如果美元同港元脱勾

359 回覆
172 Like 34 Dislike
佢唔係傻,佢係認智障礙
同美元掛勾係其他central bank 既option

最大問題係你成個econ 會逼住跟美元既息口

變相無咗通過加減息去刺激/控制經濟

假設美金換港紙係一個固定水平

但美低息 港高息

就會有大量人湧入買港紙拎短期息再走人,呢到講緊0.5%都可以吸引到幾億億既錢,所以同美元掛勾變相係硬食美元息率既操控

咁美元加減息會唔會去考慮邊個國家掛緊佢?緊係諗都唔諗啦,所以一般大國係唔需要同美元掛勾

呢個亦係英國當年入歐盟,但仲可以有自己貨幣而俾其他歐盟國屌既原因,因為佢唔洗係息口上跟大隊
習大大話要做到內循環
封國食草術可行嗎?
可能人地搵極國產youtuber啲片都冇解釋
你唔好再迫佢啦
美金係穩定
脱勾就會隨時改變或港元變成一文不值
脱勾美國都可以唔比你用美金
而且利率唔追美國
一直有息差
喺茶記高談闊論,眾人皆醉佢獨醒嗰type廢老
打字都feel到嗰啲垃圾語調
似乎係有心想妨礙討論,最有效處理方法,就係漠視佢…

可能有人好驚討論呢個問題…
你問央行名稱我就答左你
唔夠講又 spin 另一樣野
最撚慘嘅係我唔知你想 spin 去邊
美元/港元有幾多公仔頭關乜事先?

只要有充足外匯就得
以前就跟美國加減息。
而家就唔係好跟,可能要扮投誠,唔跟美國
其實又唔係
因為如果跟 資金流出會更快
好!

我係認為香港冇正式央行。

Ok?

算我講多啦!

你當美國就係咁樣
冇話唔得架
佢自己整到晶片先啦
同埋啲貪開既冇得走資
唔同你反枱咩
日常既掛勾, 係港府自行壓/托維持出黎, HKMA咪實質央行
掛勾都唔係97先掛啦

至於如果話禁港府 SWIFT, 咁就好似討論緊滅蟲時話可以用戰機炸咁
幾時聯繫滙率係7.8唔係7.75到7.85咩
屌中度啊
當時事台亂入財經台

如果想知會點,
一定要有基本經濟認知

1. 要理解脫勾會發生咩,首先要知咩係三元悖論
2. 要理解咩係美國QE
3. 要理解咩係大陸降準
2. 上年係美元弱港元強

我睇法

美國QE 中途時美國唔比香港對換,即令美元成為相對封閉既貨幣,對美國美債輸出不利,所以美國唔會做,而香港有得跟美國齊齊QE, 梗係跟啦

相反,美國強息口,但香港經濟差,資金大量流出,香港政府無錢無方法對換到美元, 咁就係大家想既結果
(2003-2008)
ok 你可以主觀咁認為香港冇央行
其他人都可以主觀認為你 _ _
當好多人都係咁認為,就變成客觀了
當跌20%
你人工既購買力得番8成
而物價升左唔知幾多
已經好難生活
咁你再諗下先,今日流流長,大把時間諗
暫時睇落大家既論點都係對美國冇乜影響
其實美國係咪可以立心撒資係唔賺中國錢
成個聯匯制度咪講緊用已有美元資產去包底,將一切貨幣市場excess 港元QS食曬佢囉傻鳩,關美國柒事咩,除非佢禁香港禁美金啦,索羅斯都衝唔爆呀,香港人撇除出曬名嘅有錢佬,夾埋會有錢得過佢?講經咩

基本嘢講到發現新大陸咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞