如果美元同港元脱勾

359 回覆
172 Like 34 Dislike
Lm
哩d post都有笑點
弱弱的問冇央行點解唔可以破產?
首先聯繫匯率制度係話俾人聽
其實MA 自己知道港元係世界冇乜認受性
所以格硬link去美金到
Everyone back by US
所以有套幾嚴格發鈔制度
就係要有一定既美金做抵押先可以發鈔
仲要公開透明先可以令人信
美國個邊其實冇乜所謂
因為又唔會煩到佢 所有控制匯率全部MA自己搞
二黎多左個市場依賴美金令美金地位更加堅固

Incase 如果脫勾既話
第一個收皮應該係港元或者成個香港市場
因為港元可信性會低左好多
理論上個價會跌既 不過唔知跌幾多
不過同時香港政府可以進供幾千億比中共
所以中國或成最大贏家
脫勾其實收香港皮 之後割香港巿場韭菜

至於link返去人仔 呢個冇乜可能
一日中共唔開放貨幣市場 冇人知道佢印幾多錢玩
就好難計到個匯率
不過又咁講如果中共開放貨幣市場
港元本身又冇乜價值 可以變廢紙
照你邏輯
香港無央行
咁香港銀紙其實都係廢紙
其實有無央行唔重要
有其他金融機構去擔任央行既職責就夠
應該香港政府可以破產
但MA唔可以破產
因為MA要有適當既美金儲備
去穩定個港元匯率
如果唔夠錢 港元直接收皮
至於香港政府 是但啦
到時真係支爆
白卡仔真係好恐怖
唔一定嘅
可以係中共割韭菜
佢可以玩開放外匯
咪唔使再用香港做白手套
不過見唔到任何理由會全面開放市場
讀n展 唔太清楚
不過聽講以前都係掛英鎊 最後先掛美元
但係以前英鎊時期香港都可以發展得好快
咁如果掛另一種穩定貨幣 係咪其實同掛美金冇分別?
學到野
依家冇野係冇可能
咁講法中共要回血犧牲香港脱勾都有機會
如果美國充公香港外匯儲備係咪等同宣戰?
偉大既國安法比機會美元掛勾我地係美國既光榮
唔掛美元可以掛一籃子其他貨幣
呢d人對開香討班弱智廢老覺得自己好叻架
估唔到可以開始喺連登睇到好似YouTube嗰啲白卡佬留言
美國點充公
個外滙儲備係HKMA度 係香港
美帝最多可以做係制裁香港 制裁港紙啫
咪全部FI走佬 港紙唔可以世界流通
不過港府仲有大把美金可以玩
都係廢左香港市場
同道理 如果中共回血計 咪收香港市場皮
但未見到任何咁做既原因
因為中共冇左個白手套市場 資本出唔到去流通
其實真係冇乜用 乜柒都買唔到
除非開放人仔市場 但中共要控制國內市場
所以又唔會咁做
除非果隻幣都係同美金掛勾
除左香港,大部份掛勾既都係中東同非洲
中國又未必肯再俾香港同外國貨幣掛勾

又或者你要做生意果啲都改用另一種貨幣
但人地可能買原料,人工都係用美金
佢未必肯食個風險
如果中共蠢到咁
第一個死先係人民幣
如果美國要充公唔洗等今日
而家係睇中共/香港仲有幾多價值可以揸出嚟
充公得全世界嘅金融市場都幾大影響
香港唔係一個國家。

點破產?
上面有留言話儲備目前放喺紐約聯儲局
但係以前英鎊都唔係掛美元
咁其實係咪掛到一個全球認可嘅貨幣就ok?
例如yen ?
習大大不能以常理去理解
條友fake你
所有美金係MA度
[Member]美國佬唔會充公香港政府資產
一堆人權差撚過共產黨幾條街嘅中東佬揸住萬億美債

你美國佬無論用意識形態做藉口又好
定係用人權做藉口都好
班中東佬見到都驚第日唔friend下個到佢

除非共產黨去到用轟炸機炸平民或者大街玩芥子氣
如果唔係唔會發生任何野
望下蘇丹敘利亞都冇凍結晒政府資產

沙地明刀明槍call國安去土耳其肢解一個美國綠卡華盛頓郵報記者
侵仲出嚟拍膊頭
今日夠膽凍結國家佢唔驚你搞完大陸聽日反面搞佢?[/member]
掛勾梗係掛隻大幣
發展潛力最好咪得中美
人仔一日唔開放市場唔使諗掛勾
所以都係美金啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞