如果美元同港元脱勾

359 回覆
172 Like 34 Dislike
當年,卿姐問下咋,都搞到港匯大波動。

「2003年9月,劉慧卿提出在立法會討論聯繫匯率存廢問題,引致港匯一度波動。有人批評她設想不周,忽略了在立會討論聯匯可能令投資者對港元失去信心,炒家有機可乘。劉為此解釋,認為市場反應過敏是因為外國投資者以為香港是實行議會民主,誤以為立法會的討論對行政主導的特區政府有重大影響。而其實立法會權力有限,更因並未取消功能組別而讓親政府力量穩佔半數,立法會討論根本影響極微」
越南試過為左出口,一下貶百分之25喎
大佬呢啲東南亞97果時比啲大對沖基金砍到個個跳曬樓,你果時出左世未
香港金管局嘅function 咪好似其他國家嘅央行咁lo
你條弱智諗唔到丫嘛,
咪叫你今日流流長慢慢諗,諗唔到由頭再諗多一次😋
起完佢底再睇埋啲留言...屌你老母閪我決定follow呢條戇鳩廢老笑撚到我滴屎汁
變左要手持午餐肉
首先要維持聯繫匯率制度香港只要係市場買入足夠嘅美元就可以

除非香港自我放棄聯繫匯率否則以而家情況基本上港元同美金係冇辦法脫勾

當然美國係有能力令到聯繫匯率脫勾,只要佢唔畀香港買美金就可以喇,假如美國真係咁做對自己其實都有經濟傷害,因為咁樣除咗少少影響美金流通性更加代表佢哋要放棄中國市場同中國打冷戰,但係香港就算同美金脫咗勾佢一樣可以掛其他西方貨幣,所以美國如果真係要真正脫勾佢唔止要自己做仲要同西方盟友一齊合作咁先係有效,但係佢哋係咪真係想同中國冷戰?當然美國都一樣有其他除咗攪聯繫匯率以外嘅選項,就係禁止任何人投資中國同香港,咁樣就算聯繫匯率制度維持到香港都一樣玩完,不過都係嗰句,美國係咪真係想打冷戰先?呢樣我就好懷疑喇!
隨時美國總統下令取消
個個換美金、英鎊走,港幣一國一制下只有不斷會跌
東南亞有實業做back
香港乜實業都冇 真係back by 美金
脫勾左咪容易大升大跌咯
不過多人睇跌
人哋攪得你聯繫匯率到時係唔會合法咁換到美金
咁就要睇香港之後嘅貨幣政策或者同乜嘢貨幣掛勾
除非美國唔比香港政府買美金姐
否則都幾難靠拎錢做到脫勾
始終個現實係
世界上好多交易係用美金結算
香港係用嚟被大陸換外幣用
美金係現時世界公信力最強既貨幣
日英歐 市場全部發展慢過中美
已經冇掛勾既價值
脫勾只會係人仔開放市場先會發生
所以到時基本係等用人仔
唔使諗再掛
但係答唔到 點解之前用英磅都可以經濟有增長
其實仲有好多野做
要預防有人好似97咁大沽港股
要去救市
因為MA本身做唔到QE
所以預多好多錢準備救市
現實好似得5/6000億港幣流通
以白卡黎講,都癲得幾勻巡
我就係想提出呢個問題!
你就係果啲會講金融風暴係大陸出手救港嘅撚樣
以前用英磅係英國屬地呀ma
咁有得掛梗係掛最強貨幣啦
咁掛唔到美金 最多冇咁勁?照樣馬照跑?
唔係好明個後果會點
變廢紙,唔駛搵專家解釋,攞港元7.8 去銀行,無得兌美元1 蚊雞,經濟立崩潰唔好笑,九七金融風暴馬來西亞就係咁玩完!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞