飯用牙縫刷清潔完之後再用漱口水漱口就算
Consult完
話我啲牙好亂 完全冇位
四隻智慧齒未生出嚟
不過醫生話未必會生出嚟
但係因為四隻智慧齒會逼到啲牙越嚟越亂
成個流程五萬 唔包mock
要mock4隻牙
普通漱口水定箍牙專用嗰款?
前幾日上左箍同墊高左門牙 而家講嘢黐脷筋 又食唔到野
有冇Ching知要幾耐先解決到
我墊大牙 依家就快一個月仲痴梗脷筋 食野就多數食薯蓉肉碎飯壽司
留個名先
想問吓箍緊牙嘅巴絲大概幾耐複診一次
小弟最近之前consult 過元朗牙醫鄧,照曬x光要等兩個月先可以聽講解,擔心正式cool嗰陣都係隔咁耐先可以複診,拖慢左進度。
想問多少少野
如果箍隱適美個效果
係咪真係同佢電腦計嘅一樣
我見佢電腦計個個位幾靚下

咁都係睇多幾間了

我冇喎你是咪太乾
箍左一個幾星期 宜家唔係超硬既都食到
不過建議唔好因為痛 食唔到 而完全食流質
俾啲牙習慣下適應下 每日都照食少少硬既野 當練習
我一開始有 宜家過左一星期 冇了
由入面dry到出面
爛嘴角仲慘過生痱滋
要除牙套嗰陣痛到
我箍左大半年了
之前keep住食維他命b 依家食哂未買
即刻爛哂嘴
係每次換新箍嘅時候都會?定一直都有
invisalign 箍到第24/30 個箍
突然呢幾日其中一隻門牙勁痛
就算除咗箍,食野咬野飲凍野都會痛
有冇人都試過
我個fd係鄧仔到箍到最後一個箍 話要再重新黎話😂😂😂慘到 警世唔好搵佢箍
因為牙疏準備箍Invisalign
consult個牙醫話要磨牙,見到佢個plan張圖前排0.2之後見到上面後排要0.5
一直以為唔夠位先要磨,無諗過牙疏都要磨,話如果唔磨會對唔齊中線
咁樣正唔正常
有一直追post見好多人都話有得唔磨就唔好磨
Mk鄧係咪真係咁唔掂係佢到箍左個幾月 睇到呢個post有啲驚
樓上甚至之前既post都大把case
你當時無上黎做功課就揀左佢?
星期六先黎甩左箍橡根粒銀色釘
係咪最快等星期一上去痴番就無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞