是咁的,我同女神做咗鄰居(竟然開到二呀呀呀)

1001 回覆
58 Like 2 Dislike
新po留名
其實咁樣溫溫下書玩下都幾開心吖,有啲嘢本身好悶,

即使有個你鍾意嘅人係身邊都好, 都改變唔到呢樣嘢好悶呢個事實,

咁我地可以做嘅,就係嘗試令到佢變得唔好咁悶。

例如令自己不停比人鬧同打就係其中一個方法,歡迎大家試一下。

之後,就係考試前最後一日返學嘅日子喇,

啫係星期五,因為下個星期考試既關係,所以今日係無練習嘅。

「各位同學,請大家係今日清空晒個Locker去。」Mr Wong在早會時說。

「金翅仆街鳥...」我放學時看著眼前塞滿了報紙和書本,外加聖經與字典各一的儲物櫃。

「哈on9仔,而家先執,好似我咁早幾日就逐啲逐啲攞返屋企吖嘛。」Suki在把儲物櫃內僅餘的兩本書拿出來時,亦不忘嘲諷我一下。

「我屌...」我粗略估算著面前這堆書本的重量。

係呢個時候,當然係要搵人幫下手啦。

「啊童~你清晒個locker未呀?」

「你想點呀?」啊童充滿戒心地點了點頭後說。

「無,想借你個書包嚟用下啫,我個書包唔係太夠位擺。」我苦笑著向她展示我儲物櫃中的物品。

「嘖,你話我點放心俾你之後自己一個吖,老師一早就提咗我地要清Locker,你就偏偏等到最尾一日先嚟清。」

「一時唔記得吖嘛,借你個書包嚟放幾本書吖,反正你都無嘢要攞返去㗎啦。」我搖著她的手說。

「三本,每本唔準超過一百五十頁,自己擺入嚟。」啊童把書包拋在地上。

「多謝童童!!!」我一把抱著她。

「妖,嗱嗱臨執埋啲嘢返去溫書呀。」她推開我。

「唉,真係慘,我地返屋企就打機喇,你慢慢溫書。」魚蛋搭著我膊頭說。

「頂你個肺!死L開啦,我係唔會同你呢啲壞學生一齊係度打機荒廢學業㗎。」輪到我推開魚蛋。

「如果唔係我迫你溫你覺得你會唔會主動溫吖嗱?快啲執好啲嘢啦!」啊童插嘴。

「係係係知道。」我隨便把三本書放進啊童的書包裏,

然後把剩下的書本強行塞進自己的書包,比較厚的聖經及字典就用手拿。

好不容易終於將所有書本全塞進書包裏,然後我們便踏上了歸家之路。

重L到...仆街!

去到最後三日,

(我星期一先考,所以仲有五六日。)

唔係講笑我竟然會有啲緊張同擔心,

大概係唔想白費晒之前成個五月嘅心機。

尤其是因為你想揀嘅科嘅成績係會計雙倍,所以更加要溫好我想讀嘅科。

對於Bio同Chem我就一早放棄咗,Physics同數學就做多啲,

剩低嘅科就不斷溫溫溫,仲有啊童私人比我用嘅靚靚Notes。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
新po Lm
多謝支持
推推推推推
唔係講笑,啊童啲Notes係又靚又實用,所以幾時都話,有啊童做女朋友真係幸福。

呢個Weekend,絕對係我人生有史以嚟最L辛苦嘅時光,

因為啊童真係同我開行Turbo溫書,

朝早,晏晝,夜晚,無一倖免。

星期一就開始考試,要考足兩個星期,足足有十六份卷等緊我地去考。

「最後一次係香港考試喇喎。」星期一早上返學時我對啊童說。

「所以更加要考好啲,好嚟好去吖嘛。」啊童面有憂色地說。

「你擔心呀?驚咩啫,你咁樣日日勁溫好難考得唔好㗎喎...」

不過學霸就係咁,對自己要求高,

同埋成日都會話驚自己考得唔好,明明呢件事就從來無發生過。

「都會驚自己失手嘅。」

「唔驚啦,你又唔洗揀科,可以無壓力咁考,就算交白卷都無所謂啦。」

「你咁諗咪唔啱囉。」啊童嘆了口氣搖了搖頭。

我聳了聳肩,沒再回應她,終止了這個話題。

「嘟」老師按下計時器。

班房上頓時傳來揭卷的聲音,考生們在卷上草草寫著自己的名字,

把握時間翻到後頁開始作答。

你都on9嘅,有成個半鐘咁急做乜啫,

慢慢嚟啦。

果然如我所料,

過了大約一個小時後,半班同學已經做完了整份卷,

全都趴在桌上睡覺。

哈哈哈哈哈!成班都蠢嘅,

咁快做完咪要Hea半粒鐘囉,好似我咁,

每粒字都寫靚啲,精雕細琢寫到好似寫書法咁咪唔洗等囉。

Ok離咗題,只係我見到連啊童呢啲咁認真讀書嘅人都已經百無聊賴咁瞓緊覺嘅時候,

我內心就忍唔住為自己嘅聰明才智感到興奮。

「嘟嘟嘟嘟」計時器響起。

早在十分鐘之前就已經做完整份試卷,再檢查了一遍的我把試卷壘好,交給前方的同學。

第一天的考試就這樣無驚無險地結束了。

例牌,每次考完試都總係會成班人圍埋一齊對答案。

其實係一件好無聊嘅事,

第一你身邊嗰個唔一定啱,

第二你而家知答案你都係無得改㗎啦,咁知嚟做咩啫。

但係,人總係有好奇心嘅,所以我都圍埋咗一齊。

之後整整兩個星期都係咁過,返學考試,

吹陣水返屋企溫書,無限loop。

派卷個啲就唔細講啦,總之成績叫做不過不失,

比上次UT進步咗囉。 啊童就繼續維持學霸水準,

西史就最L癲,竟然可以係一份一百分滿分嘅卷入面攞到一百零一分,

雖則話有啲題目係Bonus,但就算唔計Bonus嘅題目佢都應該差唔多攞滿分。

時間嚟到六月廿五日星期五。

「好喇,各位同學,我地而家派選科表,下個星期一交返返嚟。」Mr Wong把一張紙分派給我們。

推推推推推推
P牌推唔到
我從Mr Wong手上接過選科表,看見表上密密麻麻的選擇,從不知自己未來想做甚麼或有甚麼興趣的我,根本想不到要選甚麼科。

算了,還有一個週末讓我想,回家才慢慢思考。

「你諗住揀咩科呀?」啊童在我回家時問我。

「吓,未諗呀,應該都係文科?」我猶豫地回答。

「有冇搞錯呀!之前唔係話諗好咗㗎咩?」啊童一如以往,被我自己還要擔心我的事。

「之前無諗過自己成績會好到咁吖嘛,可以揀嘅科唔多,而家成績好咗咁L多,揀到嘅科就唔止係啲乞食科,所以咪未諗好囉。」

「唓,你叻個啲文科全部都係乞食科嚟㗎啦,我話你知,你揀啲你唔鍾意嘅理科就只會讀得好辛苦,反而你鍾意嗰啲科,啫係中史同西史,雖然係乞食科啫,但係只少你鍾意吖嘛。」

「係啫,但係你都識講係乞食科啦,我大個仲要養你㗎嘛。」

「都係嗰句,你唔鍾意啲科就唔會讀得好,俾你揀到比較多出路嘅理科,但係讀得唔好,最後連大學都入唔到,咁唔係仲衰咩?」

「都係嘅...」

那一晚,我在床上細細思索著,自己究竟要何去何從。

最終在啊童的建議再加上根據自己喜歡的程度,

選擇了中西史加地理。

痴L線。

揀完科,一身輕晒。

「叮」我的電話傳來通知。

Mr Wong:Hello啊言,有啲嘢想搵你幫手呀。我地學校嚟緊Post exam day有個環節想搵幾個人唱歌,咁主要就係搵上次Sing Con嘅冠亞季嚟唱,請問你可唔可以幫手呀?

竟然係搵我唱歌!?

都好喎,又可以自肥唱比啊童聽。

我:Ok呀無問題,係咪都係自己揀歌同要唱幾多首呀?

Mr Wong:唱三首,最後嗰日係操場到唱。

我:好呀無問題。

之後就係學校嘅嘅試後活動日,真係開心,唔洗上堂又有得玩。

在星期日晚上時,啊童無端端打了給我。

「喂,做咩呀。」我接過啊童打給我的電話。

「我呢...比社長叫咗入社際辯論比賽呀。」啊童在電話的另一邊說。

「吓你認真㗎?你地對邊個社呀?」順帶一提,啊童跟我是不同社的,我是藍社,而啊童則是紫社。

「對你地個社囉。」

「Yes!有你係度我就放心嘞,我地個社又大啲機會贏啦好耶!」

「你咩嘢意思呀下?唔好以為我同你講緊電話我就唔會打你呀,我而家即刻過嚟你屋企打你都仲得呀我話你知。」啊童說。

「都比你打慣㗎啦,你覺得我仲會驚咩,你用啲時間嚟準備辯論好過啦,你地幾時比呀?」

「後日。」啊童說。

「吓!你今日先比人拉入去後日就比!?」

「所以我而家咪煩緊要點做囉。」

「幫你唔到喎,完全唔識點辯論。」

「妖,雖則話我都無預過你會幫到手,但至少都可以幫我諗上論點掛。」

「咁咪即係私通外敵,背叛自己個社!?緊係唔得啦,你自己慢慢諗,諗完話我知,我話返俾我地社啲人知你地有咩論點。」

「食屎啦你!快啲幫手諗下呀!」

「題目係咩呀咁?」

個一晚,我陪住啊童諗論點同打稿,

直到夜深先至瞓得覺。

估唔到考完試我都仲要咁辛苦。

樓豬又辯論隊又唱歌叻又羽毛球校隊。
根本就學校風頭躉
中史加西史是乞食科
中學就係選修中史加西史
雖然真係
屌我唔係
寫落去啫唔代表係真㗎嘛
所以我而家乞緊食
天橋底打緊文
大家咁話
新Po留名
多謝支持
根本成個故就巴打自傳
CLS呢個唔係
只係諗唔到有咩寫咪寫下辯論比賽
呢part 唔係即係另一part 係留名好快寫言言同阿童去Disney
我就係因為驚你地覺得我當自傳咁寫,所以我決定咗唔寫迪士尼
原本佢地去迪士尼應該係一個幾好嘅活動
要脅讀者嘅作者
樓豬未必係第一個,但一定會係最後生嗰個

巴打你啱,呢個故點都係言言自傳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞