其實劍擊點貴法

418 回覆
50 Like 32 Dislike
記得10:25支持江B 團體賽
你識唔識?
劍道好講把劍同主人靈魂共嗚
每次打都會將部份靈魂注入把劍到
唔係話換就換
你究竟有無睇直播
一把好啲嘅劍都1200-1500,出賽要三至四把跟身
一套好啲嘅Uniform+鞋一萬左右,未計面罩

把劍一斷,想喊 :(
btw 師兄劍道唔是劍擊

這是劍道

這是劍擊
但我見其他運動 eg,跆拳道,空手道 係分開soc同埋 u team
問過佢哋話u team 同埋soc 係2個組織
你又識唔識 個個選手都3-5把劍跟身 卓洛咁幾把人劍合一架
教練最貴
裝備先係最貴
你真係認真學某樣野就明
但如果你要請勁既教練認真上堂 一堂五六百蚊以上都唔出奇 仲要一個星期上一堂係無意思 起碼都要兩三堂 呢到已經五六千
有啲父母覺得課外活動係落樓下個公園就係課外活動,點會比幾千
其實平有平玩 貴有貴玩
如果貴起上嚟 top gear 姐係職業運動員用緊嘅大概
Riser 5-6000
Limb 2-4000
Stabiliser 3000-5000
(long rod + 2 枝side rod 未計上下香)
Sight $3000
Button 1000
箭 消耗品 一打12枝起碼都$2-4000
射得準炒箭就唔見幾舊
箭筒 arm guard finger tab chest guard 弓袋/喼
都未計

正常買 其實都會買top gear
將技術以外嘅因素減到最低

順帶一提 如果係玩複合弓 打爆哂其實都差唔多
poly 係分開喎,eg,跆拳空手道
識人讀ive,跆拳道校隊要黑帶先可以去選拔
佢係咪搞錯咗劍擊同劍道
明顯係
換劍條
分開組織一嚟可能係呃宿分活動分
二嚟可能因為本身唔合乎資格成為校隊,所以先成立學會,之後再升格做校隊

因為運動本身唔普及,大專無呢項運動,或者無成績,所以開初無校隊

所以有校隊通常唔會有興趣 soc
通常偏冷門運動先有興趣 soc
睇目標係咩囉
細路仔肯用公家嘢去玩興趣班嘅話都又真係唔算貴嘅 但個啲班就預咗真係志在活動下身體
奧運選手搵日本工匠做劍4 5萬1把 基本上跟一世都唔洗換 家朗個把好似係村正劍黎
吓,有咩運動係會有soc係大學由頭教起?會有籃球soc 教你拍波?
ching 有冇讀過大學呀
香港大學劍擊u team 要求唔高,識得基本野已經可以跟隊玩,起碼我果間係
就算係兩個組織,以大學咁唔重視體育嚟講,都唔會畀咁多資源分開兩邊畀場地、教練同資源。

有心玩嘅人先會去 run soc
劍擊呢項運動咁小眾分開兩邊跟本無可能 sustain 到個學會
妖刀
單繪
ching 有冇讀過大學呀
嗰啲乜道物道全部都有班比新手join㗎喎當然人哋唔expect你大學先學會打到上港隊啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞