如果美元同港元脱勾

359 回覆
172 Like 34 Dislike
我鐘意人無亂鬧人。

你係講Barter system
痴L線 呢個post完美演繹永遠唔好同智障爭論
冇人叫你入黎on9仔
你係咪睇電視
Sor 唔係想屌你 係見到條白卡佬啲問題燥
TV ?
完全破壞左成個本來可以正常展開的討論
但香港就係成功地賺到好多錢
如果香港冇貿易盈餘 嗰幾千億外匯儲備點來

你口中大把資源出口嘅東南亞國家
起條地鐵起個機場都要問imf 亞投行借錢
冇後果
嫌錢多咩
點解有7.8唔買 走去買你10蚊粒
咪就係因為掛勾冇得自由浮動先被狙擊
Sor
唔洗理佢啦
其實我係想探討下美國有冇機會用呢樣封死中共
同埋我地既資產會變成點
你用消費券買黃金。

一個月後賣比金鋪。佢話價值一蚊。

Exchange rate !

掛鈎?咁大家明啦!

舊金一個月後可以賣幾錢?

全港金鋪回收價!

邊個同你定實?
可能勾人仔掛

不過港幣會變咗唔值錢,因為金融中心gg了
美元有幾多公仔頭?

港幣呢?
全世界得我有得賣
賺差價
脫果下會有一堆人出黎炒
穩定左之後都係要買美債維持匯率
其實都係要靠美國
屌你老母連登間中都會彈呢啲似50歲上嚟學人講經扮老屎忽既廢老佢自己講完都唔知自己講乜先好笑
你攞人仔現金去美國買嘢,人哋收唔?

呢個就係掛鉤!

人哋係永遠只收美元

自己嘅!

SWIFT
脫咗鈎,個SWIFT 點run 呀 ! ?
你獨市賣就唔存在差價
粒糖由依家起就係值10蚊
…咁美國可以話你操控匯率,進而以呢個理由,對香港進行貿易制裁(例如加香港進口貨品關稅)…

喺操作層面,美國甚至可以直接拒絕將美元賣出兌換港元(當然,呢個係非常極端嘅手段,而且一定會有美國利益阻止)…

上年好多人討論美國可行嘅制裁手段嘅時候,已經有唔少討論:

https://www.mpfinance.com/fin/instantf2.php?node=1590652606130&issue=20200528

https://www.reuters.com/article/hkd-dollar-peg-us-china-0713-idCNKCS24E02M(殘體,慎入)

綜合嚟講,美國有心限制或禁止港元同美元扣鈎,係可以做到,不過亦有唔少阻力同後果,未去到好大鑊,民主黨政府唔似會咁做(如果侵侵同肥龐就難講…)

個人分析,如果咁做,港元插水機會大過港元彈升。先唔講國際貿易呢啲基本因素(我本身亦懷疑港元出口貨物同服務嘅國際需求),淨係持有大量港元嘅香港人好可能恐慌性拋售,已經會大插…
唔知條友真低能定扮低能
今日話7.8兑1美元
如果香港政府想吸引外資聽日10兑1美元會點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞