如果美元同港元脱勾

359 回覆
172 Like 34 Dislike
個啲係己有!
你係大學生?
你係大學生
東南亞個堆貨幣都冇掛鉤
咁多年去旅行換來換去咪又係呢d位
脫勾一定貶值根本唔成立
不如你睇下醫生先啦
妖!

掛鉤講匯率呀!

你哋講乜柒存款同提款呀?

Exchange rate 係將會發生嘥transactions 呀丨
邊個吋我先呀!

Block lor
美元有撚同港元掛勾咩
係港元單方面同美元掛勾
點解要咁樣亂噏?真唔識定點?
師兄好勁
肯定係經濟專家
收唔收徒弟
連登多智障
屌,晒左我一分鐘睇你條垃圾廢up
好似馬交咁
一早比人搶哂啦
呢個po 好撚好笑 睇大家喺度撚小學雞
你講番正確就可以啦!
問題係你國庫得4000億美金,港紙淨係印咗3萬2億

人哋唔俾你掛,你就要用美金去買返港紙去穩定匯率,你手上嘅美金夠唔夠頂?計埋大陸果堆吸得返哂港紙返嚟,你估仲有無國家肯收港紙?

調
返轉嚟諗,明知道收返嚟變廢紙,大陸班美國人會唔會用美金幫你收
條友係咪所謂亞氏保加
同美元脫勾,咁一係自己單挑全世界
呢個結局下應該港幣變廢紙,變左「韓幣」、「越南盾」咁,通貨膨脹,人人千萬富翁,但根本唔等洗
可以預視中央唔會比港幣咁做

所以最大可能都係同人民幣掛勾
咁就爽啦 大家所有資產都升值20%
到時可以笑d揸cash 既傻鳩
我地香港咁撚把炮, 美國佬應該即刻賴晒屎
率。
B10 即使聯匯制適合香港,但美元是否仍然是最佳的掛鈎貨幣?
基於以下原因,美元依然是最合適的港元掛鈎貨幣或「錨」︰
第一,港元掛鈎貨幣必須可以完全自由和大量地兌換,並完全符合作為國際儲備貨幣的條件,以促使外匯市場操作和日常儲備管理。美元是國際貿易與金融交易中最常用的貨幣。美國和以美元計價結算的金融市場無論在深度、廣度及流通性方面都是全球之冠。另外,聯儲局維持美國低通脹率超過三十年,在維持價格穩定方面有良好往績。
第二,掛鈎貨幣的經濟周期與香港的經濟周期應有同步性。儘管中國內地與香港之間的經濟越趨融合,我們的研究表明,相比中國內地,香港的經濟周期還是與美國更為同步。作為國際商貿及金融中心,香港一直為中國內地與其他國家之間的橋樑。因此,香港的經濟周期受中國內地與先進國家之間的貿易及資金流的影響,大於受中國內地本土經濟波動所帶來的影響。由於貨幣政策的目標,包括匯率政策,是為了減少經濟周期的波動性,因此與美元掛鈎仍是對香港最合適的安排。
B11 即使維持聯匯制是香港最佳的政策選擇,是否有空間可以推出技術措施,進一步優化聯匯制,令制度更具彈性,例如重訂與美元掛鈎的水平或擴大兌換區間?
重訂與美元掛鈎的水平或擴大匯率波動區間,無助影響資金流向或資產價格,然而此舉反而會引起市場猜測當局日後可能再擴大兌換區間或重訂掛鈎水平,嚴重削弱聯匯制的公信力及引致更多投機性資金流入或流出港元。
金管局因應亞洲金融危機於1998年9月推出七項技術性措施,以鞏固貨幣發行局制度,減低港元受到炒家操控的機會。此外,金管局又在2005年5月推出三項優化聯匯制運作的措施,以消除有關港元匯率在聯匯制下可轉強程度的不確定性。金管局因應市場環境的變化,不時檢視聯匯制度的運作,不排除在有需要時會推出措施,優化機制。但目前我們並不認為有這個需要。聯匯一直按照其機制運作,金管局會繼續確保聯匯的有效運作。
咪係,大把長期政局不穩咪又係咁,最多話會有波福,好難會大跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞