是咁的,我同女神做咗鄰居(竟然開到二呀呀呀)

1001 回覆
58 Like 2 Dislike
推推推推推推
我小心翼翼地她的校服上揮筆灑墨。

一眨眼間,一個史上最有美感但卻沒有空間感的簽名出現了。

「我發現原來都幾好寫喎,同係張紙到簽無乜分別。」我把筆還給啊童順便給出用後感。

啊童想了幾秒,突然轉臉,大力地打下來。

「死啦你去。」她說。

「小人遵命。」說罷我裝作要跨過走廊的欄杆跳下去。

「跳啦,做咩唔跳?」啊童強忍著笑意,冷冷地說。

「小人唔夠膽。」我回到啊童前方。

「我俾多次機會你,你講多次頭先嗰句嘢。」啊童叉著腰說。

「唔好意思,我單憑支筆好難清楚完全了解晒你嘅構造,必須要用手先摸得清楚。」

「哼,機會得一次,睇嚟你無好好珍惜。」啊童說。

「唔係唔係,珍惜珍惜,頭先我簽名嘅時候呢,哇~好神奇,完全Feel到晒嗰個曲線,I mean凹入去,向內嗰個曲線,實在令我嘆為觀...」

話未說完,我便已經感受到啊童對我的敵意。

大概是出於人類原始的求生本能,

我才不會冒險把話說完呢,

嘿嘿...當然是拔腿就跑啦。

突然,我眼前出現了一團大肉球。

我抬頭一望,未待我反應過來,

我眼前便已一黑,失了平衡的我倒在地上。

我立即從地上爬起來嘗試再逃走,怎料手腳已經被人抓住了。

「啊嫂對唔住,係我地無教好呢個仆街仔,而家幫你教訓下佢。」魚蛋說。

「呢個我家事關你地L事呀,駛L你地教訓呀!」我爭扎著說。

「非常好,佢交俾你地處理。」啊童奸笑著說。

「嗱,而家關我地事啦。今次玩啲新嘢,撳佢係牆度。」

雖然我不知道他們想對我做甚麼,但一定不會是甚麼好事,

所以我加大力度,想掙脫他們,

奈何肥強實在是太肥太重,根本不夠他大力。

於是我便硬生生被他們強行按在牆上,動彈不能。

「嘰嘰...千!年!殺!」魚蛋大喊。

我立即夾緊雙腿,可惜已經太遲了,一陣劇烈疼痛傳進我的腦袋中。

「幫你開發新領域呀下~」這次是Marcus的聲音。

就這樣,我比人行以私刑,直到他們四人統統玩過了一遍。

「周樂童玩唔玩呀?」魚蛋問。

我聞言勉強轉身對著啊童瘋狂搖頭,示意她千萬不要加入他們。

「唔...好呀。」啊童想了一會,看了我一眼之後便答應了。

「對唔住呀啊童,唔好啦。」我哭求著啊童。

「頭先自己唔好好珍惜嗰個機會,抵你啦。」 於是我便又經歷多了一次這件痛苦的事,他們才終於肯放過我。

之後我們便各自回家了,應該是最後一次跟啊童一起放學了吧。

唉,一想到這裏就總是有種失落感。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
推推推推推
「今次應該係最後一次同你一齊放學喇,不如去食個甜品先返去?反正試又考完我地返去都無嘢做㗎啦。」我說。

「你請喎。」啊童調皮一笑。

「噫...識咗你成年有邊次食甜品唔係我請㗎...豈有此理,次次都係我請...」我越想越不忿。

「又好似係喎...」她想了一想後繼續說「咁唔爭在請埋今次啦。」

「咩唔爭在呀,爭在呀。」

「你無得揀㗎喇唔好意思,入去啦。」啊童把我拉進甜品鋪中。

嗚...我個銀包又輕咗...今鋪真係欲哭無淚,原本仲諗住可以叫佢請返次㗎嘛。

「Yeah!食心太軟。」她立即找個位置坐下,然後叫了兩個心太軟。

慘...真係好慘... 雖然心太軟的確是幾好食,

但我這一年花在心太軟上的金錢,應該都差不多用了四位數字。

不過想著想著還是算了,反正這次應該已是最後一次跟她穿著校服吃。

心太軟上枱時我們還叫了文姨替我們影一張相作個留念。

「你扎馬尾真係好睇。」吃完後,我檢視著相片時說。

「你對咗我成年而家先講!?你係咪一直都無認真望過我?」啊童大力扭我耳朵,強迫我轉頭看著她。

「有有有,日日都好認真望你,臨瞓前都要望下你張相先瞓得著...讚下你啫,唔洗咁大反應。只不過係平時同你出街你唔扎頭髮㗎嘛,咁趁你而家扎咪讚下你靚囉。」

「啫係你覺得我平時唔扎就唔靚啦係咪?」她狠盯著我問。

「唔係唔係...各有各靚。」我立即補救。

「哼,口花花!」她嘴角微微向上揚了一揚。

「緊係唔係啦,我女朋友咁咁咁靚女又有氣質又可愛又大...呃...總之就係女神嚟啦,講個事實出嚟咋我,唔係口花花㗎。」

「你講多次又可愛之後嗰句吖。」她微笑地看著我。

「總之就係女神囉。」我向她回以微笑。

「好似之前仲有多一句㗎喎。」

「吓...無呀,又可愛囉。」

「仆街啦你。」啊童大力踩了我一腳。

「係。」說罷我便倒到地上。

「地下好乾淨呀?起返身啦,污濁晒啦套校服。」啊童忍著笑輕輕踢了我一下。

「哎呀,好痛呀。」我按著比她踢的位置,面容扭曲地說。

「唔好咁無聊啦萬浩然!起身啦快啲。」她反了反白眼沒好氣地說。

「唉好啦好啦,唔玩喇。」我笑著起身。

「有個咁幼稚嘅男朋友都唔知係好事定壞事。」啊童搖了搖頭說。

「男人係咁㗎啦,我呢啲係叫氹你笑,唔係幼稚,ok?你有我呢個男朋友簡直係幾生修來嘅福份。」我挽著她的手說。

「俾錢啦,男.朋.友.」

「而家咪俾囉。」我起身走去付錢。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞