如果美元同港元脱勾

359 回覆
172 Like 34 Dislike
好似香討啲廢老,講野1999冇人明仲聲大夾惡
唔知點解你想比較香港同東南亞國家既財政
我想講既係香港進口多而出口少
人地想要港幣既原因細過d出口多而進口少既國家
唔可以直接參考佢地
要參考可以參考新加坡脫勾條路
佢先變成一籃子貨幣再轉有政府干預既自由浮動
直接脫既話又加上對香港政府既信心不足,真係唔認為會keep到/升

另外賺錢呢家野有幾多係因為貨幣價值穩定,我唔識睇
等其他巴絲教下路
其實我係想refer 返 「 東南亞個堆貨幣無掛鉤……」 個句….

亞洲金融風暴是1997年爆發的一場金融危機時期,從1997年7月開始席捲東亞和東南亞的大部分地區。該危機是東南亞吸引資金湧入後,因為實際生產力不如帳面,導致經濟出現泡沫,源於泰國放棄固定匯率制而爆破,隨後進一步波及至鄰近亞洲國家的貨幣、股票市場及其它資產,相關資產的價值也因此暴跌。該事件在泰國又稱「冬陰湯危機」(泰語:วิกฤตต้มยำกุ้ง)
一句講哂,
到時港幣唔值錢

你地諗下大唔大獲
咁係因為你同美金個匯率定又行海洋法同底稅。
個匯率收皮味直接用美金囉,係你啲local 財閥拎住成萬億HKD 會仆街姐。
btw 你知香港好多公司都係用美金結算嫁可
屌佢老味 on99
點解一個on9問題可以認真討論咁多版 兒登
香港個聯系匯率,係靠香港自己既外匯儲備實行。唔係同美國真係掛鉤。
香港賺到好多錢。係因為做中國白手套姐。。。如果脫勾連呢個價值都冇埋。你諗下點
物價膨脹
度度都搶住換美金買入口野
一夜之間物價通漲,港紙變廢紙 個個都想用美金
點解中央唔會比港幣咁做?
依家中國已經單挑全世界
所以想諗定萬一佢發神經出絕招戰狼食草封國術同香港一齊封會點?
諗唔到有幾大獲
會唔會去到世界大戰?
基本上就係咁 港紙既價突然貶值
現持有既人港元資產貶值20-30%
外資要換港紙 一入一出其實對外幣持有人冇影響
唔存在吸引外資
佢似直必腸
你仲陪佢癲,咁傻既人直接block 啦

要開Fans Club,同沈大師一決高下
係咪因為香港入囗大過出囗?
港元資產包唔包港樓?
如果港元同美元脫勾
最驚應該係支那班貪官
人仔係close system
無辦法係國際市場兌換到
要兌就唯有靠港元

而港幣同美元掛勾
以依家機乎所有國際交易都用美元歐元計
而香港又同歐洲關係
兌歐元都唔係咩問題

基本上可以話直接匯啲黑錢出海
脫咗勾人仔冇咗個媒體洗黑錢

係香港成日吹要用人仔做結算果個
白痴
Same here
上網要小心
連登多智障小學雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞