LIHKG 箍牙集中討論區 42

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
只係箍左一年左右
就箍完個時醫生已經係咁催我拆箍
本身已經有朋友係佢到箍同我講咁快拆會好易走位
諗住醫生係咁催係有佢既專業 諗返轉頭佢只係想我快啲走
箍完好乖日日帶retainer 但好快就走位 連中線都對唔齊
同佢講只係話已經拆左箍冇得搞
箍緊個時因為醫生好aggressive 所以超痛 問返其他朋友 佢地話正常唔會太痛 證明鄧真係趕進度
比左三萬幾蚊(學生成副身家) 但結果排牙都唔係靚 好想喊
仲有好多唔好既經歷 諗到再分享

Btw想問大家拆完箍有冇得覆診?
我只係覆過一次 而家唔齊如果想再見醫生要額外比錢 但見其他朋友既醫生係會有follow up
好似追post都見到話佢箍牙真係
箍之前冇見到呢個post 而家真係後悔死
大家箍牙真係要三思
絲打你呢個情況應該要重箍
因為無可能咁快就走位
以我牙醫做例,我係拆箍黎半年覆診睇retainer情況
之後就每年返黎見醫生一次順便洗牙
我見醫生係唔洗錢

Consult個陣再睇下點啦
唔係嘛
學生真係好窮
可能過多幾年出黎做野睇下有冇多餘錢再搞 真係好灰
剝牙mk鄧
箍牙要諗諗
巴打 同問
最後揀咗邊位醫生
可以同牙醫傾分期
比左一筆先其他一個月比1000咁
我係元朗箍 都係朋友話過好所以揀佢
唔係專科 有興趣再比名
我都係住元朗,想箍傳統,ching 嗰位醫生好唔好
我琴日上左隱式美
但係d膠粒刮到條利損晒
請問點算好
Ps 內則大牙有膠粒
食嘢痛死
thanks,咁我箍牙前都洗左先,所以出去剝算
我個牙醫就話要洗左先上 跟住順便補埋牙剝晒啲牙
前前後後都搞左幾千🥺
thanks,上箍前都真係好多野搞我希望下月尾成功上到箍
上排大牙磨得好大個罅
日日都用牙線驚啲飯頭菜尾sip曬係入面
宜家好似蛀牙咁痛好驚蛀牙
表示好後悔搵左鄧生箍牙 每次等勁耐 見勁短時間 又唔肯落骨釘
又開始趕時間箍得勁緊 痛成個星期 冇力用門牙咬野食
問個姑娘拎多包橡根都串串貢 好似個個一定成日去mk會上黎拎到咁
好驚箍得唔靚
樓上先有個絲打比佢趕時間箍完
結果中左伏走哂位
元朗姓盧女醫生
我都係箍傳統
因為我冇比較過其他醫生所以你下面只係參考下啦
基本上醫生同姑娘都係nice
醫生有耐性未比佢黑過面
佢係誠實地同我講我既case係要做正顎手術先最靚
搵佢箍牙只可以幫我改善到一部份而非全部
不過因為我驚做手術所以都係堅持做箍牙
我諗都算係老實同埋認真同客分析利弊
可能佢都係保障緊自己啦廢事我最後唔滿意唱衰佢
除左book夜晚去真係要等勁撚耐之外
暫時依個醫生我都係滿意既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞