其實劍擊點貴法

418 回覆
50 Like 32 Dislike
9成人中學時期話想唔讀書
而去全職做一樣野
都會比父母reject啦
其實冇錯樣樣運動要玩得勁都貴
買座二手鋼琴都唔止呢個數
鋼琴都變公廁活動
hku cu ust bu city poly lingu edu hsu
九間大學都有喎師兄

所以你講嘅嘢唔成立

大專賽程:
http://www.usfhk.org/uploadedFile/13724854771623399251.pdf
學費貴唔貴? 一定要買裝備?場地冇得借?點樣大把弓出街會唔會俾人拉?
有得射老師4k 1堂都捨得比
真 踢泳波仲要預埋錢睇醫生做手術 貴好多
Training都要錢
8k 都ok 反正唔洗用裝備
劍擊唔清楚
但騎馬都要有隻馬比你騎
真係運動打比賽嗰啲 唔係星期日去唔知邊度搵人拉住繩比你影相嗰啲
養隻馬已經係最大開支 仲有馬鞍馬蹄鐵請幾條友照顧隻馬
你估同一般人屋企點都有一兩樣嘅羽毛球乒乓球足球籃球咁平民
就同冇人會話高爾夫球係平民運動咁 兩個層次嘅運動
所有小朋友學嘅音樂或者運動都貴啦 (家長個心態小朋友讀書唔夠叻, 體育或者音樂搭救入名校)

小朋友資質差唔多咪買個貴器材 / 名師補救下

學界攞獎自然有名校搵上門
on9 仔 果d係u team
要你喺出面學咗,識打,有一定水準,要選拔先可以入

要推廣運動要搞學會,或者大學PE course
講緊2千幾唔係玩一世
把劍好易玩完架
唔洗裝備可能要再貴啲
有啲大學係有 uteam 就唔會有學會
uteam 當學會咁 run
lingu 大專完全水準之下,都係當學會咁 run
師兄係對大專劍擊有幾熟
佢冇誇張,乒乓波都可以玩得好貴,比開賽嘅就知,真係要成二千蚊塊、一粒波都唔平。

不過乒乓波入場門檻低,當娛樂可以用平板。
問下姐 洗唔洗咁撚惡
同埋最大問題係
我地一齊去打波丫
我地一齊去踢波丫
我地一齊去游水丫
甚至乎我地一齊去做體操都正常啲

我地一齊去...格劍
所以唔係出面學咗,識打先可以入
有 u team 就代表大學生可以 join 可以練
有教練有資源畀學生學
選拔係講緊出去打比賽
我甚至懷疑佢根本冇喺香港讀過大學...
我諗最主要係唔係間間學校都會開到/開興趣班畀學生參加,香港教練又難搵,所以好多時候配套好啲嘅學校先會有得畀學生玩

我中學果陣要聯校開一班劍擊班,開之前仲要make sure 夠人參加先開
有親戚小朋友玩緊
5歲 一個月要7千幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞