其實劍擊點貴法

418 回覆
50 Like 32 Dislike
都幾撚貴下
畀得起一次性二千蚊
但套衫要洗
把劍又要保養
唔著都佔空間
運輸又係成本
無私家轎出入唔通逼巴士
搭鐵又唔知把劍會唔會太長唔入得
行街又怕畀狗逗
場地、教練、對手統統都係錢
樂器學費先係貴族
其實好多地方都有得學
身邊都識兩個小朋友有學
暫時見到最平150一堂
包埋gear
咁叫平定貴
單車撚架架車都10皮20皮
我十舊幾年前小學已經推廣緊劍擊
講緊係啲濕鳩村校
而家又唔係話一定要玩到出去比賽呢啲
學樂器仲貴啦
只可以話劍擊呢啲運動喺香港唔夠受重視
啲家長覺得樂器呢啲寫落cv高貴啲嘛
讀直資依家學一種樂器係基本
我個女6歲都學緊2種
大到樹琴都多人學
好多琴行都有教
個人覺得CL比賽重,小朋友打啲輕少少嘅版會易發力啲,打大陸板會好少少,平得來又唔太差

不過我講緊係真係運動員嗰種設備同埋消耗
部分啦,捨得果啲通常屋企有閒錢或者有咁上下學識
香港好多小朋友夠15歲就要出去做兼職
或者連大學都未讀就要出去搵錢做全職
唔洗小朋友比返家用佢哋算有良心,唔好講咩零用錢呀出去學嘢
我知你係巴,我意思係如果多啲女了解會更加好姐,因為我嗰個年代打乒乓波嘅女大部份比較豬
小提琴上完堂有得自己練
學樂器嘅模式係上堂佢教你技巧/姿勢/曲目
之後返屋企自己練
之後下一堂返去糾正錯誤同埋學新嘢

劍擊冇得喺屋企練
射箭淨係把反曲弓都幾千啦
未計啲配件
唔好咁講,香港好多窮人,你好似我以前打波一塊紅雙喜三星打幾年,仲要喺屋村嗰度打,因為真係冇錢

就算父母有錢好多都覺得運動呢樣嘢根本冇前(錢)途所以根本唔會俾錢你去做呢啲嘢
係呀 我問完都無去玩 嗰時候仲要係啱啱新開 依家可能未必得 其實相對於畫畫班都要$200一堂 劍擊三舊水又好似OK
樂器其實反而平 新手兩舊幾水一個鐘但係係一對一
最近想學 有冇多啲詳情點貴法
香港同時間有好多有錢人
貧富懸殊啫
比較豬
2k係最基本入門裝備咋
未包學費 maintenance 同埋spare劍
起碼都4-5把啦
全包一個月起碼5k(最低消費)
細個同老母講想學琴都比佢屌撚到我喊,鬧我學埋啲唔等洗嘢,鬧我一定會3分鐘熱度,養你已經好貴,仲學無謂嘢
利申:16歲已經被迫出去做兼職,返返吓工去咗後樓梯喊,同老母講對唔住我真係唔開心
所以射箭都算冷門
同埋弓箭有得借
劍擊套衫一定要買
我已經好俾面同有口德
想揾哥倫比亞老師教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞