LIHKG 箍牙集中討論區 42

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
想問各位有冇會做cool牙既洗牙牙醫介紹?
我本身天生已經門牙唔齊加好明顯嘅gummy smile,箍牙有冇得順便搞埋,有冇其他人有類似經歷
我睇過資料,拉gummy都係人中打骨釘。
我個醫生都係咁講,不過我個情況應該再遲啲先打
定係你去consult咗先?
約咗1個普通科同2個專科conslut,希望有得救
有得搞嘅,但你要同佢講清楚想改善乜嘢。
我由冇gummy slime箍到變咗有,佢都話有得幫我搞返
你係專科定普通科
我喺菲獵箍
介唔介意問埋係傳統箍定隱適美,同埋幾錢
我箍傳統鋼箍,25000包基本嘢,骨釘360/1。
剝牙洗牙自己出去搞
認真咩 黑白呢張圖係箍咗年半就拆得??
我都係年半牙醫話一兩個月後拆得….牙隙冇你咁闊同咁深咬…
我排牙有深合, 大牙scissors bite,牙太迫嘅問題。
暫時consult左4個專科,有3個都係建議剝四隻小臼齒+智慧齒。

但係中環梁醫生建議我剝4隻小臼齒+2隻大牙,然後拉返隻智慧齒出黎扮大牙。其實四個醫生入面,overall覺得梁醫生都幾好,無論價錢,服務,感覺。但係就係好擔心剝大牙呢個位。總覺得大牙個角色好重要,剝左就冇。醫生都有講如果第日隻智慧齒蛀牙,會無得杜牙根,就要剝左佢。到時就咩都冇哂

想問下有冇人都係剝大牙做箍牙架?
應該可以,因為另外三個醫生都係建議剝智慧齒,留大牙。係得梁醫生唔同。
想問下有無巴絲係無晒8隻小臼齒?
事關好細個以前爆牙 屋企人就覺得剝左下面個隻 隻爆牙就識落返黎
所以好細個就剝左4隻小臼齒
但後來發現隻爆牙係唔會識自己落返黎
所以中4左右就去左箍牙(非專科)

而家大個左 發現排牙當時箍得唔好 又走晒位
去左一間專科consult
佢既建議係要剝多4隻小臼齒
因為我嘴突 剝4隻小臼齒先會箍得返排牙入去
叫我返去考慮清楚做唔做

想知有無巴絲係無晒8隻小臼齒
祝你好運
試過冇skip 箍,但feel 到好緊,唔理照戴
結果出事
做咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞