其實劍擊點貴法

418 回覆
50 Like 32 Dislike
咁滑板都差唔多
仲要幾個月就換

溜冰都貴啦咁
細個打學届一日斷兩次
勁黑仔
其實十幾堂學費已經可以平平地買套裝備 .....識買去淘寶仲平 .....其實香港d平價裝備都係大陸來
比賽係帶三支劍
以前踢波一對廿幾蚊白飯魚著幾次穿底都覺得肉痛
幾千唔係一次性 由細開始練起練到大 係會一直換gear
計到供個細路玩到成為運動員 呢筆花費一般家庭都唔易負擔
以前參加過兩種運動 發覺係特別多中產以上既仔女玩既 一係劍擊 二係冰曲
其實練得多嘅話幾個月就換,始終算爛得快,件lame爛咗有啲位就無咗detection,啲劍爛咗頭就要再買刀(如果唔係會吉死人)
主要係做運動員大部分都唔係好搵到食
中產家長自然唔想投放資源落去
當年因為覺得個頭套焗住好臭所以唔學
出唔倒lamé不如講電衣

劍爛咗頭就要再買刀
買blade百幾二百者
咁單車呢種運動呢?貴既可以去到5萬都買唔到一個車架
以前有屋企人玩真係貴到喊出嚟幾個月又要買新gear,嗰陣佢讀間都算有錢人多嘅女校,成日都去打劍,嗰陣屋企窮窮地,俾幾千蚊佢換下啲壞咗嘅gear都有啲唔捨得
禁撚錯正評

講返正題
個人經歷
10年前喺學校學入場門檻都要3千幾4千蚊(買劍買衫同第1個月教練費)
之後每個月教練費又幾舊水
仲要學校津貼左
當年無得借衫借劍 而家有可能成本平啲

#175有巴打直頭話
有親戚小朋友玩緊
5歲 一個月要7千幾

依個可能例如可能比較特別貴
但事實係存在...

見到個Post我再走去GOOGLE一下 「劍擊」「學費」
學費: $1800/6堂. 課堂編號: 11-SUN1200. 每星期: 日. 上課時間: 12:00-13:30. 上課日: 4月: 4, 11, 18, 25日 5月: 2, 9日.

只能夠講平極限有

至於套衫
有巴打話入門千幾二千蚊都有嗰啲通常都好差
著落好唔舒服

連登仔個個有錢仔成功人士社會賢達就覺得唔貴
但至少一般家庭唔會覺得平
2千幾都話貴 係咪搞撚笑
老實講 呢個真係中產樂園黎
不過咁講 我覺得有家底都可以堅持苦練落去既人都係值得敬佩 好多玩到成年可能已經專注其他前途
買貴牌子
其實都係睇下同咩比嘅啫,要講最貴就唔係最貴,但同大部分香港較熱門嘅比就貴囉。
大學先嚟練,冇可能出到奧運級既選手
要練真係自細開始,講緊小學已經要開始學
由崔浩然嗰代已經係咁,所以而家先有啲成績。
高爾夫球工具成本唔貴,買一套可以半永久咁濟
最貴係你個會藉
你入會打幾年=人地食成世
1k 係講緊1個鐘,你一日4個鐘都4k 一個星期4堂都16k 未計工具
咪玩啦,劍擊你要高強度高水平咁練,講緊你一個月要俾成20k 仲未計你套裝同劍,對比賽車的確唔係話好高,但已經高過晒9成運動
而且唔同你踢波打波可以自己約人練,玩既人已經唔多,仲要有專用場地計分教練,樣樣都係錢,屋企收入冇100k 好難支持你全職去玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞