屯門保良局董玉娣中學超級狀元首選港大計量金融課程

435 回覆
34 Like 458 Dislike
仆街仔
係真唔係啊 定作故仔
無講到話國安法係保護香港都算係咁啦 你班撚樣 知唔知呢個時勢你講少少唔岩政府口味就比人拉?
我屌哂你哋老母咩
現今社會俾你講得啲咩呀,俾你答你班仆街咪又係鳩答
唔通大大聲講光時五缺咩
學校都有壓力俾佢講得咩唔講得咩啦
如果我想做hf quant trader,而我又夠分入engine+bba double degree
(會揀computer science+finance再minor stat或者minor data science)
同qfin 嘅話,入邊個會好d?
上面兩個degree 都係講緊hku
請Ching 指點吓我dore#f s
亦不清楚國安法對本港金融界有甚麼實質條文,因此不便評價。

唔清楚,唔知道,個別事件

高官材料
美國醫生講緊156k一個月喎
佢哋係扣稅之後先低咗
所以好多(唔係全部)連登仔/女下下老吹自己CE、AL、DSE幾十分三大畢業嚟增強自己說話嘅理據其實好揾自己笨!俾人窒兩窒自己好容易上出醜,倒不如老老實實憑自己嘅見解及分析去說服別人反而唔會俾人抽後腳
投行只係sellside 暏 buyside 先係賺大錢 eg Jane Street
想做hf quant trader 你要加油
睇邊個國家
以我嘅理解係應該要有大行sell side 嘅經驗先,跟住再轉過去buy side hf?咁喺sell side 係應該做住s&t 先定係其他department 先?
第一日識連登狗咩
不嬲淨係識鼓吹人哋做自己縮埋一邊
到自己對住個鏡頭嗰陣時口窒窒支持林鄭添啊
咁你係條街大大聲講囉
屌你,你又唔撚熟個流程係度屌
董中就好中意參加外交部個比賽,邊類人最中意玩,又好刻意整靚CV,通常一畢業就好快現形

百周年個校友校董都係咁既人
唔係想打壓你 不過你可以睇吓LinkedIn d hedge fund quant trader 既profile 先
終國除外
如果你係想做quant, quant fin好D。關鍵唔係你學咩,而係你個學科可以搵到咩intern
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞