是咁的,我同女神做咗鄰居(竟然開到二呀呀呀)

1001 回覆
58 Like 2 Dislike
印象中,這一條路我自上次之後就已經沒有再跟啊童一起行過。

如今身份上的轉變,再次回到這條算是我們第一次出街一起走過的路,百味交集。

一齊都是過得如此之快,上年發生的事情就如昨天般。

「嘩,好似無乜點同你行過去百佳,隨咗上次去食雪糕之外。」果然啊童跟我有著同樣的想法。

「你記唔記得個次我點解要去百佳吖?」我問。

「買水果吖嘛,點會唔記得啫。」

「錯!我係為咗見你所以先特登出多啲街睇下有無機會撞到你,估唔到又真係比我撞到喎。」

「比你撞到又點吖,你都唔識溝女,如果唔係我主動問你呀,你第二日會同到我出街咩?你會攞到我電話咩?全部都係我主動問你㗎!」

「噫...咁我...唔夠膽吖嘛...咪住先!你咁主動問我係咪好想同我呢個風趣幽默玉樹臨風嘅男神出街先~唔通你個時已經愛上咗我深深不能自拔?」

「我閘住!無呀!無啲咁嘅事呀!」

「唔鍾意又會咁主動嘅。」

「哼,我想搵人陪我食...食雪糕之嘛。」她急道。

「哦!原來你一早就鍾意我喇,早響吖嘛你。」

「食雪糕luuuu!」她一奔一跳地走進去百佳,活像一個小孩。

「喂!唔好諗住逃避個問題。」我在後面喊住她。

「你食咩味呀?」

「照舊啦。」 她於是拿起兩杯朱古力味雪糕,然後走去付錢。

作為一個男人,我決定把付錢這個責任交給啊童。

就如上次一樣,我們走到了百佳外吃雪糕。

「你又好嘢喎,呢年嚟係咁食甜嘢,平時食飯又咁大食,但係好似無乜肥過咁嘅?」我上下打量著她。

「哼,駛乜講?我呢啲天生麗質食唔肥。」

「唓,你咁樣日日做運動法,想肥都幾難。」

「有無諗過就算本小姐唔做都唔會肥呢?」

「會唔會肥我唔知,但係你成個細路女咁就應該一世都改唔到。」我伸手為她抹走嘴角的朱古力。

「做咩呀你!」她突然大聲怒罵我。

「你...你嘴角污濁咗我幫你抹...囉。」我嚇了一嚇。

「你同我講吖嘛,我可以食返佢㗎嘛,你而家抹走咗我就無得食喇!!!曬晒啲嘢!」她向我怒吼。

完全沒有想過她會是這個反應的我呆了一呆,一時之間不懂得如何回答。

「點知啫...明明上次我咁樣幫你抹你都唔係咁嘅反應,你上次塊面係即刻紅晒,怕怕醜醜咁㗎嘛。」

「上次你係咪我男朋友呀?我個時連你咁變態我都唔知啦!同你都唔熟,咁緊係怕醜㗎啦!同埋女仔要有儀態㗎嘛,唔通啱啱識咗個男仔就咁樣鬧佢咩?」

「騙局...根本就係一個騙局...今鋪真係騙徒手法層出不窮...以前你唔係咁㗎!」

「係呀!你吹~咩?」

「咁我又真係吹你唔漲...早知個時我都扮下嘢啦。」

「吓你咪扮咗囉,扮到成個正人君子咁。」

「我根本就係囉好無?」

「收皮啦你!」她用口咬著匙羹,把其中一隻手空出來,然後對我舉中指。

「係喇係喇我認我係喇,快啲食埋佢啦,呢度好熱呀。」

「邊個叫你食咁快啫,熱你咪走囉!如果你夠膽嘅話。」

「唔敢唔敢,慢慢食慢慢食。」

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
推推推推推
推推
「不如我地真係搵啲嘢做,臨走前係咪應該留返啲回憶先,屬於我地兩個人嘅回憶。」我說。

「咁你想做咩吖?」

「嗱咁香港就無咩做㗎啫,咁啱呢就有一個地方好適合我地再去多次嘅。」

「長州呀?」她一猜便猜到中我心中所想。

我點了點頭「好唔好先?」

「上次咪去過囉,今次又去?唔會悶咩?」

「你上次係咪行過晒啲橫街小巷吖?上次我地剩係沿著海旁踩咗陣單車去咗張保仔洞咋嘛,我地今次嚟去啲無去過嘅地方,包開心,最重要係咩呀,得我地兩個吖嘛今次。」

「係咪㗎...」

「係㗎喇係㗎喇,就算無嘢做係酒店房到Hea下都好吖。」

「咁同而家有咩分別啫...我地而家咪又係日日係度Hea。」

「有㗎啦有㗎啦,長州好似有好多好味嘅甜品㗎,上次你都無乜食過。」

「咁...好啦,一陣返去就Book啦下。」啊童終於成功比我說服了。

「好吖,返到去就book。」

回到去後,我便跟啊童雙雙坐在電腦面前把各酒店及B&B比較一番,

最終還是決定再住一次上次住過的那間。

時間一跳就到了出發的那天,這次啊童吸收了上回的教訓,

沒有再拖喼,只帶備了一個背囊,內有一套衫褲加梳洗用品。

「今日咁精神嘅。」我問啊童。

「哼,駛乜講,我不嬲都咁精神,都話上次係顧住煲劇所以先遲咗瞓咯,行啦,咁多嘢講。」

就如上次一樣,我們坐船進去,不出一小時,就已經順利抵達了長洲。

「好熱呀...好攰呀啲嘢好重呀。」啊童對我說。

「咁你要加油喇,最多陪你行慢啲。」我當然能聽得出啊童言外之意,但為了減輕自己的負擔,所以我裝傻的說。

「幫我攞呀。」她大力打了我一下。

「唉幫喇幫喇。」我接過她的背囊。

無物一身輕的她彈彈跳跳的向前走,

可憐我要拖著沉重的腳步跟在她身後。

「我要食!」她指著一家賣炸雪糕的鋪頭說。

「想食咪自己俾錢囉。」我不為所動。

「個銀包係個背囊好入好入嘅而家攞唔到呀,你幫我俾住先啦,最多一陣我請返你食嘢嘞。」

「唉...」我拿出放在褲袋中的銀包並遞給她。

「多謝!」她興奮地接過錢包並走過去付錢。

而無聊又沒有手拿電話的我,唯有四處張望打發一下時間。

我的眼球秒速比一位應該大我少許的女子吸引著。

CLS而家夏天熱L到仆街,係啊童著緊短衫熱褲嘅時候,

條女走去著住件乾濕褸,你話痴線唔痴線?

仲要包到實一實喎...你話為著衫好睇為多Layer都好吖,

佢就係一件乾濕褸由頭包到落腳。

望落佢個樣又唔似傻吖,都幾靚女,熱到塊面紅晒,

真係陰公。

睇清楚啲條頸仲有啲紅印...可能係有少少自虐傾向?

「望望望!望咩呀望!趁我唔係度你走去𥄫其他女仔!?」我的耳朵突然比人大力向後扭。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
有無人估到條女係邊個
Kitty姐
咁你都搵到位俾kitty客串
咁啱都係去長州
咪比佢客串下囉
話晒都我最鍾意角色
一齊左咁耐都冇咸濕下對方?我唔信!有甜未
最後一晚先比啊言甜?
老母迫
一入屋老母就捉住我然後叫我著衫戴帽攞牌舉俾佢影相
想得太多
言言幾高
好L矮
唔好俾張相呃到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞