屯門保良局董玉娣中學超級狀元首選港大計量金融課程

435 回覆
34 Like 458 Dislike
唔怕老實講,我只有一張爛鳩CE full cert 連HD/ASSO都冇,唔使你講重賤過你上面講嗰啲!但明事理知是非呢啲嘢要發聲就發聲,就算佢文盲只有佢講得有道理你就應該聽吓,同學歷完全無關,你如果空有高學歷但助紂為虐/自咁墮落咪又係有毒渣滓一條
證明上面一堆蠢嘅人睇唔明人哋講乜
又in 黨鐵, 又in 珠江船務旗下新渡輪

你咪又係幫瀬人地紅底公司鞋底乞食, 你好撚清高呀?
點解仲咁on9留喺香港讀
總之狀元們唔講五大訴求, 唔講香港人加油, 連登cctoy 唔會收貨架

cctoy 去睇lunch gor 咪得lor, 日日佢都講啦屌
啲叻過自己既人永遠係垃圾/好運/有父幹
自己就永遠係懷才不遇/無人識欣賞/未遇到伯樂/自己唔鐘意social 所以無人識

縱然自己只係一個毅進仔
多你一兩日
考狀元唔係為左表態架下話?
我諗你唔係好明呢一行搞D咩,首先,做得quant嘅多數都係大fund,因為AUM唔夠大根本好難maintain quant嘅infra。而對於大fund嚟講,佢地要請幾多個MIT都得,所以讀幾多書都係無競爭力。

一般而言,佢地請人會問你點睇個market,而家有咩opportunity,你有咩angle可以有alpha,點樣hedging,點樣verify同benchmark 你個投資。試問呢D嘢讀咩可以學到?

得閒識多D相關行業嘅人好過FF讀完咩科搵到咩工
預咗你呢啲柒頭叻唔切起底㗎啦!我擺得上嚟嘅話你估我唔知你呢啲柒頭皮攞嚟用咩?!咁麻煩你查吓我出post嗰段日子新渡輪同黨鐵要人簽衰仔紙未?!你又有冇坐過黨鐵食過麥記甚至乎你做嗰間公司有冇同中共港共合作過吖?!仲有吖!清高?!我當然唔清高啦!仲好低俗添!但至少我仲夠膽喺網上講出可憐不一定等於可恨,你就衰到連喺網上都唔撚夠膽講,下下要靠崇拜高學歷高成就及優越人生來定對錯,奉非為是仲自以為好醒好型你真係有奶便是娘,有米便是爸
不方便評論後面可以加句 以免入讀資格出現變數

不過都係打下飛機
「里程碑」通常用o係正面嘅事情上
咁就反省下啦
點會無分好壞呀傻鳩 正面既意思黎
香港大學degree
認可等同中五畢業學歷
你點factcheck 同學係藍?fact-check唔到咪撚9 up啦
咁你冇林鄭同班高官一半
你又唔屌得佢地垃圾?
d 記者問le d問題擺明想冼9 d學生
真係白痴閪.
走都唔會爆響口喇 咁嘅時勢
你條弱智五毛 PR 狗,讀咁撚多書考咁撚高分都無藥可救!醫返都浪費物質、時間、同人力物力
連登仔最好笑以為人人都要please 佢哋咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞