如果美元同港元脱勾

359 回覆
172 Like 34 Dislike
企開啲啦
最尾個句有少少機會
港元同美元掛鉤係81年(好似係)載卓爾夫人喺北京跌倒之後,港元插水,兌英鎊由11 幾日之間去到15 以上,因為港府大部份儲備係美元,所以用美金掛鉤,假如掛英鎊,要用美元兌換英鎊先可以回購港元。用7.8 係因為呢個價位係港元插水前嘅價。
如果同美元脱鈎,港元會跌,然後金管局會用美元買港元維持一定價位。跌嘅原因?
如果睇好美元(唔會大跌),除非要美元買嘢,楂港元無分別。
唔睇好美元嘅,一早買咗其他貨幣啦!
大陸人楂好多港元,有乜事一定兌美元。
有冇人睇好港元?都有嘅,佢哋會叫加息壓通脹。啲樓價咪跌囉。
其實無話影唔影響 一開始就不嬲係香港自願跟機咁掛.都唔洗人地同唔同意.
他日如果香港變強國而且又唔想掛美元既話.咁咪跟哂大陸個邊啲野囉無咩影響既
最多咪啲外資走佬.但香港都已經無咩自由可言.所以走佬都係遲早既事.結論係無影響 黨大哂.跟佢就啱啦
請出黎自己有冇笑
雖然美國可以立法禁止美企投資中國,但係手法太硬,唔符合美國自由嘅原則。而且唔同中國合作,對企業有咩利誘,或者取代方案可以填補?
有啲安全或者敏感技術就有道理可以禁,企業唯有硬食同中國一刀兩斷。
ching 唔好睇咁多content farm 啦
會睇壞眼架
燒山話掛人民幣仲好
清小學畢業未?
以前索羅斯差啲轟爆咗
係政府違反自由市場 人為操作先至禁得住
只不過而家美國都開始學呢一套
聯繫匯率由外匯儲備支持, 唔夠美元咪調整囉
1美元兌10港元好唔好
美帝唔承認港元係另一回事,到時真係要掛人民弊啦
就算會脫

一定係一刀切

唔會俾你有時間換其他貨幣
負皮數目反映你幾咁懶醒
有基本法腐乳香港繼續做金融中心,個個用美元、歐元、瑞士法朗、英磅換港元投資,港元或成最強勢貨幣
恐慌性拋售港元 都唔會影響到D咩, 因為最值錢既係不動產
就算係俾人惡意沽空港元
政府咪又吹大雞 落order俾全部有錢佬夾返高
政府最後仲可以大條道理話掛美元 有潛在風險, 為左令市民安心 掛人仔
鳩噏下啦,本來個topic都有已經好多post討論過

當初掛勾就係用嚟穩定港幣,咁脫勾係唔係一定出事,未必。都要睇唔同情況。

但做乜脫勾?脫勾後勾邊隻或者係一藍子貨幣之類係點?

港幣作為美金嘅亞洲代用券,如果依個功能冇咗,好多人會放棄港幣。中慨股嚟集資集人民幣?

以目前情況嚟計,直接跳去結論,香港加速玩完。軍政府/國安法/失法治/脫勾
香港玩完係一個過程,只係加速咗咁

津巴布韋/委內瑞拉都唔係一夜玩完,所以你會慢慢見證個過程。
每隻字我都識,但我無一句係理解到
block 撚左條on9仔好過
之前有講一過溝左其他幣
但幾千億美金真係唔係話打爆就打爆。唯一最接近會爆既就係比支那穿撚左櫃桶。
估唔到我講一條常識出黎都可以引起咁多風浪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞